Ultima ora
Publicat: joi, 30 martie 2017

Gala Premiilor Fundației „România 2000” și ziarului „Ultima oră”  – In memoriam Ion Marin

 

Laureați de prestigiu, invitați de marcă, festivitate de excepție

În elegantul sediu al Hotelului „Mari Vila Best Western”, din Capitală, a avut loc cea de-a XV-a ediție, jubiliară, a festivității de decernare a Diplomei de Excelenţă şi Trofeului „România 2000” unui număr de personalități remarcabile ale vieții publice din România. Desfășurată sub auspiciile memoriei lui Ion Marin, ziaristul și profesorul universitar care s-a identificat cu Fundația și cotidianul „Ultima oră”, evenimentul devenit tradiție a reunit laureați de prestigiu și invitați de marcă, personalități de prim rang din toate domeniile.

Presa din zilele noastre are nevoie de îngeri păzitori


În debutul evenimentului, moderatorul Octavian Ursulescu, cel care a fost aproape de Fundația „România 2000” și ziarul „Ultima oră” la majoritatea edițiilor precedente ale Galei, a evocat memoria ziaristului Ion Marin, prezentând o carte-eveniment lansată cu acest prilej: „Povestea unui jurnalist – Ion Marin”, scrisă de Eveline Păuna, autoarea care i-a fost studentă regretatului gazetar, profesor universitar, decan al Facultății de jurnalism a Universității bucureștene „Hyperion”: „Acest volum este mai mult decât atât, este povestea unui om extraordinar, pe care Ialomița natală nu l-a uitat. Își făcuse acolo un colț de rai, voia să se bucure de roadele pământului din zona unde a crescut și căreia îi întorcea ceva din ce i-a dăruit. Veți afla în această seară că oamenii de acolo îl prețuiesc în continuare pe Ion Marin”, a spus Octavian Ursulescu.

Colegă de prezentare cu reputatul moderator, autoarea a mărturisit că „pe dl. decan Ion Marin l-am cunoscut destul de puțin și destul de superficial în anii în care i-am fost studentă, pentru că nu ne lăsa să intuim nimic mai mult de dincolo de catedră. Odată cu momentul acesta important, mi-am dat seama că o lume întreagă ascundea dincolo de tumultul din condeiul său. Era un om cu o familie frumoasă, apreciat de prieteni, apreciat chiar de rivalii din presă, pentru că uneori condeiele mai scot scântei… Îi rămân recunoscătoare d-nei Teodora Marin pentru că mi-a deschis această lume și că a avut încrederea să-mi ofere un proiect atât de important – a fost pentru prima dată când m-am temut pentru ceea ce scriu. Deși sunt un jurnalist cu vreo 10 ani de experiență, nu am simțit niciodată cuvinte cu o greutate mai mare decât acestea pe care am încercat să le potrivesc în carte. Povestea pornește din locurile natale, de la Bucu, de la cei care l-au cunoscut pe Ion Marin din prima clipă, oameni care îi poartă respect și astăzi și care au fost onorați să fie parte a acestui proiect. Cartea încearcă, pentru fiecare dintre dvs., să-l prezinte pe Ion Marin, cu eleganța pe care știu că și-ar fi dorit-o; nu spune nici prea mult și nici, sper eu, prea puțin. Îmi doresc să fie, într-un fel, o a doua lucrare de licență pe care s-o corecteze dl. decan, de undeva de sus. Presa din zilele noastre are nevoie de îngeri păzitori”.

Un motto de o viață: „Crede în tine și alții te vor urma”

Organizatorul evenimentului, dr. Teodora Marin, Director General al Fundației, soția jurnalistului Ion Marin, a precizat că „anul acesta, la ediția a XV-a a Galelor Fundației România 2000, se reunesc toți cei care l-au apreciat și respectat pe soțul meu, ziaristul și profesorul universitar Ion Marin. Știu cu câtă ardoare își dorea să organizeze această festivitate, cum o gândea și stările prin care trecea, totul pentru a ieși perfect. Mi-am dorit să pot face același lucru, din păcate, In memoriam. Recunosc că la început am fost puțin speriată de amploarea organizării acestei Gale, dar gândul că de sus el mă veghează și mă îndrumă mi-a dat o forță de nebănuit. Alături de oamenii care i-au fost fideli mulți ani am reușit să duc la bun sfârșit acest eveniment. Avem o mare bucurie și o satisfacție enormă pentru că am reușit. Mulțumesc Roxana Istudor, Eveline Păuna, Ovidiu Zanfir, Marian Pușcașu și, bineînțeles, toți ceilalți. Anii alături de soțul meu au fost ani de iubire, de fericire, de evoluție profesională și spirituală, ani pe care nu-i voi uita niciodată. Așa cum cred că nici dvs. nu îl veți uita prea curând; Ion Marin nu poate fi uitat ușor. Era ca un taifun care lăsa urme adânci. Avea mocniri, apoi exploda cu forță. Trebuie să mulțumesc de asemenea d-lui Marin Mândrilă, d-lui Ștefan Manea, un om cu suflet mare, d-lui Nicolae Croitoru, d-lui Mitru Crișan, un om excepțional, d-lui primar Ion Drăgușin și, nu în ultimul rând, d-nei Anca Vlad, pentru toată susținerea pe care mi-au acordat-o de-a lungul timpului. Închei cu un motto pe care l-am găsit în portofelul soțului meu la ceva vreme după ce n-a mai fost – ținea cuvintele acestea atât de aproape mereu: Crede în tine și alții te vor urma. Noi vom merge mai departe cu proiectele lui de suflet. Îți mulțumim, Ion Marin, că ai existat în viața noastră”.

