Ultima ora
Publicat: marți, 30 mai 2017

DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI, POLIŢIA ŞI STATUL DE DREPT   Partea a II-a

         De mii de ani încoace, oamenii au fost preocupaţi de propria lor siguranţă, de dreptul lor fundamental cel mai important sau dreptul suprem – dreptul la viaţă!

            Lumea a evoluat şi statele moderne au creat instituţii care au ca unică preocupare siguranţa cetăţeanului. Poliţia este una din aceste instituţii aflată în slujba cetăţenilor pentru a le garanta siguranţă, aşa cum este stipulată în Constituţia României.

 „Poliţia” reprezintă totalitatea structurilor incluse în forţele de ordine şi siguranţă publică şi este componentă a sistemului naţional de apărare, în cadrul forţelor destinate apărării.

Forţele de ordine şi siguranţă publică exercită, în conformitate cu prevederile legilor organice proprii, atribuţii cu privire la asigurarea, menţinerea şi restabilirea ordinii publice, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a avutului public şi privat, prevenirea şi lupta împotriva infracţionalităţii, contribuind la apărarea independenţei, suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale, a ordinii de drept.

Ordinea, în general, reprezintă o stare de echilibru, legalitate şi stabilitate şi, totodată, legătura creată între mai multe persoane, lucruri sau evenimente, starea de legătură produsă în interesul atingerii unui anumit scop.

Scopul principal al statului de drept îl reprezintă supremaţia legii, din care derivă rolul „poliţiei” de a asigura legalitatea, echilibrul şi stabilitatea socială şi politică necesară existenţei şi dezvoltării României, acţionând pentru consensul social necesar funcţionării optime a ansamblului social în condiţiile reglementărilor juridice interne şi internaţionale la care România este parte, având ca obiective principale apărarea şi respectarea drepturilor  şi  libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, apărarea avutului public şi privat şi apărarea valorilor constituţionale supreme, în scopul promovării şi afirmării programului social într-o societate democratică.

În sens larg,  rolul „poliţiei” este acela de a exercita dreptul de poliţie – fapt ce îi permite să someze pe oricine să respecte regulile de conduită şi ordinea, iar în sens restrâns, de a lua toate măsurile cu privire la respectarea ordinii şi siguranţei publice şi la restabilirea acesteia când a fost grav tulburată.

Toate acestea demonstrează valenţele „poliţiei” de slujbaşă a cetăţeanului, care veghează la respectarea legii, dar şi la explicarea prevederilor ei pentru o mai corectă înţelegere promovând-o în folosul contribuabilului.

Nu mai puţin adevărat este faptul că „poliţia”, componentă a puterii executive, acţionează pentru aplicarea şi respectarea legilor elaborate de sistemul politic, motiv pentru care ea poate fi – de multe ori în mod eronat – suspicionată de susţinerea acestuia şi de lipsa de echidistanţă, acţiunile unor reprezentanţi ai forţelor de ordine şi siguranţă publică fiind percepute ca atitudini obediente puterii politice. Este motivul pentru care echidistanţa „poliţiei” fată de sistemul politic trebuie să se manifeste în sensul aplicării legii, conform imperativului nimeni nu este mai presus de Iege, fără echivoc şi fără atitudini favorizante ori permisive, ţinând cont de faptul că menirea muncii de „poliţie” în sistemul democratic este şi trebuie să fie lupta pentru adevăr, pentru siguranţă civică şi încredere deplină a cetăţenilor în această instituţie, componentă a autorităţii administrative a statului.

                                                        Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>