Ultima ora
Publicat: marți, 24 septembrie 2013

Demolare de milioane, dispusă de Justiţie

Executorul judecatoresc Dorin Gont l-a somat pe primarul general al Capitalei Sorin Oprescu sa emita in 10 zile decizia de desfiintare a Cathedral Plaza, ridicata fara autorizatie de construire. Titlul executoriu: sentinta irevocabila a Tribunalului Dambovita, care a obligat Primaria Capitalei sa demoleze ilegalul turn de 20 nivele de langa Catedrala Sf. Iosif. (Sursa: Lumea Justitiei)

Cea mai severa sanctiune aplicata de Justitia romana in cazul unui imobil de zeci de milioane de euro, ridicat ilegal in baza unei autorizatii de construire frauduloasa (si anulata ulterior de instanta) emisa de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Executorul judecatoresc Dorina Gont a comunicat Primariei Capitalei, la data de 17 septembrie 2013, Somatia prin care a pus in vedere primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa emita in termen de 10 zile decizia de desfiintare a turnului Cathedral Plaza, ridicat fara autorizatie de construire la doar opt metri distanta de monumentul istoric Catedrala Sf. Iosif a Arhierpiscopiei Romano Catolice Bucuresti, pe str. General Berthelot nr. 11 – 15 sector 1, constructie care ameninta integritatea lacasului de cult si care constituie o grava abatere de la normele urbanistice.

Somatia

Prin Somatia emisa la 16.09.2013 in dosarul de executare silita nr. 1090/2013, si primita de PMB la data de 17.09.2013, executorul judecatoresc a pus in vedere primarului Sorin Oprescu urmatoarele: “in termen de 10 zile de la primirea sau lasarea somatiei la sediul dumneavoastra, sa va conformati intru totul titlului executoriu mentionat mai sus, in sensul de a emite decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr. 11 – 15, sector 1 si respectiv Luterana nr. 15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria Sectorului 1 Bucuresti, precum si obligarea de luare a tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif si de a achita creditorilor Dudac Mihaela, Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti si Bor Iuliana suma totala de 7.688 lei cu titlu de cheltuieli de executare silita (…) In cazul in care nu va conformati prezentei somatii si nu veti indeplini obligatia de a face pe care o aveti, respectiv nu veti achita sumele datorate in termenul aratat, vom continua executarea silita, conform legii, daca va fi necesar si cu sprijinul organelor de politie, jandarmerie sau altor agenti ai fortei publice, urmand sa suportati toate cheltuielile de executare necesare acestei activitati”.

Precizam ca executarea silita a fost incuviintata de Judecatoria Sectorului 2, prin Incheierea din 19 iunie 2013 (Dosar nr. 18919/300/2013), fara cale de atac.

Titlul executoriu – sentinta irevocabila a Tribunalului Dambovita

Decizia de demolare a constructiei ilegale a fost emisa prin sentinta nr. 2520 din 28 iunie 2012 a Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Dambovita – judecator Carmen Irinel Ducu, care a dispus: “Obliga pe paratul Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr. 11 – 15, sector 1 si respectiv Luterana nr. 15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria Sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea paratului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif”. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila la 23.01.2013, prin respingerea recursului PMB ca fiind tardiv formulat.
De amentionat ca in aceste procese, avocatii Arhipiscopiei Romano Catolice Ofelia Birsan si Mugur Popescu (foto 1) au dus o lupta de mai bine de circa sapte ani pentru a ajunge la rezultatul obtinerii in Justitie a deciziei de demolare a turnului, a carei ridicare a fost posibila datorita ajutorului dat de fostii primari ai Capitalei Traian Basescu si Adriean Videanu.

Motivatia Tribunalului Dambovita este un exemplara si constituie un serior avertisment la adresa celor care cred ca mai pot construi imobile ilegal in Romania. Conform sentintei, in cazul Cathedral Plaza s-a retinut: “In acest context, existand o hotarare irevocabila, care constata caracterul ilegal al emiterii autorizatiei de construire, Primarul Municipiului Bucuresti avea obligatia (rezultata in mod expres din continutul coroborat al art. 4, lit. c, pct. 2; art. 27, alin. 1; art. 28, alin. 2 si art. 33 din Legea nr. 50/1991) sa emita actul administrativ (dispozitia) privind desfiintarea contructiei edificate in Bucuresti… Primarul Municipiului Bucuresti era obligat sa constate incalcarea prevederilor legale si sa aplice sanctiunile stabilite, decizia de desfiintare a constructiei reprezentand o masura de legalitate, de aplicare a principiului ceea ce este nul nu produce efecte… desfiintarea acestei constructii reprezinta pe de o parte aplicarea principiului legalitatii, iar pe de alta parte singura posibilitate a inlaturarii afectarii drepturilor si intereselor reclamantilor, intrucat libertatea religioasa cuprinde dreptul oricarei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a si-o manifesta in mod individual sau colectiv, in public sau in particular… Construirea fara autorizatie valabila, indreptateste la demolare si corespunde unui interes public – protectia mediului, planurilor urbanistice ori prin edificarea imobilului de birouri in imediata vecinatate a celor doua monumente istorice de valoare nationala si universala, afecteaza protectia acestor lacasuri de cult. Nu in ultimul rand, inactivitatea autoritatilor publice, exercitarea incorecta, incompleta sau ineficienta a competentelor acesteia, nu pot limita dreptul reclamantilor de a reclama si obtine satisfactie intr-o actiune proprie, prin care se urmareste protejarea unui bun propriu, a unui bun de cult, un patrimoniu national, un simbol al culturii si istoriei nationale. In consecinta, constatand ca autoritatea publica – Primaria Municipiului Bucuresti – nu a solutionat in termen petitia adresata de reclamanti, va admite cererea si va dispune obligarea Primarului Municipiului Bucuresti sa emita decizia de desfiintare a constructiei… si luarea tuturor masurilor necesare in vederea refacerii cadrului construit si cel natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif, astfel cum a existat anterior emiterii autorizatiei de construire nr. 179/18/B/430074”.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>