Discuţii la nivel înalt Shimon Peres – Traian Băsescu

Președintele israelian, Shimon Peres, l-a felicitat, luni, pe președintele Traian Băsescu pentru îmbunătățirea situației economice a României, în cadrul primirii oficiale de la reședința prezidențială „Beit Hanasi”.

„Europa trece printr-o tranziţie. România nouă este o Românie unită, nu numai într-o situaţie mai bună, ci şi cu un viitor mai bun. Vă felicit pentru îmbunătăţirea situaţiei economice, pentru locul important pe care România îl ocupă în UE şi în NATO”, a menţionat Shimon Peres.

Președintele Israelului a adăugat că vizita lui Traian Băsescu este o ocazie de a întări legăturile dintre România și Israel.

„Vizita dumneavoastră este la timp, este folositoare pentru a face un bilanț și a vedea ce se poate face pentru viitor”, a spus președintele israelian.

Shimon Peres a declarat că Israelul se află în mijlocul unor negocieri de pace care încă nu s-au finalizat.

„Este o pace care nu este uşor de obţinut. Sunt aici interese deosebite şi oarecum acest pământ este sfânt pentru câteva popoare, dar este şi partea cealaltă”, a arătat oficialul israelian.

La rândul său şeful statului român a declarat:

„Stimate domnul președinte Shimon Peres, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru invitația ce mi-ați adresat-o să vizitez Israelul. Este pentru mine nu numai o onoare să fiu invitatul dumneavoastră, dar este și o bucurie să vizitez Țara Sfântă. O țară de care suntem legați, în primul rând prin numărul mare de evrei români care au plecat din țara de origine pentru a contribui la construcția și dezvoltarea Israelului. Suntem mândri de acest lucru și, mai ales, suntem mândri că aprecierea pentru evreii plecați din România este foarte bună aici, în Israel. Ei au două țări, țara de origine şi ţara pe care au servit-o şi au slujit-o cu credinţă pentru valorile ei, pentru valorile Israelului. N-au plecat din România de dragul de a se plimba, au plecat din România, o ţară în care era pace, pentru a veni într-o ţară şi a trece prin războaie, prin pericole, prin viaţa care, în anumite perioade, le era ameninţată zi de zi. Aceasta cred că este puntea extraordinar de solidă dintre România şi Israel.

Am venit într-un moment important pentru Israel, un moment în care Israelul şi palestinienii încearcă găsirea formulei de pace, de pace continuă, de pace temeinică, de pace care să aducă prosperitatea şi în lumea arabă. Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israelul va face tot ce ţine de el pentru a asigura poporului lui şi regiunii pacea. Cred că nu este lucru mai important pentru un politician ca, la un moment dat, să spună poporului: «eu v-am adus pacea». Sigur, pacea nu se obţine uşor. În Europa s-a obţinut cu sacrificii uriaşe şi chiar cu sacrificii de suveranitate a statelor europene. Marea concepţie reciprocă, marele compromis franco-german au asigurat Europei pacea, o pace care are 70 de ani şi care n-a mai fost întâlnită în Europa. Compromisul franco-german poate fi lecţie şi pentru această regiune.

În ceea ce priveşte relaţia bilaterală, o să vă spun un lucru care pare lipsit de importanţă, dar am foarte mulţi martori: lângă locuinţa mea din Bucureşti este un loc cu o grădină, unde se poate servi masa în weekend şi unde mă duc adesea, pentru că ştiu că sâmbătă seara întâlnesc grupuri de israelieni care vizitează România. Este pentru mine o mare plăcere să petrec o oră-două împreună cu grupurile care ne vizitează şi impresionant este că nu vin numai foşti cetăţeni români, acum cetăţeni israelieni, dar vin şi copiii lor şi constat că ştiu limba română, că ştiu multe despre locurile în care părinţii lor s-au născut. Este impresionant pentru mine acest lucru.

Venind la relaţia bilaterală, domnule preşedinte, trebuie să vă spun – şi cu siguranţă ştiţi aceste lucruri – avem domenii de excelentă colaborare cum ar fi domeniul tehnicii militare, colaborăm excelent în lupta antiteroristă, colaborăm excelent în combaterea crimei transfrontaliere şi – trebuie să o spun – cele peste 6.200 de firme israeliene reprezintă investiţii ale oamenilor de afaceri israelieni în dezvoltarea României. În domeniul medical, un mare număr de clinici au fost deschise de cetăţeni israelieni în România şi oferă cea mai bună asistenţă medicală în sectorul privat. Cu siguranţă, discuţiile pe care le vom avea astăzi vor consolida aceste lucruri deja făcute şi vor deschide noi orizonturi pentru cooperarea dintre România şi Israel.

Şi simt nevoia să mai spun un lucru, ca urmare a ceea ce am văzut în presa israeliană. Așa este, încă mai avem, sporadic, câte un politician, câte un om care are tentația de a nu recunoaște Holocaustul. Am văzut preluările în presa israeliană ale declarațiilor unui politician care și-a cerut scuze și vreau să vă asigur că în România nu există un sentiment antisemit, că încă avem oameni care nu știu și nu au apucat să învețe la școală istoria adevărată a țării lor, dar România și-a asumat prin voința predecesorului meu, președintele Iliescu, decizia de a institui o comisie pentru cercetarea realităților Holocaustului, România a recunoscut Holocaustul și România încearcă acum să transfere generațiilor de astăzi ceea ce nu li s-a spus în timpul comunismului, realitatea începutului anilor 1940. În România există un monument al Holocaustului în București care este vizitat de foarte mulți copii care vin din țară și vizitează capitala. În România este o lege care pedepsește drastic discriminarea, în România nu există instituție a statului care să tolereze discriminarea sau nerecunoașterea realităților istorice ale începutului anilor 1940.

Pot să vă spun că cei 65 de ani de relații diplomatice neîntrerupte cu Statul Israel sunt, de asemenea, un element cu care ne mândrim. Ne aducem aminte, în anul 1967 toate țările foste comuniste au întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul. România nu a făcut-o din credința că Israelul este o țară prietenă, o țară de la care avem ce învăța și o țară care are ce învăța de la noi, o țară pe care o considerăm un pilon de stabilitate în Orientul Mijlociu și, de ce nu, o țară care a demonstrat, așa cum spuneați, că se poate face o grădină în Orientul Mijlociu, în nisipurile deșertului din regiune. Vă mulțumesc, domnule președinte, dumneavoastră, guvernului dumneavoastră și poporului israelian pentru ospitalitate.”

Preşedintele Traian Băsescu se află, până marţi, în vizite de stat în Israel şi Teritoriile Palestiniene.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.