Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Delta Dunării

Delta Dunării se află în mare parte în Dobrogea, România, având o suprafață de 2540 km² și o parte de 732 km² se află pe teritoriul Ucrainei. Este limitată de limane și lacuri, cuprinde sute de lacuri între brațe, iar câteva zeci sunt de mari dimensiuni. Fluviul Dunărea ,după ce ajunge la Pătlăgeanca, județul Tulcea, se împarte în cele trei binecunoscute brațe: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe.

Brațul Chilia formează granița cu Ucraina și se întinde pe o lungime de 104 km.
Brațul Sulina se află în mijlocul deltei, are un curs rectiliniu fiind permanent întreținut pentru a asigura navigația vaselor maritime.
Brațul Sfântul Gheorghe este situat spre sud-est, fiind cel mai lung dintre brațe cu o lungime de 112 km.
Conform unor statistici, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m² datorită aluviunilor aduse de Dunăre.
Este încadrată în regiunea biogeografică panonică și stepică a Dobrogei prezentând o arie naturală cu o biodiversitate ridicată.
Flora Deltei ocupă 78% din totalul suprafeței fiind reprezentată în mare parte de o vegetație specifică zonelor umede (stuf, papură, salcie). Zăvoaiele ce sunt formate din păduri de salcie, arin, plop ocupă 6% din suprafața deltei. Mai găsim vegetație acvatică aflată în ochiurile de apă, ocupând 2% din suprafață. De asemenea, în deltă există și păduri (Pădurea Letea și Pădurea Caraorman) ce sunt formate din arbori, arbuști și plante agățătoare.
Fauna Deltei Dunării cuprinde mai mult de 360 de specii de păsări, 45 de specii de pește de apă dulce, numeroase specii de mamifere, reptile, amfibieni, melci, moluște și insecte.
Cele mai întâlnite mamifere sunt: mistrețul, vidra de râu, nurca, nevăstuica, dihorul, șacalul auriu, iepurele de câmp, arici și multe altele. De asemenea, în pădurea Letea se pot întâlnii vestiții cai sălbatici din Delta Dunării.
Parcul natural oferă adăpost și asigură condiții de hrană și cuibărire multor păsări migratoare. Cele mai întâlnite specii de păsări sunt : rațe, pelicani, lebede, stârci, pescăruși, rândunele, lăstuni, egrete și multe altele.
Aici întâlnim și o mare varietate de pești :  șalău, știucă, somn, scrumbie, țipar, biban și mulți alții.

Pentru că Delta Dunării este un loc unic în lume și adăpostește o biodiversitate variată, sunt două dintre miile de motive pentru care ar trebui să ajungi aici.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21102

Publicat de la data Feb 15 2017. Categorii La pas prin....

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 aprilie 2018, 23:11
 

N
Senin
19°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 45%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:21
Apus: 20:09
Prognoza 23 aprilie 2018
Zi
 

S
Parţial însorit
27°C
Vânt: 7 km/h S
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

SSV
Predominant senin
14°C
Vânt: 0 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 89.725 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team