Ultimele titluri
Ultima Oră

Fitch a confirmat ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Plafonul de țară al României a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la „F3”.

„Ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul, încă moderat, al datoriei publice, sectorul bancar stabil și indicatorii privind PIB-ul per capita și guvernanța care sunt în linie cu intervalul ‘BBB’. Cu toate acestea, ratingul se confruntă cu riscuri în scădere din cauza unei relaxări fiscale pro-ciclice și a creșterii rapide a salariilor care depășește creșterea productivității, ceea ce reprezintă un risc la adresa stabilității macroeconomice”, susține Fitch.

Potrivit analiștilor agenției de evaluare, deficitul guvernamental al României va ajunge la 3,7% din PIB în 2017, peste ținta de 2,9% a Guvernului, din cauza unor noi reduceri de TVA și accize, precum și a creșterii salariilor din sectorul public, pensiilor și altor măsuri.

În opinia Fitch, „există un grad ridicat de incertitudine cu privire la perspectiva de deficit bugetar în 2017-2019, din cauza incompatibilității dintre viitoarele măsuri de expansiune fiscală din programul Guvernului și țintele de deficit bugetar de 2,9% în 2018 și 2,5% în 2019”.

În paralel, creșterea economică este impulsionată de stimulentele fiscale. Pentru 2017, Fitch și-a îmbunătățit prognoza de creștere la 5,1%, de la 4,8% anterior, după o evoluție peste așteptări în primul trimestru, însă a adăugat că, în 2018, creșterea ar urma să încetinească la 3,4% pe măsură ce se va reduce magnitudinea stimulentelor fiscale.

„Există riscul supraîncălzirii economiei, chiar dacă inflația și creșterea creditului sunt în prezent ținute sub control. BNR estimează că economia operează deja la 2% peste potențial, iar acest decalaj va continua să urce pe măsură ce ritmul de creștere a PIB va depăși creșterea potențială, care, potrivit majorității instituțiilor independente, este de aproximativ 3,5%. Piața muncii este strânsă, în condițiile în care rata șomajului este la un minim istoric, iar majorările salariului minim și ale salariilor din sectorul public au depășit creșterea productivității. Pe acest fundal, Fitch estimează că deficitul de cont curent se va agrava de la 2,3% din PIB în 2016 la 3,1% din PIB în 2017 și 3,3% din PIB în 2018”, se arată în raportul agenției de evaluare.

Perspectiva stabilă asociată ratingului „BBB minus” atribuit României reflectă opinia Fitch potrivit căreia riscurile în creștere și în scădere la adresa ratingului sunt în prezent echilibrate. Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, ar putea duce la o acțiune negativă de rating sunt: deficite fiscale mari care să ducă la o creștere a raportului datorie guvernamentală/PIB și o supraîncălzire a economiei, care să prezinte un risc la adresa macrostabilității economice. În sens invers, principalii factori care, individual sau colectiv, ar putea duce la o acțiune negativă de rating sunt: implementarea unei consolidări fiscale care să îmbunătățească traiectoria pe termen lung a raportului datorie guvernamentală/PIB și o îmbunătățire sustenabilă a finanțelor externe.

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Short URL: http://ultima-ora.ro/?p=83356

Posted by on Iul 18 2017. Filed under Economic, FINANTE - BANCI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 24-01-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:20 si 11:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Cârța, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Cozmeni, Dănești, Frumoasa, Leliceni, Mădăraș, Mihăileni, Păuleni-Ciuc, Racu, Sâncrăieni, Sândominic, Sânmartin, Sânsimion, Sântimbru, Siculeni, Tomești, Tușnad;Județul Covasna: Întorsura Buzăului, Barcani, Sita Buzăului, Valea Mare; Se vor […]

24 ianuarie 2018, 9:24
 

E
Soare
-6°C
0 km/h
Perceput de temperatură: -4°C
Presiunea: 1040 mb
Umiditate: 79%
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:43
Apus: 17:14
Prognoza 25 ianuarie 2018
Zi
 

SV
Predominant însorit
-2°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

NNE
Senin
-8°C
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 
O creație Gabfire themes