Biblioteca din Bucu a primit numele lui Ion Marin

Prezent la festivitate, Ion Drăgușin, primarul comunei Bucu, a adus la cunoștința celor prezenți două evenimente: conferirea titlului de cetățean de onoare al localității și atribuirea numelui lui Ion Marin bibliotecii comunale Bucu. „Vă fac cunoscut cu această ocazie că l-am cunoscut bine pe Ion Marin, am avut multe discuții și pot să mă consider unul dintre apropiații dânsului. Este una dintre principalele personalități pe care le-a dat comuna Bucu spiritualității și vieții publice și culturale naționale, revenind întotdeauna în satul natal. A promovat comuna noastră prin scrierile sale, prin multe alte mijloace. Se întorcea întotdeauna cu plăcere la casa părintească. A scris nenumărate articole, fiind permanent implicat în viața națiunii. Este regretat de numeroase dintre personalitățile județului Ialomița, alături de care a participat la evenimente culturale”.

Diploma de Excelență și medalia de aur „Apărător al drepturilor omului”

În cadrul manifestării, Teodora Marin a primit o distincție din partea prof. univ. dr. Florentin Scalețchi, președinte OADO, prieten și colaborator apropiat al lui Ion Marin.

„Vorbim în această seară despre un om care mi-a fost prieten și coleg. Ne-am susținut reciproc și a făcut parte din Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, în calitate de comisar și de membru al mai multor comisii. A fost alături de noi în cadrul unor acțiuni care s-au desfășurat în țară sau peste hotare. Ar fi trebuit de mult să mă gândesc să-i ofer Diploma de Excelență, împreună cu medalia de aur «Apărător al drepturilor omului»;  astăzi sunt nevoit să i-o acord In memoriam, în semn de contribuție deosebită la activitatea de apărare, respectare și promovare a drepturilor fundamentale ale omului, pentru dezvoltarea și consolidarea democrației. Ion Marin a fost un prieten adevărat, care nu m-a părăsit nici în momentele grele”, a mărturisit președintele OADO.

 

 

 

 

Personalități de excepție au primit Trofeele Fundației „România 2000” și ziarului „Ultima oră”

Toată stima pentru un om cu suflet curat

Primul premiat al serii a fost Marin Mândrilă, nume indisolubil legat de edificarea unui brand autohton de succes, model pentru antreprenoriatul românesc. De 20 de ani, compania pe care a înființat-o este un reper de excelență și profesionalism în domeniul construcțiilor și producției industriale. Numele lui Marin Mândrilă este indisolubil legat de edificarea unui brand autohton de succes, model pentru antreprenoriatul românesc: „Mari Vila”. Sub conducerea sa, acesta a devenit o companie care a adunat peste 20 de ani de excelență și profesionalism în domeniul construcţiilor şi producţiei industriale. Brand de renume, își datorează evoluția patronului Marin Mândrilă, personalitate binecunoscută în mediul de afaceri pentru tenacitatea cu care a reușit să edifice o companie de prestigiu într-un mediu concurențial acerb și nu întotdeauna corect. Din portofoliul Mari Vila fac parte lucrări de execuţie de cea mai mare importanță publică, precum căile de rulare pentru tramvaie, drumuri şi poduri, reţele de apă şi canalizare. În ultimii ani, grație unei munci serioase și execuției profesioniste, la cele mai înalte standarde, a unor lucrări complexe, compania s-a extins în Iași, Galați, Craiova, Ploiești. Au fost făcute investiţii importante, majoritatea din fonduri proprii, în tehnologii performante, ce au permis intrarea în piața internaţională. Mulţi dintre cei 250 de angajaţi lucrează în firmă încă de la înfiinţare. Marin Mândrilă este alături de Fundația „România 2000” și ziarul „Ultima oră” de peste un deceniu. Omul de afaceri Marin Mândrilă a primit Premiul special „Ion Marin” pentru excelența în afaceri.

