Consultare publica pentru actualizarea listei localitatilor din „zonele albe”

ANCOM supune consultarii publice o lista cu 4.117 localitati (in care exista 525.297 de gospodarii si o populatie totala de 1.422.865 de locuitori), in scopul actualizarii situatiei localitatilor din Romania care nu sunt inca acoperite de retele de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza. Acest demers a fost initiat la solicitarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), care urmeaza sa deruleze o schema de ajutor de stat pentru construirea, din fonduri publice, de retele de comunicatii electronice si, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora.

Masuri de interventie

Schema de ajutor de stat care urmeaza a fi derulata vizeaza atingerea obiectivului specific O.S 2.1 „Extinderea si dezvoltarea infrastructurii de comunicatii in banda larga de mare viteza” – Axa prioritara 2 a Programului Operational Competitivitate. Fondurile publice vor fi folosite pentru construirea de retele de comunicatii electronice si, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora, necesare in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice in banda larga de mare viteza in localitatile defavorizate din acest punct de vedere.

Mai multe informatii in acest sens sunt puse la dispozitie pe pagina de internet a MCSI.

Lista localitatilor supusa consultarii publice

Lista supusa consultarii publice a fost realizata in baza raportarilor anuale si bianuale ale operatorilor de comunicatii electronice privind localitatile in care acestia detin conexiuni de acces la internet la puncte fixe si mobile.

Din numarul localitatilor obtinut astfel au fost eliminate localitatile in care a fost declarata existenta unor tehnologii de acces ce permit conexiuni la puncte fixe cu viteze „best effort” de transfer al datelor de cel putin 30 de Mbps, localitatile in care s-a declarat existenta de conexiuni la puncte fixe prin fibra optica si cupru VDSL, precum si cele care fac obiectul unor interventii publice prin diferite masuri de finantare.

Localitatile ramase sunt cele in care nu au fost implementate sau nu se deruleaza, in prezent, masuri de interventie publica in domeniul comunicatiilor electronice. In plus, aceste localitati nu se afla in aria eligibila pentru masuri de interventie publica in domeniul comunicatiilor electronice potrivit PNDR 2014-2020.

Din cele 4.117 localitati analizate, 1.997 sunt deservite de o retea de comunicatii electronice care poate asigura conexiuni cu viteze de transfer al datelor (download) in regim „best effort” de minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 de Mbps, iar 1.075 de localitati sunt deservite de cel putin o retea de acces la puncte mobile de tipul 4G (LTE).

Informatii solicitate de ANCOM

ANCOM invita toate persoanele interesate (operatori de comunicatii electronice, autoritati publice locale sau centrale, alti agenti economici, persoane fizice etc.) sa transmita, daca detin, informatii legate de existenta, in prezent, in oricare dintre aceste localitati, a unor retele de acces la puncte fixe (bucla locala) in masura sa asigure servicii de comunicatii electronice cu viteze de transfer al datelor (download) in regim „best effort” de minim 30 Mbps sau servicii de comunicatii electronice cu viteze de transfer al datelor (download) in regim „best effort” minim 2 Mbpsdar nu mai mult de 30 Mbps. Alte informatii solicitate se refera la existenta unor retele de acces la puncte mobile (bucla locala) de tipul 4G (LTE) si despre intentiile de investitii, din fonduri exclusiv private, in dezvoltarea de retele in urmatorii 3 ani (pana la data de 1 decembrie 2020).

Este important de retinut faptul ca MCSI intentioneaza sa ia data de 1 decembrie 2017 ca referinta in legatura cu orice aspecte care tin de lista „zonelor albe”. In aceste conditii, operatorii de comunicatii electronice trebuie sa aiba in vedere ca daca vor instala retele de comunicatii electronice dupa data de 1 decembrie 2017 si nu le comunica drept intentii de investitii in localitatile care in urma acestei consultari publice vor rezulta ca nefiind deservite de retele de comunicatii electronice rapide, ar putea fi concurati de operatori de comunicatii electronice care primesc finantare publica pentru atingerea obiectivelor de acoperire.

Procesul de consultare publica

Lista localitatilor poate fi consultata aici, persoanele interesate fiind invitate sa transmita informatii pana la data de 01.12.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, cod postal 030925, Bucuresti), prin depunere la Registratura sediului central sau prin posta electronica la urmatoarea adresa: consultare@ancom.org.ro.

Operatorii de comunicatii electronice vor transmite informatiile pe care le detin prin completarea „Chestionarului zone albe broadband la 01.11.2017 (national)”, disponibil la urmatoarea adresa: http://www.ancom.org.ro/chestionare_1125. Pentru ca obligatia de raportare sa fie considerata indeplinita, este necesar ca ancheta sa fie semnata electronic, utilizand aceeasi semnatura a carei cheie publica (certificat digital) a fost incarcata in aplicatia de raportare a Autoritatii, disponibila la urmatoarea adresa: https://statistica.ancom.org.ro:8000/sscpds/index.faces.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.