Deficitul de cont curent la 10 luni, în creştere cu 87% !

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele zece luni ale anului în curs un deficit de 5.302 milioane euro, rezultat cu 87% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2016. Minusul  înregistrat pe partea de bunuri a crescut cu aproape 28% şi a ajuns la 9,4 miliarde de euro, în timp ce plusul adus de segmentul de servicii s-a majorat cu doar două procente, pe fondul unei creşteri semnificative a deficitului rezultat din turism (+173%!)

Deficitul rezultat din schimbul de produse cu partenerii externi a urcat până la 5,2% din PIB-ul estimat pentru anul în curs. În balanţa de plăţi ( datele nu sunt compatibile cu cele ale INS, deoarece BNR ajustează datele pentru asigurarea principiului „schimbului de proprietate economică”) România a trecut pragul de o jumătate de procent din PIB pe lună minus din comerţul exterior cu bunuri.

Pe celelalte două mari componente ale balanţei de plăţi, alte două evoluţii care ne pun probleme. Deficitul consemnat de veniturile primare (din muncă, din investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii, şi alte venituri primare precum impozite sau subvenţii) s-a majorat cu peste şapte procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, pe zona de venituri secundare, unde regăsim sumele transferate de cei care lucrează în străinătate, soldul pozitiv a scăzut cu 13%. S-au diminuat puternic atât sumele trimise în ţară ( -22,5%, de la circa 4,3 miliarde euro până la 3,3 miliarde euro) cât şi cele trimise din România câtre exterior ( -31,5%, de la 2,2 miliarde euro până la 1,5 miliarde euro).

Articol integral pe cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.