DESPRE LIMBRICI

Limbric este denumirea comună a unui vierme cilindric parazit, Ascaris lumbricoides, care poate parazita intestinul omului sau al animalelor. Boala produsă de acest vierme se numește ascaridioză.

Este un vierme cilindric cu extremitățile ascuțite, de culoare alb-gălbuie și cu o lungime de 15–25 cm. Prezintă dimorfism sexual, femela fiind mai mare decât masculul. La capătul anterior, limbricul are orificiul bucal, înconjurat de trei buze groase, iar la capătul posterior-orificiul anal. Limbricul este primul din seria animală la care aceste două orificii sunt separate.

Ascaridioza socială este o boală similară celei biologice, dar mult mai complicată, căci afectează corpul comunitar al unei structuri, pe care o ocupă din interior. Din punct de vedere fiziologic, limbricul uman este inferior celui animal, căci are un singur orificiu, pe care-l folosește atât pentru hrană, cât și pentru defecație.

În privința adaptării la mediu este însă net superior speciei animale, căci poate rezista mult timp în afara biosistemului specific, așteptând cu răbdare momentul intruziunii. Trăiește în grupuri mici care, la un moment dat, se canibalizează între ele, pentru supremație. Îl întâlnim în toate structurile organizaționale, inclusiv în UZPR.

Are o versatilitate ieșită din comun, putându-se identifica perfect cu mediul exterior al corpului pe care, la momentul oportun, urmează să-l paraziteze. O dată pătruns în interiorul unei structuri, nu mai poate fi scos, căci îmbolnăvește corpul social iar acesta nu mai are puterea să-l elimine.

Nutrienții de predilecție ai limbricului uman sunt indiferența, individualismul, dezbinarea și lașitatea celor din jur. Singura formă de expulzare a acestui parazit periculos este solidaritatea umană a corpului social pe care l-a îmbolnăvit.

 

MIRON MANEGA

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.