Ultima ora
Publicat: duminică, 09 aprilie 2017

Dezarmarea ETA: Tone de arme, explozivi și materiale găsite în ascunzătorile organizației

„Aproape 3,5 tone de arme, explozivi și materiale” au fost „găsite” în cele opt ascunzători dezvăluite de organizația separatistă bască ETA care s-a angajat să se dezarmeze, a anunțat sâmbătă premierul francez, Bernard Cazeneuve, citat de AFP.

„Guvernul francez își exprimă satisfacția pentru această operațiune, desfășurată calm și fără violență”, a declarat Bernard Cazeneuve într-un comunicat.

„Este o etapă decisivă spre sfârșitul terorismului separatist basc”, a apreciat șeful guvernului care a adăugat că se gândește „la cele 829 de victime ale ETA și la miile de persoane rănite de acțiunile ei teroriste”.

În același timp, câteva mii de persoane au sărbătorit, sâmbătă, în oraşul francez Bayonn predarea arsenalului ETA către autorităţi, scrie Știrile TVR.

Mulți dintre manifestanții care au participat la evenimentul organizat la Bayonne au agitat steaguri și însemne ale organizației teroriste ETA. Evenimentul a fost creat special ca să marcheze predarea armamentului pe care grupul îl avea ascuns în opt depozite din sudul Franței.

Predarea armelor şi festivitatea de la Bayonne au fost organizate prin participarea unui grup neoficial de negociatori internaționali, numit „Muncitorii pentru Pace”. Aceștia au invitat și guvernele spaniol și francez.

Executivul de la Madrid nu crede în utilitatea acestei manifestații și cere dizolvarea organizației teroriste.

ETA a apărut în timpul dictaturii generalului Franco, în Spania și urmărea să obțină independența Țării Bascilor.

ETA, care a renunțat la lupta armată în 2011, dar care este considerată în continuare ”organizație teroristă” de Uniunea Europeană, a anunțat în cursul nopții de joi spre vineri ”dezarmarea sa totală” pe 8 aprilie.

Potrivit unor experți în lupta antiteroristă, arsenalul ETA ar cuprinde circa 130 de arme de mână și două tone de explozibili, în majoritate furate din Franța.

Sursa: AGERPRES

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>