Ultima ora
Publicat: duminică, 15 decembrie 2013

Fuziunea Teatrului de Operetă cu Opera Națională București, pe masa justiţiei

Mai mulți artiști au dat în judecată Guvernul cerând suspendarea executării Hotărârii de Guvern din 9 octombrie prin care Opera Națională București (ONB) a fuzionat cu Teatrul de Operetă.

Printre initiatori se afla mezzosoprana Oana Andra si soprana Patricia Seymour, dar si pianistul Alexandru Petrovici,

De asemenea, o serie de personalitati din sfera culturala, au inaintat, luni, presedintelui Romaniei, premierului Romaniei, Ministerului Culturii, Comisiei pentru Cultura si Media si Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Coruptiei si Petitii din Senat, dar si Comisiei pentru Cultura, Arte, Mijloace de Informare in Masa si Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si Petitii din Camera Deputatilor un memoriu prin care cer abrogarea Hotararii de Guvern privind reorganizarea si functionarea Operei Nationale din Bucuresti.

Memoriul a fost semnat de o serie de personalitati si solisti ai Operei Nationale Bucuresti, precum soprana Sorina Munteanu, fostul director general-adjunct al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, actual angajat al noii institutii fuzionate, Daniel Eufrosin, prim-solistul de renume mondial Pompeiu Harasteanu, baritonul Ionut Pascu, tenorul Lucian Corchis, pianistul Horia Maxim, scenografa Viorica Petrovici, soprana Maria Slatinaru-Nistor, tenorul Ionel Voineag, baritonul Vasile Martinoiu, tenorul Corneliu Stavru, Constantin Gabor, soprana Mariana Colpos, dirijorul Tiberiu Soare, dirijorul Gabriel Bebeselea, soprana Silvia Voinea, tenorul Florin Georgescu, soprana Felicia Filip, tenorul Hector Lopea Mendoza, dirijorul Mircea Luculescu si soprana Patricia Seymour, solista a Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, actual angajata a noii institutii fuzionate.

De asemenea, memoriul a fost semnat de profesori ai Universitatii de Muzica Bucuresti, printre care Alexandru Petrovici, Silvia Totan, Andreiana Rosca, Toma Popovici, pianist de cariera internationala, Inna Oncescu, Claudia Codreanu, Georgeta Stoleriu, Dragos Calin, Anamaria Calin si Roxana Gheorghiu, pianist de referinta. Totodata, acestora li s-au alaturat regizori si actori precum Anda Tabacaru, Cristina Cotescu, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Silvana Ionescu, Cristian Nicolaie, Elena Coveseanu, Annemary Ziegler, Larisa Dobrota, Marian Radulescu, Paula Sorescu-Lucia, Ioan Robert Radoveneanu, Nicolae Cojenel, Adriana Schiopu si Irina Radulescu. Memoriul a fost semnat si de Oana Andra, de la Asociatia „David Petrovich pentru Copii”, presedinte si prim-solista a Operei Nationale Bucuresti, mezzosoprana de renume mondial.

„Prima masura de acest gen a fost Hotararea de Guvern 741/2013, prin care doua institutii de cultura de rang national, de valoroasa traditie, au fost grav afectate prin fuziune astfel: Opera Nationala Bucuresti – care ar fi implinit 92 de ani de glorioasa existenta – a fost reorganizata, pierzandu-si specificul de „teatru de repertoriu”, astfel incat numarul traditional de cel putin 30 de spectacole de opera si balet pe luna a fost drastic redus la… 9-11 spectacole maximum”, se arata in memoriul artistilor.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>