De la banane la panouri solare: conflictele comerciale între UE și partenerii săi

Conflictele comerciale pot fi nocive în lumea afacerilor. Cu toate acestea, uneori, țările simt că sunt necesare unele restricții din cauza riscurilor pentru sănătate sau competiția necinstită. Pe 21 ianuarie, comisia pentru comerț internațional va dezbate reguli noi care specifică momentele și felurile în care UE poate impune măsuri împotriva dumpingului și subvențiilor. Regulile vin în urma conflictului de anul trecut legat de panourile solare din China.

Anul trecut, Europa a introdus taxe anti-dumping importului de panouri solare din China din cauză că acestea erau vândute cu un preț mai mic decât valoarea lor reală. După ce China a amenințat că va impune tarife ridicate importurilor de vin din UE, cele două părți au ajuns la un acord, în decembrie, conform căruia producătorii chinezi de panouri solare și componente ale acestora au acceptat un preț minim la vânzarea acestora în Europa.

UE a fost în conflict cu SUA și Canada timp de două decenii din cauza cărnii de vacă tratată cu hormoni, pe care o considera periculoasă pentru sănătate. Partenerii transatlantici au răspuns prin limitarea importurilor de brânză, muștar și ciocolată, în 1999. În 2012 conflictul a fost rezolvat, când Parlamentul European a aprobat un acord de creștere a importurilor de carne de vacă netratată cu hormoni din cele două țări, lucru care a dus la anularea restricțiilor și din partea acestora.

Tot îngrijorările legate de sănătate au fost motivul unui conflict legat de alimentele modificate genetic din SUA. Consumatorii europeni sunt suspicioși în legătură cu organismele modificate genetic, iar UE aprobă foarte greu noi varietăți. În ianuarie 2014, Parlamentul European a respins aprobarea unui tip de porumb modificat genetic în UE, deoarece producătorul nu a putut dovedi că aceste este îndeajuns de sigur.

Importurile de banane au provocat o dispută de lungă durată cu SUA. Bananele importate din fostele colonii ale Europei din Africa, Caraibe și Pacific nu erau taxate în UE, în felul acesta Uniunea încercând să stimuleze dezvoltarea economiilor acestor țări. Acest lucru nu a fost bine văzut de mulți producători de banane din America Latină, care, de cele mai multe ori, sunt companii din SUA. Statele Unite au depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului și au impus taxe adiționale importurilor de brânză și cașmir din UE. În cele din urmă, UE a fost de acord să reducă taxele pentru a oferi producătorilor sud-americani șansa de a exporta mai mult în Europa.

În octombrie 2013, deputații europeni au condamnat Rusia pentru că a folosit restricții comerciale pentru a afecta președinția UE. Țara a impus verificări vamale discriminatorii camioanelor din Lituania și a amenințat că va interzice importurile de produse lactate, carne și pește din această țară (Lituania a deținut președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2013). O parte din deputații europeni au spus că măsurile ar putea fi o încercare de a descuraja legăturile UE cu vecinii săi de la est. Rusia a mai folosit interdicții comerciale pentru a intimida țări ca Moldova și Ucraina în încercarea lor de a se apropia de UE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.