Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Degringolada cu iz de suspendare a Presedintelui Romaniei

Publicat: luni, 09 octombrie 2017

Vreau sa lamuresc o chestiune extrem de sensibila si voit lasata „in ceata” in spatiul public. Inainte de orice, insa, va trebui sa reiterez ca fac parte din acea catefgorie de analisti care considera ca activitatea DNA exersata sub conducerea dnei Kovesi – dincolo de orice derapaje inevitabile si inacceptabile, uneori, savarsite ici si colo de procurori in desfasurarea activitatii unei asemenea institutii – ramane unul dintre extrem de putinele episoade ale istoriei noastre postdecembriste, care se inscriu in logica fireasca a functionarii unui stat de drept. Nu insist, caci am scris de nenumarate ori, atat despre covarsitoarea activitate benefica a DNA, cat si despre unele – rare si, probabil, de aceea atat de mediatizate… – situatii de derapaj.

Sa trecem la subiect, asadar.

Circula carevasazica, ideea conform careia dna Kovesi si DNA nu pot face obiectul unei anchete desfasurata de o comisie parlamentara, din cauza art. 9 din Regulamentul Comisiilor Comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, care stabileste urmatoarele:

„Art. 9

I. In conditiile in care se considera necesara clarificarea cauzelor si imprejurarilor in care s-au produs evenimente sau au avut loc actiuni cu efecte negative, precum si pentru stabilirea concluziilor, raspunderilor si masurilor care se impun, la nivelul Parlamentului se pot constitui comisii de ancheta parlamentara.

(2) Comisiile de ancheta parlamentara nu pot avea ca obiect activitatea unor institutii sau persoane care fac parte din puterea judecătoreasca.”

Pentru un cititor neatent sau neavizat, lecturarea acestui text poate produce stupoare. Caci, alineatul 2 afirma negru pe alb ca o comisie de ancheta parlamentara NU poate investiga institutii sau persoane care fac parte din puterea judecatoreasca! Si, ar putea spune aceiasi cititori, ca atare, chemarea dnei Kovesi in fata comisiei parlamentare NU este legala!

Problema este ca DNA si, deci, dna Kovesi… NU FAC PARTE din ceea ce generic numim PUTERE JUDECATOREASCA iar Constitutia defineste la Capitolul VI ca fiind AUTORITATE JUDECATOREASCA, ci ei sunt in subordinea Ministerului Public, care face parte din puterea executiva (adica, din Guvern)!

Pe cale de consecinta, stricto sensu, comisia parlamentara poate ancheta atat activitatea DNA, cat si activitatea sefului DNA.Punct.

Problema fundamentala este, insa, alta. Anume aceea ca CCR a fost sesizata intr-o chestiune de conflict constitutional intre institutiile statului – Parlament vs. DNA/Ministerul public – fara ca una dintre conditiile sine qua non ale constatarii existentei unui asemenea conflict sa fi fost indeplinita. Anume, blocajul institutional! Caci, nici DNA, nici Ministerul public si nici macar Comisia nu se afla intr-un asemenea blocaj cauzat (?), vezi Doamne, de refuzul dnei Kovesi. Sunt foarte curios, asadar, care va fi motivatia CCR pe care o asteptam cu interes, in baza careia Curtea a decis ca dna Kovesi este obligata sa se prezinte in fata comisiei parlamentare, fara sa se fi constatat in prealabil un atare blocaj institutional.

Intreaga degringolada devine si mai picanta, insa, atunci cand constatam – am sesizat acum cateva zile acest lucru – ca dna Kovesi nici macar nu poate fi sanctionata in vreun fel, in mod direct, de vreo institutie a statului pentru neprezentare la interogatoriul parlamentar. Singurul lucru care s-ar putea intampla este ca presedintelului Johannis sa i se ceara demiterea din functie a sefei DNA. Deci, totul se va plasa finalmente in curtea sefului statului.

De fapt, este foarte plauzibil ca aceasta sa fie miza finala a intregului asalt: punerea Presedintelui in situatia de a o demite pe LCK, iar in cazul unui refuz, devine frecventabila din perspectiva puscariabililor posibilitatea initierii procedurii de impeachment.

Asa cum PSD si acolitii sai au mai incercat si cu alte ocazii…

Dan Uncu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=86337

Publicat de la data oct. 9 2017. Categorii COLȚUL OPINIILOR, Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 septembrie 2018, 3:12
 

SE
Senin
18°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 17°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 55%
Vânt: 7 km/h SE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:59
Apus: 19:19
Prognoza 20 septembrie 2018
Zi
 

ESE
Soare
27°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

ENE
Senin
13°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 130.790 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team