Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Consiliul Europei: Statele europene se concentrează prea mult pe reprimarea corupției în loc să o prevină!

Organismul anticorupție al Consiliului Europei, GRECO, a făcut apel la guvernele, parlamentele și forurile de conducere ale justiției din țările europene să-și accelereze eforturile în vederea creării de mecanisme de prevenție mai eficiente în lupta lor împotriva corupției. Raportul anual al GRECO, făcut public miercuri, relevă că țările se bazează prea des și în măsură excesivă pe aspectele represive ale combaterii acestui flagel și subestimează eficiența mecanismelor de prevenție, se subliniază într-un comunicat al organizației.

„Este crucial ca statele să dispună de legislația și resursele adecvate nu doar pentru a ancheta și sancționa faptele de corupție, ci și pentru a le preveni”, a notat secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, citat în comunicat. Acesta a menționat că „nu poate exista toleranță împotriva corupției”, care „reprezintă o sursă majoră de nemulțumire și neîncredere în politică și instituțiile democratice”.

În raportul anual, care trece în revistă acțiunile întreprinse de cele 49 de state membre în lupta împotriva corupției pe parcursul lui 2016, GRECO consemnează cu îngrijorare încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor sale cu privire la transparența finanțării partidelor politice și prevenirea corupției în ce-i privește pe legislatori, judecători și procurori.

Președintele GRECO, croatul Marin Mrcela, a atras atenția că „numeroase țări se confruntă cu dificultăți în respectarea recomandărilor GRECO, ceea ce se explică în parte prin complexitatea problemelor evaluate și necesitatea unui consens politic solid pentru a aplica multe dintre aceste recomandări”, lansând totodată un apel către liderii politici să „demonstreze o voință politică de nezdruncinat și să conducă prin puterea exemplului, pentru a combate corupția și a crea o cultură a integrității”.

Conform documentului, la finele lui 2016, statele evaluate în privința penalizării corupției și transparenței finanțării partidelor politice nu respectau aproape o treime din recomandările GRECO, 25% dintre acestea rămânând parțial implementate și 7% neimplementate.

Statele respectă în momentul de față cele mai importante recomandări cu privire la penalizarea corupției, deși mai sunt necesare îmbunătățiri la nivel tehnic, mai ales în legătură cu fapte cum sunt traficul de influență și mita în sectorul privat.

În privința transparenței finanțării politice, evaluarea inițială a GRECO a constatat existența de deficiențe substanțiale pretutindeni în Europa, în multe cazuri legate de accesul public la situația financiară a partidelor, independența organismelor de monitorizare a acesteia și sisteme de sancționare inadecvate. Deși au fost adoptate legi pentru remedierea acestor probleme, multe țări încă nu respectă un număr semnificativ de recomandări ale GRECO în acest sens, se arată în raport.

În ce privește recomandările legate de prevenirea corupției cu referire la parlamentari, judecători și procurori, GRECO a evaluat până la finele anului trecut doar 20 dintre statele membre, stabilind că 78% dintre aceste recomandări nu au fost puse în aplicare complet (46% parțial, iar 32% deloc) și ajungând la concluzia că trebuie îmbunătățită gestionarea conflictelor de interese, a sistemului de lobby și a declarațiilor de avere. GRECO se declară preocupat față de situația din unele țări în legătură cu independența justiției și participarea magistraților la viața politică, subliniind necesitatea unor coduri de etică pentru cei care profesează în aceste domenii.

În România, recomandările GRECO privind penalizarea corupției au fost puse în aplicare în mod satisfăcător în perioada evaluată în proporție de 57%, 15% doar parțial și 28% nu au fost implementate, iar cele privind finanțarea partidelor politice au fost puse în aplicare în mod satisfăcător în proporție de 62% și 38% parțial, se arată în raport.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=81626

Publicat de la data iun. 7 2017. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 iunie 2018, 0:44
 

NNE
Senin
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 19 iunie 2018
Zi
 

ENE
Predominant însorit
31°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Senin
18°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 20 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 20:40 si 21:40 In zona : Județul Olt: Corabia, Brastavățu, Rusănești, Tia Mare, Vădăstrița, Cilieni, Traian, Vișina, Obârșia, Scărișoara, Studina, Vlădila, Vișina Nouă, Vădastra, Grădinile; Se vor semnala : frecvente descărcări electrice,averse ce vor cumula 25 l/mp
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 20 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 20:15 si 21:30 In zona : Județul Alba: Aiud, Blaj, Teiuș, Șona, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sântimbru, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Hopârta, Rădești; Se vor semnala : Frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula peste 20-25 l/mp
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 iunie, ora 15 – 18 iunie, ora 05 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : pe arii relativ extinse instabilitate atmosferică accentuată Mesaj :   ACTUALIZARE ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ           În după-amiaza zilei de duminică […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 17 iunie, ora 15 – 18 iunie, ora 21 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor […]

Loto

Horoscop

 • 106.126 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team