Ultima ora
Publicat: joi, 19 decembrie 2013

Etichetarea alimentelor hipocolesterolemiante

Noua reglementare europeana pentru produsele alimentare care fac sa scada colesterolul: din febuarie 2014 ambalajul acestora va trebui sa semnaleze explicit care dintre acestea nu sunt destinate persoanelor care au nivel normal de colesterol.

Astfel, mentiunea actuala “destinat exclusiv persoanelor care au nivel scazut de colesterol” va fi inlocuita, aceasta alegatie nefiind intotdeauna corecta. Aceasta afirmatie nu are valoare decat pentru produsele care contin un procent minimal destinat de steroli vegetali.

Aceste produse sunt deci autorizate, conform alegatiei urmatoare: A fost demonstrat ca sterolii si esterii de natura vegetala scad colesterolul din sange. O colesterolemie crescuta constituie un factor de risc pentru dezvoltarea unei maladii cardiace coronariene.

Europa spera, gratie acestei noi mentiuni, sa previna confuziile si sa evite ca persoanele care au un colesterol normal sa consume acest tip de produse. Un nivel crescut de colesterol augmenteaza riscul maladiilor cardiovasculare, dar nu este singurul, acestea putand fii insotite de factori precum obezitatea, tabagismul, hipertensiunea.

Prima masura care trebuie sa fie luata este aceea de a adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Sursa: Test Achats – Etiquetage des aliments hypocholesterolemiants – editia decembrie 2013/ianuarie 2014, pag. 8

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>