Ultima ora
Publicat: marți, 17 decembrie 2013

Cum l-a făcut Ponta pe Băsescu eroul luptei anticorupție – Andrei ALEXANDRU

Votul favorabil dat de majoritate în Camera Deputaților amnistiei, unor amendamente la Codul Penal și imunizării parlamentarilor în fața unor prevederi ale Codului Penal are multe efecte negative. Cu siguranță, lucrurile nu vor rămâne așa, iar corectarea acestor greșeli va elimina sau atenua impactul deosebit de negativ pe care l-am văzut cu toții în ultimele zile. Din nefericire, unul dintre efectele acestei greșeli va rămâne întipărit în memoria colectivă pentru o bună bucată de vreme: Băsescu apare ca un erou al luptei anticorupție, pentru că a ieșit primul în public ca să critice, ca să lupte cu toată forța pe care i-o dă instituția prezidențială împotriva corupției, a parlamentarilor corupți sau indolenți. În plus, a fost susținut în discursul său și de cancelarii occidentale importante, ceea ce i-a conferit o aură și mai luminoasă. Tocmai el, campionul corupției și părintele, tutorele sau protectorul unor afaceri scandaloase derulate de el însuși, de membri ai familiei sale sau de anturajul său, apare acum într-o lumină falsă. Cu acest gen de lovituri foarte abile, s-o recunoaștem, Băsescu a reușit de-a lungul anilor să-i păcălească pe mulți români și să se mențină la Cotroceni. Nu am niciun fel de dialog cu Băsescu, deci, nu-i cunosc planurile, dar sunt gata să pun rămășag că va ataca multe zile de acum încolo pe aceste greșeli făcute de majoritate în Camera Deputaților. Este efectul care-mi displace în cel mai înalt grad în toată această poveste.
În rarele sale apariții publice, Adrian Năstase, un om cu o experiență politică incontestabilă, îi sfătuia pe actualii lideri ai partidului să-și folosească resursele și să se concentreze pe actul de guvernare. Altfel, apare riscul revigorării lui Traian Băsescu și a structurilor sale. Îi mai sfătuia fostul președinte al PSD să reinventeze Parlamentul. Ponta, despre care tot Adrian Năstase spunea că nu mai seamănă cu Titulescu, ci cu Ponta, a făcut exact pe dos. Cu largul concurs al premierului, ba chiar din inițiativa sa și a echipei sale de ”creiere” politice, Parlamentul a fost târât în postura de formă fără fond. Site-ul ziarului ”Cotidianul” a relatat parțial filmul luării deciziei din spatele ușilor închise a nefericitului vot din Camera Deputaților: ”În biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a strâns un „comando” care a susţinut modificările aduse Codului Penal şi Legii amnistierii. Din comando ar fi făcut parte pesediştii Ioan Chelaru, Sebastian Ghiţă, Viorel Hrebenciuc, Marian Neacşu, Florin Iordache, Ilie Sârbu.” Acest ”comando” a luat deciziile cheie, iar membrii grupurilor parlamentare au fost dirijați să voteze ca oile, pe baza principiului sacro-sant al disciplinei de partid. La aceasta, trebuie adăugat și faptul că nu s-a mai ținut cont de procedurile statuate în Regulamentul Camerei, marea majoritate a deputaților fiind pusă în situația să voteze proiecte de lege ale căror conținut îi era necunoscut. Acest ”modus operandi” este o prelungire a stilului în care sunt conduse grupurile parlamentare ale PSD. Ca să nu lungesc vorba, cu excepția câtorva inițiați, restul parlamentarilor PSD sunt pură masă de manevră, bună doar la vot. ”Nu vă mai obosiți să gândiți atâta, avem noi, liderii, grijă de asta ”. Cam ăsta e principiul de lucru, cam asta a înțeles Ponta și echipa sa din sfatul dat de Adrian Năstase: reinventați Parlamentul. Surprinzător, de sfatul lui Năstase pare să țină cont președintele Senatului, Crin Antonescu, care la conferința de presă de miercuri a anunțat că, începând cu sesiunea parlamentară din februarie 2014, va întări rolul de cenzor al Senatului legat de activitatea Guvernului. În acest sens, el a anunțat schimbări importante în Regulamentul Senatului, pe care le voi comenta la momentul potrivit.

Încerc în continuare să răspund acelora care își pun întrebarea: de ce folosesc Victor Ponta și echipa sa această manieră nedemocratică de conducere ? Pentru că ei nu conduc PSD, Guvernul și Parlamentul în interesul celor care i-au mandatat, ci în propriul interes. Spre exemplu, Ponta are un singur țel: să se mențină la ”butoane” cât mai mult, indiferent de rezultate și indiferent de preț. Promisiunile electorale sau angajamentele luate față de diverși aliați și parteneri sunt bune doar pe durata campaniilor electorale. În lipsa competenței, a unor rezultate pozitive concrete în economie, ca să se mențină la ”butoane” trebuie să satisfacă tot felul pretenții nelalocul lor venite dinspre lideri locali ai partidului, trebuie să acopere fapte nelegale sau la limita legii ale altor ”creditori” ai săi. E prizonierul lor, iar dacă privim în trecutul foarte apropiat, acest mod de a face politică nu este nou pentru Victor Ponta. Tot pentru vanitatea personală, a se citi: pentru a fi nominalizat premier, Ponta a semnat pactul cu Băsescu, i-a invitat în secret pe udmr-iști la guvernare, a mai făcut și alte compromisuri care l-au compromis.
Ponta spunea ieri că Antonescu a rămas în offside. Credeam că lentilele de la ochelarii îl ajută să se vadă măcar pe el, însuși. M-am înșelat.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>