Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

FACIAS VA DA ÎN JUDECATĂ STATUL ROMÂN PENTRU ABUZUL FĂCUT IOANEI FLORESCU

Publicat: miercuri, 25 octombrie 2017

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) o va apăra pe Ioana Florescu, bolnavă de scleroză multiplă, căreia statul i-a încălcat dreptul la o pensie de invaliditate. FACIAS o va reprezenta în instanţă şi va contesta în numele Ioanei Florescu, decizia de suspendare a pensiei şi va efectua toate demersurile necesare în vederea apărării drepturilor pe care aceasta le are.

Ioana Florescu suferă de ani buni de scleroză multiplă – o afecțiune din păcate ireversibilă, aceasta beneficiind conform Legii nr. 263/2010 privind Sistemul public de pensii de o pensie de invaliditate gradul II, în valoare de 520 de lei şi de o pensie de handicap gradul III, în valoare de 39 de lei, conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 

Ioana Florescu a fost încadrată începând cu anul 2011 în gradul II de handicap. Această încadrare presupune conferirea unor drepturi și beneficii speciale persoanelor cărora se adresează, adaptate nevoilor pe care le suscită. Din păcate, după cinci ani în care această încadrare s-a păstrat, Comisia de evaluare din cadrul DGASPC Suceava a decis reîncadrarea Ioanei Florescu în gradul III de handicap, cu consecința reducerii şi chiar a abolirii unor drepturi și beneficii speciale. Această împrejurare incompatibilă cu nevoile reale pe care le reclamă boala de care suferă, este cu atât mai injustă cu cât scleroza multiplă, prin caracterul ei ireversibil, nu se poate atenua ori ameliora de așa manieră încât să fie schimbat gradul de handicap al unei persoane bolnave într-unul mai ușor.

Totodată, Ioana Florescu s-a confruntat și cu dezinteresul manifestat de autoritatea publică competentă, deoarece în ciuda contestației depuse în luna mai 2016, DGASPC Suceava nu a oferit o motivare a reîncadrării nici până în ziua de azi.

Menţionăm faptul că, potrivit legii, termenul de soluționare a acestor contestații este de maximum 45 de zile.

În atare condiții, apare ca evident comportamentul abuziv manifestat de instituțiile statului în raport cu o persoană care suferă de o boală gravă şi care este pusă în imposibilitate absolută de a presta o muncă normală și în imposibilitate relativă de a se autoîngriji.

În ceea ce priveşte pensia de invaliditate, potrivit Legii nr. 263/2010, cumulul pensiei de invaliditate gradul II – caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire – cu venituri de natură profesională nu este permis și conduce la suspendarea plății pensiei pe perioada cumulului și la recuperarea drepturilor încasate necuvenit.

Concret, în luna iunie 2017, ANAF a înregistrat realizarea de venituri din drepturi de autor de către Ioana Florescu, iar pe baza comunicărilor ANAF din luna următoare, Casa Județeană de Pensii Suceava a suspendat plata pensiei pe luna iunie 2017, înregistrând totodată un debit în valoare de 520 lei, debit care urmează a fi recuperat eșalonat de la pensionară.

FACIAS consideră că incapacitatea statului de a face legi complete și de a-și exercita controlul prin instituțiile abilitate nu poate fi corectată printr-un nou abuz și prin tratamente discriminatorii aplicate persoanelor care și așa au fost crunt lovite de soartă.

 

În faţa acestui abuz, FACIAS va solicita DGASPC Suceava și Ministerului Sănătății o anchetă în legătură cu modul în care a fost gestionat cazul Ioanei Florescu. FACIAS solicită ca rezultatul acestei anchete să fie făcut public.

FACIAS o va sprijini pro bono pe Ioana Florescu în demersul de contestare în instanță atât a deciziei de debit, cât și a deciziei medicale de reîncadrare în grad de invaliditate.

FACIAS va propune o inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii si va cere eliminarea interdicției privind cumulul pensiei de invaliditate cu venituri de natură profesională și, în urma documentării cu privire la unele lacune legislative din acest domeniu, va face propuneri de lege ferenda de natură să conducă la adaptarea cadrului legal la nevoile reale pe care le suscită persoanele cu astfel de dizabilități.

                                                                                          Biroul de Presă FACIAS

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=86967

Publicat de la data oct. 25 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

19 decembrie 2018, 6:43
 

V
Noros
-2°C
0 km/h
Perceput de temperatură: -2°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:48
Apus: 16:38
Prognoza 20 decembrie 2018
Zi
 

SV
Predominant înnourat
-2°C
Vânt: 0 km/h SV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

V
Nori intermitenti
-6°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-12-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 18:00 si 21:00 In zona : Județul Bihor: Oradea, Salonta, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Dobrești, Oșorhei, Batăr, Ciumeghiu, Nojorid, Ceica, Holod, Pomezeu, Biharia, Sântandrei, Ineu, Avram Iancu, Cociuba Mare, Hidișelu de Sus, Șoimi, Lugașu de Jos, Borș, Țețchea, Tulca, Olcea, […]

Loto

Horoscop

  • 161.949 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team