Ultima ora
Publicat: sâmbătă, 15 februarie 2014

Creşterea economică în 2013 : 3,5%

Potrivit datelor prezentate, vineri, de INS, economia a crescut cu 3,5% în 2013, comparativ cu anul 2012, cu mult peste aşteptările analiştilor.

Analiştii băncilor estimau un avans al PIB de 2,8 – 3% în 2013, şi chiar reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional declarau recent că economia ar fi crescut cu 2,8% anul trecut.

Deocamdată acestea sunt doar datele semnal privind creşterea PIB şi nu există elemente privind evoluţia pe sectoare.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,2% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, mai scrie în comunicatul INS.

Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o creștere a PIB de 1,7% față de trimestrul anterior, în timp ce media europeană a fost de 0,4%. Astfel, țara noastră se poziţionează pe primul loc în rândul statelor membre în ceea ce privește evoluția economică.

În ceea ce privește zona euro, evoluția economică a celor 18 state care au adoptat moneda europeană a fost de doar 0,3%.

România se clasează pe primul loc evoluția PIB în comparație cu același trimestru al anului 2012. C

onform datelor INS și Eurostat, PIB-ul în trimestrul IV a urcat cu 5,1% față de perioada octombrie-decembrie 2012. Media europeană a evoluției economiei în ultimul trimestru comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent a fost de 1%, conform Eurostat, iar cea a zonei euro de doar 0,5%.

Raportat la același trimestru din anul anterior, după România s-au clasat următoarele state: Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria și Marea Britanie cu 2,8%, Polonia (2,2%) și Portugalia (1,6%). La polul opus se află Cipru (-5,3%), Grecia (-2,6%), Finlanda (-1,4%) și Italia (-0,8%). Germania a avut o creștere a PIB de 1,4%, iar Franța de 0,8%.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>