Discuţii pe marginea ariilor protejate, la sediul Ministerului Mediului

Ministerul Mediului a convocat ONG-urile de mediu la consultări cu privire la Ordonanţa 57 după ce aceasta ajunsese deja pe ordinea de zi a Guvernului. Ordonanţa 57 guvernează ariile protejate din România şi a fost modificată de Ministerul Mediului (MMSC) astfel încât orice intervenţie în zonele protejate să se poată face peste capul administratorilor sau custozilor ariilor protejate.

Transformarea avizului obligatoriu al administratorilor şi custozilor într-unul consultativ era doar una dintre modificările prevăzute de MMSC. O alta viza pierderea statutului de arie protejată în cazul în care o zonă e afectată şi îşi pierde, fie şi parţial, obiectivul de conservare.

Organizaţii precum WWF România, Coaliţia de Mediu, Coaliţia Natura 2000, Societatea Ornitologică Română (SOR), Asociaţia Administraţiilor de Arii Naturale Protejate şi altele, precum şi numeroşi cetăţeni (80 de mesaje doar până la căderea serverului Federaţiei Natura 2000, care a numărat în paralel intervenţiile publicului), au trimis obiecţii la MMSC, dar proiectul de ordonanţă a ajuns pe masa guvernului în forma iniţială şi înainte ca dezbaterea publică de numai 10 zile să se încheie. Reprezentanţii societăţii civile au calificat atitudinea ministerului drept „sfidătoare şi lipsită de transparenţă“.

„Considerăm că este o falsă grijă pentru părerea societăţii civile – a spus Ofidiu Bufnilă, reprezentantul SOR – dar nu vom lăsa să treacă aceste consultări ca un eveniment neînsemnat. Ne propunem să ne prezentăm la întâlnire şi să nu renunţăm la niciuna din observaţiile formulate. Ne menţinem solicitarea de anulare a modificării OUG 57“.

„Consultarea a venit ca urmare a articolelor de presă şi nicidecum dintr-o iniţiativă de bună credinţă din partea decidenţilor, aşa că am un optimism destul de rezervat in ceea ce priveşte discuţiile de luni“, a spus şi Csibi Magor, directorul WWF România. „Sper doar ca nu vom avea o surpriză neplacută, văzând şi pe agenda de luni a Guvernului această ordonanţă“.

Reprezentatul organizaţiei internaţionale a spus că, în viziunea WWF, rolul societăţii civile, nu este să încurce guvernarea, forurile legislative şi aparatul administrativ în munca lor, ci dimpotrivă, să-i ajute cu expertiza, comentariile şi opiinile sale.

„În această idee am intrat şi în această consultare publică, însă din pacate felul în care s-a desfăşurat până acum ne face să ne punem întrebări. Nu ne aşteptam deloc ca înaintea expirării termenului de depunere a argumentelor să vedem o discuţie în Guvern despre adoptare, ci ne-am gândit, cum ar fi fost normal, că odată ce se termină consultarea ni se vor lua în considerare argumentele şi avea să urmeze o întâlnire prin care să îmbunătăţim ordonanţa, astfel încât să fie favorabilă oamenilor şi naturii“, a conchis Magor.

Luni, începând cu ora 14.00, site-ul şi pagina de  FB a National Geographic vă vor ţine la curent cu evoluţia OUG 57, de care depinde sănătatea şi viitorul ariilor protejate din România.

Sursa: natgeo.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.