Ultima ora
Publicat: joi, 12 septembrie 2013

Elveţia: Razie la locuinţa principalului acţionar Gabriel Resources

Poliţia elveţiană a efectuat o percheziţie la locuinţa din Geneva a miliardarului Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian, la solicitarea guvernului din Guineea, unde omul de afaceri deţine un important proiect minier, transmite AM PRESS. Razia a fost dispusă de procurorii din Geneva la solicitarea guvernului din Guineea, iar poliţiştii nu au ridicat niciun document în urma percheziţiei, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Steinmetz (57 de ani) are o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, și este socotit omul din spatele proiectului minier de la Roșia Montană. Potrivit Mediafax, compania minieră controlată de acesta, BSG Resources, este unul dintre acţionarii principali ai Gabriel Resources, companie înregistrată în Canada. Gabriel Resources deţine la rândul ei 80 la sută din Roşia Montană Gold Corporation, firma care vrea să dezvolte proiectul minier de la Roşia Montană. Celălalt acţionar al RMGC este statul român, prin Minvest Deva. De remarcat că BSG Resources deţine 51% din acţiunile zăcământului de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume. Guvernul din Guineea anchetează modalitatea în care au fost acordate mai multe licenţe miniere, inclusiv pentru proiectul de la Simandou. Autorităţile americane au început în aprilie o investigaţie privind BSG Resources, acuzată de dare de mită în schimbul obţinerii unor licenţe miniere în Guineea. Frederic Cilins, cetăţean francez care susţine că a lucrat pentru BSG Resources în Guinea, este în arest în Statele Unite, fiind acuzat că a obstrucţionat ancheta autorităţilor federale americane, inclusiv prin influenţarea martorilor şi distrugerea unor dovezi. Cilins a pledat nevinovat. Cererea acestuia pentru eliberare pe cauţiune a fost respinsă în luna iulie.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>