Ultima ora
Publicat: vineri, 01 martie 2013

Finalizarea lucrărilor celei de-a 27-a sesiuni a Consiliului de Administraţie al UNEP

Vineri, 22 februarie 2013, la sediul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) de la Nairobi, Kenya, au fost finalizate lucrările celei de-a 27-a sesiuni a Consiliului de Administrație al UNEP, desfășurate în perioada 18- 22 februarie 2013.
Delegația României a fost condusă de Secretarul de Stat în cadrul Ministerului  Mediului și Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru.
Consiliul de Guvernare UNEP a adoptat 14 decizii, care au inclus: chimicalele și deșeuri (management, finanțare, intensificarea cooperării); Oceane; consumul și producția durabile; Economia verde în contextul dezvoltării durabile și al eradicării sărăciei; starea mediului la nivel global; justiție, guvernanță și drept în domeniul mediului; coordonarea în sistemul ONU, inclusiv Grupul de Management de Mediu;
Platforma Interguvernamentală privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor (IPBES); Centrul de tehnologie în domeniul schimbărilor climatice; calitatea apelor internaționale pentru serviciile ecosistemelor; Strategia pe termen mediu privind perioada 2014-2017 și programul bianual și activitatea 2014-2015 al UNEP, revizuirea regulilor financiare și ale procedurilor generale privind operațiunile Fondului UNEP, aranjamentele instituționale ale UNEP.
Cea mai importantă decizie, adoptată după intense negocieri, o reprezintă cea privind aranjamentele instituționale ale UNEP, ca urmare a documentului rezultat al Conferinţei ONU privind dezvoltarea durabilă din 2012 (Summit-ul Rio+20), în special în ceea ce privește consolidarea și actualizarea UNEP ca principal for la nivel internațional în domeniul mediului în contextul dezvoltării durabile, precum și stabilirea unei reprezentări globale în conducerea organizației.

Astfel, Consiliul de Administrație UNEP a adoptat decizia privind aranjamentele instituționale care, printre altele, recomandă Adunării Generale a ONUsă redenumească Consiliul de Administrație UNEP „Adunarea ONU pentru Mediu al
UNEP” (United Nations Environment Assambly of UNEP) și prevede că Adunarea ONU pentru Mediu va asigura participarea activă a tuturor părților interesate relevante (stakeholder-i) și de a explora noi mecanisme pentru promovarea șiangajarea efectivă a societății civile în activitatea Adunării ONU pentru Mediu, prin dezvoltarea unui proces de acreditare și participare a stakehoder-ilor până în anul 2014.

Președinția irlandeză a Uniunii Europene, precum și Comisia Europeană s-au declarat satisfăcuți de rezultatele actualei sesiuni a Consiliului de Guvernare UNEP prin preluarea, în decizia finală, a elementelor de poziție pe care le–au promovat.
România, prind șeful delegației, Elena Dumitru, a susținut încă din prima zi a lucrărilor, în cadrul coordonărilor UE, precum și pe parcursul consultărilor ministeriale, importanța implicării societății civile și a stakeholder-ilor în deciziile
privind politica de mediu la nivel gobal.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>