Ultima ora
Publicat: marți, 28 februarie 2017

Cu drag, de la aleșii neamului: Sporuri de risc şi solicitare neuropshică de 50% din salariu pentru funcţionarii publici

Plenul Senatului a votat în favoarea acordării unor consistente sporuri funcţionarilor publici din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pe motiv că aceştia ar fi solicitaţi neuropsihic.

Cu 88 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi o abţinere, senatorii au dat luni undă verde acordării unui spor de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază pentru funcţionarii publici, relatează Hotnews. Anterior votului de astăzi, Curtea Constituţională (CCR) respinsese parţial prevederea legislativă, precizând că sporul poate fi acordat, dar că el nu poate face parte din salariul de bază aşa cum prevăzuse iniţial Parlamentul.

„Pentru compensarea activităţii specifice, funcţionarii publici din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar”, este modificarea la legea 188/1999 adoptată luni de plenul Senatului.

Textul iniţial al modificării legii 188/1999 prevedea că „pentru compensarea activităţii specifice, personalul ANFP beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie baza de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”. Sesizată de tehnocraţi în legătură cu această prevedere, CCR a declarat neconstituţională în noiembrie 2016 a doua parte a articolului, anume „care face parte din acesta şi care constituie baza de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.

Potrivit judecătorilor, reglementarea respectivă ar fi introdus un privilegiu în privinţa modalităţii de determinare a salariului de bază, ajungându-se la situaţia în care alte sporuri ar putea să fie calculate având drept bază şi sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui spor la spor.

For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor.

Sursa: epochtimes-romania.com

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>