Ultima ora
Publicat: duminică, 09 februarie 2014

Diferenţa dintre MITĂ şi BACŞIS. Câteva reguli esenţiale

Câteva reguli de comportament, care să evite situațiile în care poți deveni penibil, sunt culese de româniatv.net. din  cartea “Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu. Autoarea  scrie că omul este obligat, prin statutul său, să dea mici sume de bani celor ce au salarii modeste sau chiar nu sunt plătiţi deloc, în schimbul unor servicii mărunte. La români, cuvântul “bacşiş”, de origine turcească, a intrat în uz cu sensul lui peiorativ – sumă de bani dată cuiva pentru a obţine un avantaj nemeritat. NU se vor da bani pentru a obţine un avantaj, deoarece în acest caz s-ar putea vorbi de mită. Nicăieri în lume nu este îngăduit să dai bani funcționarilor publici, plătiți de cetățeni pentru a fi la dispoziția lor. Mita se pedepsește aspru peste tot. În Europa sunt fel de fel de proteste împotriva bacşişului. De aceea, la hoteluri, la restaurante, în turism, se precizează de cele mai multe ori că în nota de plată sunt trecute toate datoriile clientului. Obligaţia noastră este ca în ţările în care în care ştim că există acest obicei să întrebăm dacă serviciul este inclus sau nu. Cu toate acestea, se recomandă să se lase chelnerului mărunţişul rămas după achitarea consumaţiei. A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate, ci de proastă creştere, mai menționează autoarea. Au dreptul la 5-20% din valoarea notei de plată: chelnerii, şoferii de taxi, coafezele şi frizerii. Aprecierea sumei se face şi în funcţie de categoria restaurantului. În Germania funcționa în urmă cu niște ani regula ca bacșișul oferit ospătarului să fie de 4 la sută din nota de plată. Dacă dădeai mai mult, chelnerul îți dădea restul la bacșiș!

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>