Ultima ora
Publicat: joi, 16 februarie 2017

Creşte prezenţa NATO în Marea Neagră!

Decizie importantă la Bruxelles: NATO va creşte prezenţa navală în Marea Neagră. Ministrul român al Apărării a declarat că măsura va spori stabilitatea în regiune şi va întări capacitatea noastră de apărare. Pentru Rusia, măsurile luate de Alianţă pe flancul estic sunt privite ca o provocare.

În faţa ameninţărilor Rusiei, NATO a stabilit, prin rotaţie, o prezenţă aeriană, terestră şi navală constantă pe flancul estic. Decizia privind securitatea la Marea Neagră a fost cea mai dificilă.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg: „Am convenit două măsuri suplimentare pentru zona maritimă: o prezenţă navală crescută a NATO în Marea Neagră, pentru îmbunătăţirea antrenamentelor, exerciţiilor şi a monitorizării situaţiei, dar şi o coordonare a Forţelor Navale Permanente ale NATO atunci când participă la misiuni cu alte forţe aliate din regiunea Mării Negre”.

Acum un an, MApN a lansat un proiect strategic, postat pe site-ul Guvernului, care propunea o flotilă aliată la Marea Neagră. Ulterior, s-a vorbit despre o prezenţă navală înaintată, care însă s-a împotmolit din cauza opoziţiei Bulgariei. Nici la summit-ul NATO de la Varşovia, din iulie, nu s-a putut lua o decizie.

Abia acum, după îndelungi negocieri, s-a ajuns la un consens în NATO.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş: „Decizia luată confirmă rolul strategic al Mării Negre, ca parte a securităţii şi stabilităţii euro-atlantice, precum şi solidaritatea Alianţei faţă de România şi statele din regiune, în gestionarea provocărilor de securitate cu care aceasta se confruntă”.

Oficialii dau asigurări că prezenţa NATO în Marea Neagră va respecta Convenţia de la Montreux, potrivit căreia navele care nu aparţin statelor riverane pot staţiona aici maximum 21 de zile.

Sursa: Știrile TVR

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>