Ultima ora
Publicat: duminică, 22 decembrie 2013

Dispută bulgaro-britanică pe tema imigrației

Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, l-a avertizat, sâmbătă, pe premierul britanic David Cameron că măsurile care limitează accesul imigranţilor europeni la indemnizaţiile de şomaj riscă să aducă prejudicii reputaţiei Marii Britanii şi să o izoleze, relatează AFP.

Într-un interviu publicat în ediţia online a The Observer, preşedintele bulgar apreciază că Marea Britanie ar trebui să se considere „o mare putere mondială pionieră în materie de integrare” şi că ar trebui să reziste în faţa apelurilor naţionaliste la o înăsprire a legilor pentru a limita imigraţia.

Cameron a anunţat că solicitanţii de locuri de muncă veniţi din Uniunea Europeană nu vor putea pretinde, începând cu 2014, indemnizaţi de şomaj în primele trei luni ale sejurului lor în Marea Britanie.

Potrivit Londrei, această măsură urmăreşte să „împiedice persoanele să abuzeze de sistemul de protecţie socială” britanic.

Ca şi în alte opt ţări, cetăţenii români şi bulgari, care nu au în prezent dreptul de a exercita un număr limitat de meserii, vor avea, începând cu 1 ianuarie 2014, acces liber la piaţa muncii din Marea Britanie.

„Să izolezi Marea Britanie şi să aduci un prejudiciu reputaţiei sale nu este cea mai bună cale de a scrie istoria”, a adăugat Plevneliev.

„Bulgarii îşi pun în prezent numeroase întrebări cu privire la societatea britanică, democratică, tolerantă şi umană”, a subliniat Plevneliev.

„Ne aflăm în prezent în faţa unei Marii Britanii în care se scrie istoria unei basculări către izolare, naţionalism şi a unei abordări politice pe termen scurt?”, s-a alarmat preşedintele bulgar.

Numeroşi britanici se tem de un aflux de români şi bulgari începând cu 1 ianuarie 2014.

Şeful diplomaţiei bulgare, Kristian Vighenin, a declarat joi că bulgarii nu sunt „cerşetori” în Marea Britanie şi a denunţat o creştere a euroscepticismului şi xenofobiei în Europa.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>