Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Creşte prezenţa NATO în Marea Neagră!

Decizie importantă la Bruxelles: NATO va creşte prezenţa navală în Marea Neagră. Ministrul român al Apărării a declarat că măsura va spori stabilitatea în regiune şi va întări capacitatea noastră de apărare. Pentru Rusia, măsurile luate de Alianţă pe flancul estic sunt privite ca o provocare.

În faţa ameninţărilor Rusiei, NATO a stabilit, prin rotaţie, o prezenţă aeriană, terestră şi navală constantă pe flancul estic. Decizia privind securitatea la Marea Neagră a fost cea mai dificilă.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg: „Am convenit două măsuri suplimentare pentru zona maritimă: o prezenţă navală crescută a NATO în Marea Neagră, pentru îmbunătăţirea antrenamentelor, exerciţiilor şi a monitorizării situaţiei, dar şi o coordonare a Forţelor Navale Permanente ale NATO atunci când participă la misiuni cu alte forţe aliate din regiunea Mării Negre”.

Acum un an, MApN a lansat un proiect strategic, postat pe site-ul Guvernului, care propunea o flotilă aliată la Marea Neagră. Ulterior, s-a vorbit despre o prezenţă navală înaintată, care însă s-a împotmolit din cauza opoziţiei Bulgariei. Nici la summit-ul NATO de la Varşovia, din iulie, nu s-a putut lua o decizie.

Abia acum, după îndelungi negocieri, s-a ajuns la un consens în NATO.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş: „Decizia luată confirmă rolul strategic al Mării Negre, ca parte a securităţii şi stabilităţii euro-atlantice, precum şi solidaritatea Alianţei faţă de România şi statele din regiune, în gestionarea provocărilor de securitate cu care aceasta se confruntă”.

Oficialii dau asigurări că prezenţa NATO în Marea Neagră va respecta Convenţia de la Montreux, potrivit căreia navele care nu aparţin statelor riverane pot staţiona aici maximum 21 de zile.

Sursa: Știrile TVR

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21246

Publicat de la data Feb 16 2017. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

26 aprilie 2018, 19:49
 

SV
Soare
28°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 26°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 28%
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:14
Apus: 20:14
Prognoza 27 aprilie 2018
Zi
 

ENE
Parţial însorit cu furtună
26°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat cu furtună
13°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 90.326 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team