Elveția limitează temporar accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii

Elveția a decis miercuri să limiteze accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii din această țară, după ce imigranții din cele două țări au au solicitat un număr de permise ce a depășit estimarea pentru perioada iulie 2016 – mai 2017.

Piața muncii din țara cantoanelor a fost deschisă pentru bulgari și români în iulie 2016, dar la mai puțin de un an elvețienii sunt obligați să apeleze la clauza specială din Acordul cu Uniunea Europeană. Clauza respectivă prevede introducerea în mod temporar a unor restricţii pentru muncitorii din cele două țări, dacă afluxul depășește o anumită limită.

“În şedinţa din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elveţiei -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranţă prevăzută în Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, pentru cetăţenii bulgari şi români. Ca efect, în următoarele 12 luni, cetăţenii bulgari şi români care intenţionează să efectueze activităţi de lucru vor avea doar acces limitat pe piaţa muncii din Elveţia”, se arată într-un comunicat al Executivului federal de la Berna citat de Mediafax.

Numărul permiselor pentru bulgari și români vor fi limitate la 996, în următoarele 12 luni, precizează Guvernul Elveţiei.

Comparativ cu anul 2015, în 2016 numărul românilor şi bulgarilor veniţi în Elveţia s-a dublat, ajungând la circa 3.300 de persoane.

Comisia Europeană și-a exprimat, miercuri, regretul față de decizia Guvernului elvețian de a limita, timp de un an, accesul resortisanților români și bulgari pe piața muncii din Elveția, informează Reuters.

„Astăzi, Consiliul Federal a decis să invoce o clauză care permite limitarea cantitativă a liberei circulații a persoanelor cu privire la noile permise de ședere pentru cetățenii din Bulgaria și România”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

„Comisia regretă această decizie având în vedere tendința generală de scădere a numărului de solicitări de permise de ședere din partea cetățenilor europeni”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că partea elvețiană a arătat că măsura nu singularizează România, ea fiind aplicată de Elveția în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE și în 2013 pentru celelalte state membre UE.

Sursa: cursdeguvernare.ro; AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.