Ultima ora
Publicat: marți, 03 decembrie 2013

Forum economic româno-italian. Bursa oportunităţilor şi a investiţiilor

Al cincilea Forum economic organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei – Reprezentanta in Italia (CCIRO Italia) a fost organizat la Roma, in data de 30 noiembrie, in colaborare cu Asociatia Romanilor din Italia, in cadrul evenimentelor prilejuite de sarbatorirea “Zilei Romanilor de Pretutindeni” si a „Zilei Nationale a Romaniei”.

In deschiderea Forumului, Eugen Terteleac, presedintele CCIRO Italia, a subliniat rezultatele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei in Italia, de la constituire si pana la acest sfarsit de an.

“Rezultatele sunt foarte bune: cinci Forumuri economice, 15 misiuni economice in Romania, 3 prezentari de investitii la Camera de Comert Nationala, dar si zeci de intalniri cu autoritati romane si italiene. Astazi, cand Romania are nevoie mai mult ca niciodata de investitii externe pentru relansarea economiei, CCIRO Italia devine un promotor al oportunitatilor care le ofera tara noastra, un “ambasador” al economiei romanesti in Italia.”, a spus presedintele CCIRO Italia.

Institutia are in program doua directii de lucru. Una este dedicata celor peste 49.000 de antreprenori romani din Italia care trebuie sprijiniti cu servicii concrete, cum ar fi garantarea creditelor, formare profesionala, participarea la licitatii publice si asistenta fiscala.

A doua axa de lucru este dedicata investitorilor din Italia (romani si italieni) care “intra” pe piata romaneasca si au nevoie de anumite servicii: asistenta pentru delocalizare in Romania a productiei, asistenta fiscala, informatii, proiecte europene si toate celelalte servicii in gestionarea Sistemului Cameral romanesc.”

Relatorii la Forum au vorbit pe larg despre oportunitati de investitii, fonduri europene, servicii, colaborare institutionala.

Andrea Amato, secretar general al CCIRO Italia a prezentat pe larg activitatea Camerei, dar si acordurile cu alte camere de comert italiene pe care CCIRO Italia le-a incheiat, acorduri cu institutii europene, banci si patronate disponibile pentru membrii Camerei.

Cornel Ioan Dinu, vicepresedinte CCIRO Italia, expert in proiecte in domeniul energiei a subliniat politicile statului roman la dispozitia investitorilor in aceasta ramura a economiei romanesti.

Marius-Cristian CRISTEA, reprezentantul biroului de promovare comerciala Roma a deschis prima sesiune a conferintei. Principalele teme abordate in cadrul acestei sesiuni s-au referit la politicile de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si mediului de afaceri din Romania, la oportunitatile oferite de statul roman, la posibilitatile de investitii in domeniul energetic, in special in energia regenerabila, in infrastructura romaneasca, a reamintit de excelenta colaborare romaneasca cu institutiile italiene, cu asociatiile profesionale, colaborare care a reprezentat in ultimii 23 de ani un punct de referinta pentru imbunatatirea cooperarii economice si comerciale bilaterale, precum si pe terţe piete. Au fost prezentate oportunitatile de afaceri pe care mediul de afaceri din Romania il ofera, precum si evolutiile generale ale relatiilor economice romano-italiene si in mod special posibiltatile de colaborare ale sectorului intreprinderilor mici şi mijlocii din Romania si din Italia, in special in sectorul agro-alimentar. A reaminit efortul de combatere a efectelor crizei, propunerea si adoptarea masurilor de echilibrare a PIB-ului a masurilor Guvernului roman de relansare economica si pentru reluarea activitatii intregii economii si a comertului, dar si pentru refacerea increderii investitorilor in economia romaneasca, in mediul de afaceri din Romania.

Au fost prezentate avantajele oferite de  tara noastra  si domeniile prioritare investitionale. In context, a  fost  subliniata prezenta din ce in ce  mai importanta a investitorilor italieni in tara noastra si a fost prezentat stadiul actual al schimburilor comerciale dintre Romania si Italia. Au fost prezentate totodata si facilitatile acordate de Guvernul Romaniei investitorilor straini precum si valoarea totala a fondurilor structurale alocate de catre U.E. Romaniei pentru perioada urmatoare.

Au mai intervenit Fausto Capalbo – presedinte ICEPS (Istituto per la Cooperazione Economica Internazionale e i Problemi dello Sviluppo), Alessandra Bianchi – vicepresedinte CONFARTIGIANATO Lazio, Mihai Barbuliceanu, expert in fonduri europene.

Moderatorul evenimentului a fost Jean Luc Umberto Bertoni.

Participantii la Forum, intreprinzatori romani si italieni, au pus intrebari in special despre cum se pot accesa fonduri europene in mai multe sectoare de activitate (agricultura, turism, comert, etc.) si care sunt facilitatile pe care Romania le poate asigura pentru antreprenorii romani din Italia.

In incheierea Forumului, domnul Adrian Volintiru – secretar de stat la Ministerul Economiei a prezentat pe scurt prioritatile institutiei din care face parte si a inchis lucrarile Forumului economic Bursa oportunitatilor si a investitiilor, oferind sprijinul Ministerului pentru activitatile desfasurate de Camera de Comert si Industrie  a Romaniei in Italia.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>