Ultima ora
Publicat: joi, 19 octombrie 2017

Foarte mulți gazetari au pentru ce să-i mulțumească lui Ion Marin

A trecut un an de când jurnalismul din România a pierdut unul dintre cele mai redutabile condeie: Ion Marin. Pentru mulți dintre gazetarii pe care i-a format, vestea trecerii în neființă a mentorului lor încă nu a fost „procesată”. Unii încă mai încearcă să confirme, alții vor să-i demonstreze ceva, alții lucrează ca pe vremea când îi veghea și le făcea observații, învățându-i meserie adevărată din mers.

Scriu astăzi simplu despre Ion Marin, ca un om care trăiește din jurnalism pentru că într-o zi l-a întâlnit pe Ion Marin. Cu toate modificările pe care le-a suportat această meserie, cu tot asaltul internetului și cu toată „jelania” unora față de cvasi-dispariția printului, reperele în care lucra Ion Marin, și pe care doar cine nu a vrut nu le-a învățat, sunt aceleași, eterne: scrie corect, scrie imparțial, scrie adevărul. Și, bineînțeles, scrie bine. Cât despre talentul de editorialist al lui Ion Marin, condei acid și abraziv, cu un stil care pare să fi dispărut odată cu marele gazetar care a înființat și condus „Ultima oră”, este suficient să fie deschis volumul „Noaptea dintre milenii”, o colecție de editoriale care nu doar oglindesc plenar o epocă, ci reprezintă un manual de materiale de opinie.

Nu a fost deloc ușor pentru cineva să lucreze cu Ion Marin. Era pretențios, mergea pe ideea „selecției naturale” – cine rezistă în redacție bine, cine nu, iarăși bine – cerea nu doar stăpânirea limbii române și a regulilor meseriei, ci și viteză, promptitudine, pasiune. Pe scurt, cerea de la cei din jur exact ceea ce oferea el însuși. Era șeful-exemplu personal și a fost odată – pare atât de mult în urmă – o generație care știa să privească și să asculte astfel de oameni. Cine a făcut-o și-a asigurat un loc într-o breaslă fluidă și imprevizibilă, indiferent că lucrează pentru print sau online. Pentru că Ion Marin a oferit oricui a vrut să primească acele daruri profesionale care puteau pune fundament unei cariere.

Indiferent că recunosc sau nu, foarte mulți gazetari au pentru ce să-i mulțumească lui Ion Marin. Și astăzi, și mâine.

Roxana ICHIM

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>