Ultima ora
Publicat: miercuri, 15 februarie 2017

Delta Dunării

Delta Dunării se află în mare parte în Dobrogea, România, având o suprafață de 2540 km² și o parte de 732 km² se află pe teritoriul Ucrainei. Este limitată de limane și lacuri, cuprinde sute de lacuri între brațe, iar câteva zeci sunt de mari dimensiuni. Fluviul Dunărea ,după ce ajunge la Pătlăgeanca, județul Tulcea, se împarte în cele trei binecunoscute brațe: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe.

Brațul Chilia formează granița cu Ucraina și se întinde pe o lungime de 104 km.
Brațul Sulina se află în mijlocul deltei, are un curs rectiliniu fiind permanent întreținut pentru a asigura navigația vaselor maritime.
Brațul Sfântul Gheorghe este situat spre sud-est, fiind cel mai lung dintre brațe cu o lungime de 112 km.
Conform unor statistici, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m² datorită aluviunilor aduse de Dunăre.
Este încadrată în regiunea biogeografică panonică și stepică a Dobrogei prezentând o arie naturală cu o biodiversitate ridicată.
Flora Deltei ocupă 78% din totalul suprafeței fiind reprezentată în mare parte de o vegetație specifică zonelor umede (stuf, papură, salcie). Zăvoaiele ce sunt formate din păduri de salcie, arin, plop ocupă 6% din suprafața deltei. Mai găsim vegetație acvatică aflată în ochiurile de apă, ocupând 2% din suprafață. De asemenea, în deltă există și păduri (Pădurea Letea și Pădurea Caraorman) ce sunt formate din arbori, arbuști și plante agățătoare.
Fauna Deltei Dunării cuprinde mai mult de 360 de specii de păsări, 45 de specii de pește de apă dulce, numeroase specii de mamifere, reptile, amfibieni, melci, moluște și insecte.
Cele mai întâlnite mamifere sunt: mistrețul, vidra de râu, nurca, nevăstuica, dihorul, șacalul auriu, iepurele de câmp, arici și multe altele. De asemenea, în pădurea Letea se pot întâlnii vestiții cai sălbatici din Delta Dunării.
Parcul natural oferă adăpost și asigură condiții de hrană și cuibărire multor păsări migratoare. Cele mai întâlnite specii de păsări sunt : rațe, pelicani, lebede, stârci, pescăruși, rândunele, lăstuni, egrete și multe altele.
Aici întâlnim și o mare varietate de pești :  șalău, știucă, somn, scrumbie, țipar, biban și mulți alții.

Pentru că Delta Dunării este un loc unic în lume și adăpostește o biodiversitate variată, sunt două dintre miile de motive pentru care ar trebui să ajungi aici.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

 

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>