Ultima ora
Publicat: marți, 03 septembrie 2013

Despre nemerniciile comise de companiile româneşti de telefonie mobilă

Vânătoarea clienţilor rău platnici ai companiilor de telefonie mobilă a atins o nouă etapă: executările imobiliare. Zeci de proprietăţi sunt scoase la mezat pe site-urile de licitaţii publice, în contul unor facturi neachitate la operatorilor de telefonie mobilă. Instanţele dispun executarea silită în favoarea operatorului telecom pentru datorii de câteva zeci de dolari. Restanţele de plată sunt multiplicate de sute de ori prin penalităţi, potrivit unei anchete realizate de ziuanews.ro.

Cele mai multe astfel de executări datează din 2011, 2012 şi 2013. Noul cod de procedură civilă are dispoziţii exprese pentru clauzele abuzive şi se referă exact la persoane aflate într-o incapacitate de plată. Dar intrarea în vigoare a acestor norme s-a amânat până la o dată nedefinită.

Şi totuşi, o lege care să împiedice situaţiile extreme generate de clauzele abuzive ale contractelor de telefonie mobilă există. Şi a fost aplicată de judecătorii de bună-credinţă, care au respins penalităţile aberante impuse de firmele de telefonie mobilă. Spre exemplu, Judecătoria Mizil a respins, în octombrie 2011, capătul de cerere al „Vodafone România”, privind obligarea debitorului la plata sumei de 650,82 lei – penalităţi convenţionale, şi la plata sumei de 2.231,66 lei – taxă pentru rezilierea contractului înainte de termen, ca neîntemeiate.

Instanţa a dispus doar plata sumei restante, potrivit facturii Vodafone, cu justificarea că „punctul 1, lit. i) din anexa legii 193 din 2000 (n.r. privind clauzele abuzive), indică, cu titlu de exemplu, ca fiind o clauză abuzivă obligarea consumatorului la plata unor sume disproporţionat de mari în cazul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către acesta, comparativ cu pagubele suferite de comerciant”. Mai mult, în motivarea hotărârii, judecătorul apreciază că penalităţile de întârziere (dintr-un contract Vodafone standard) reprezintă „o cotă disproporţionat de mare faţă de dobânzile practicate pe piaţa bancară”, iar clauza respectivă este abuzivă.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>