Ultima ora
Publicat: vineri, 27 decembrie 2013

Elveţia menţine restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari

Elveţia nu va ridica restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari la 1 ianuarie 2014, contrar situaţiei din statele membre ale Uniunii Europene, informează, vineri, ziarul local Le Nouvelliste.

Restricţii privind permisul de şedere în Elveţia, care nu este membră a UE, sunt posibile până în 2016, iar clauza de salvgardare poate fi activată până în 2019.

Aceste măsuri au fost adoptate în 2009 prin vot popular.

Croaţia, care a aderat la UE la 1 iulie 2013, va trebui să aştepte între cinci şi şapte ani pentru a beneficia total de libera circulaţie cu Elveţia, conform unui proiect al Consiliului Federal supus consultării în luna august.

Pentru o perioadă de cel puţin 10 ani, Elveţia va putea restricţiona unilateral imigraţia provenită din Croaţia.

Elveţienii ar putea fi chemaţi la urne după ”unda verde” dată de Parlament acestui protocol adiţional acordului privind libera circulaţie cu UE.

Clauza de salvgardare a fost pe de altă parte activată de Consiliul Federal în aprilie 2012 împotriva a opt din cele 10 state care au aderat la UE în 2004.

În 2013, ea a fost extinsă pentru un an către celelalte ţări ale UE.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>