Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Criza zonei euro: Creșterea economică își revine încet

În ce situație se află zona euro în momentul de față? La aceasta întrebare a răspus Klaus Regling, în calitate de director executiv al Mecanismului european de stabilitate – organ care oferă asistență financiară țărilor cu probleme.

Pe 24 septembrie, Regling a dezbătut situația zonei euro cu deputații europeni de la comisia pentru afaceri economice și monetare.

Agențiile de evaluare a creditului reduc din nou gradul unor țări din zona euro. Indică acest lucru faptul că în următoarele luni criza datoriilor se va accentua?

Dimpotrivă. Recent am văzut semnale încurajatoare în zona euro. Agențiile au ameliorat gradul Irlandei, de exemplu. În al doilea sfert al acestui an zona euro a înregistrat creștere pozitivă, după un an și jumătate de creștere negativă. Șomajul a înregistrat o oarecare scădere în majoritatea țărilor în care s-a intervenit cu Fondul european de stabilitate financiară și Mecanismul european de stabilitate. Aceste date economice confirmă că reacția noastră la criză – oferind împrumuturi țărilor aflate sub presiunea piețelor – oferă rezultate.

Dar trebuie să subliniem faptul că încă nu am ieșit din criză. Pentru a reduce riscurile viitoare, în țările în care au existat aceste programe trebuie să continue ajustarea necesară la nivel național. La nivelul zonei euro, țările trebuie să respecte noile reguli de coordonare consolidată a politicilor economice. Iar la nivel european, trebuie urmărite componentele diferite ale uniunii monetare.

Grecia este în centrul atenției de peste trei ani. Va avea nevoie țara de un al treilea pachet de ajutor financiar? Ce face ca țara să nu poată ieși din criză?

Este prea devreme să spunem dacă va avea sau nu nevoie de un nou ajutor financiar. Dar este clar că Grecia își corectează dezechilibrele care au provocat criza. Ținând cont de faptul că începutul a fost greu, Grecia a făcut multe progrese. În trei ani, țara a realizat cea mai mare ajustare fiscală din istorie și a realizat un surplus fiscal primar. Competitivitatea s-a ameliorat și au fost implementate reforme structurale. Dar este important de notat că ajustarea este departe de a fi completă.

Au scăzut salariile, s-au redus serviciile de securitate socială, dar nu vedem încă o redresare economică. Credeți că există o alternativă la politica de austeritate?

Sunt conștient de faptul că în țările cu aceste programe, situația este dureroasă pentru o mare parte din populație. Salariile și pensiile scad, mulți oameni își pierd locurile de muncă. Cred că este importat de subliniat faptul că celelalte alternative nu ar fi fost durabile și ar fi fost și mai dureroase pentru populație. Împrumuturile de la Fondul european de stabilitate financiară și Mecanismul european de stabilitate oferă finanțare ieftină țărilor care nu mai au acces la piață. Aceste țări trebuie să folosească timpul câștigat astfel pentru a face ca economiile lor să devină din nou competitive și pentru a recâștiga încrederea investitorilor. Experiența FMI în Coreea de Sud, Brazilia și Turcia arată că această strategie funcționează.

SURSA: europa.eu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=15412

Publicat de la data Sep 30 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:30 si 23:30 In zona : Județul Prahova: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Argeş: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Dâmboviţa: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : vânt […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:30 si 23:30 In zona : Județul Braşov: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Sibiu: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : Intensificări ale vântului, care la rafală vor depăși 80-90 km/h
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-03-2018 Ora : 17 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 17:30 si 23:30 In zona : Județul Vâlcea: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Gorj: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală viteze de […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 18 martie, orele 08 – 23 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire accentuată Mesaj : MESAJ 2 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 18 martie, orele 08 […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții. Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 17 martie, ora 14 – 18 martie, ora 08Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ;Zone afectate: […]

17 martie 2018, 20:35
 

NE
Senin
14°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 10°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 67%
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:25
Apus: 18:24
Prognoza 18 martie 2018
Zi
 

NE
Grindine
6°C
Vânt: 22 km/h NE
Rafale de vânt: 36 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

E
Noros
-3°C
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

 • 77.892 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team