„Îmi este foarte greu să vorbesc fără Ion Marin lângă mine. Ne-a legat o prietenie strânsă, adevărată, sinceră, de 12 ani. Am fost alături de el și vă pot confirma că Ion Marin făcea bani prin muncă, chiar dacă din presă pur și simplu nu ai cum să faci bani foarte mulți. Pe de altă parte, patronul unei firme care nu voia să fie publicate niște informații a intrat la Ion Marin în birou cu o sacoșă cu bani. Ziaristul a refuzat, iar a doua zi tot tirajul a fost cumpărat de cei vizați. Dacă te duceai la Ion Marin să pui o vorbă pentru un examen în calitatea lui de decan, nici nu încăpea discuție. Toată stima pentru un om cu suflet curat, Ion Marin, și pentru amintirea lui”, a spus Marian Mândrilă.

Era tranșant, mergea direct la subiect și voia răspunsuri prompte

Diploma de Excelență și Trofeul „România 2000” pentru contribuția majoră la întărirea instituțiilor democratice ale statului român i-a fost conferită lui Nicolae Văcăroiu, președinte al Curții de Conturi, una dintre cele mai premiate personalități publice de către Fundația „România 2000” și ziarul „Ultima oră”. Președintele Curții de conturi a României este un reper al vieții politice de după 1990. A avut o prodigioasă carieră politică, fiind, în timp, prim-ministru și președinte al Senatului, precum și președinte interimar al României. Dl. Nicolae Văcăroiu se află de numeroase decenii în slujba statului român, activitatea domniei sale confundându-se practic cu întreg parcursul României spre democrație și edificarea unei societăți mai bune și mai juste. Din pozițiile decizionale de maximă importanță pe care le-a deținut, Nicolae Văcăroiu a contribuit semnificativ la buna funcționare a instituțiilor statului democratic, la separarea puterilor în stat, la alinierea României la standardele internaționale impuse de aderarea țării la structurile euro-atlantice. Din calitatea pe care o deține în fruntea Curții de Conturi, domnia sa veghează, de aproape un deceniu, la instaurarea disciplinei financiare în interiorul societății românești. Dl. Nicolae Văcăroiu a rămas, în timp, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai Fundației „România 2000”, fiind distins, în cadrul unei ediții precedente a Premiilor Fundației și cotidianului „Ultima oră”, cu titlul de „Omul politic al deceniului”.

„Am participat la aproape toate Galele, astăzi cu tristețe pentru dispariția ziaristului și profesorului Ion Marin, un prieten bun, alături de care am făcut multe dezbateri aprinse, pe probleme grele. Ion Marin era un om tranșant, care mergea direct la subiect și care voia răspunsuri prompte, fără ocolișuri. Era recunoscut pentru patriotismul lui, pentru bătălia pe care o purta pentru accelerarea pe acest drum al României către un stat de drept adevărat și instaurarea unei democrații autentice. Dezbaterile de atunci sunt de actualitate și astăzi; acelorași probleme li s-au adăugat și altele, lipsa de toleranță fiind una dintre cele mai vizibile și mai grave. Încă aștept vremea în care să punem cu toții umărul și să facem acel salt care să însemne un trai mai bun și respectul între oameni. Ion Marin poate fi mândru pentru că familia, împreună cu toți cei care au construit această Fundație, perpetuează acest proiect, în care chiar el a pus atâta suflet, iar în cazul ziarului «Ultima oră» a pus de-a dreptul îndârjire. Nu i-a fost ușor, dar nu s-a lăsat niciodată doborât. Sper că dorința și speranțele gazetarului și profesorului Ion Marin pentru această țară vor avea câștig de cauză”, a spus Nicolae Văcăroiu.

Un jurnalist de investigații senzațional, un purtător de stindard

Din galeria personalităților care și-au pus amprenta asupra României în mod major și în multiple ipostaze – ca politician și demnitar al statului, profesor și om de cultură – face parte prof. univ. dr. Adrian Năstase, fost senator, ministru de Externe și premier, care a fost distins cu Diploma de Excelență și Trofeul România 2000 pentru merite incontestabile în integrarea României în structurile euro-atlantice. Personalitate politică de primă mărime a României, fost senator, ministru de Externe și prim-ministru, prof. univ. dr. Adrian Năstase și-a legat numele definitiv de aderarea României la structurile euro-atlantice, proces finalizat cu un deceniu în urmă, care a reunit eforturile întregii țări și pe care domnia sa l-a coordonat cu succes. Pe parcursul unei prodigioase cariere, a deținut poziții importante în organisme internaționale, fiind răsplătit de-a lungul timpului cu numeroase distincții. Adrian Năstase și-a legat numele de o multitudine de activităţi civice, ştiinţifice şi culturale. Cariera domniei sale include și o bogată activitate universitară, de peste trei decenii, la prestigioase catedre din țară și de peste hotare, precum și o serie de lucrări științifice și articole, publicate în România și în străinătate. Evocând amintirea lui Ion Marin, Adrian Năstase a început cu cuvintele „un foarte bun prieten”:

„A fost un om cu totul excepțional. Un jurnalist de investigații senzațional, cu care la început, în anii 1990, nu am avut relații extraordinare – ne certam destul de des. Încetul cu încetul, cred că am ajuns să ne cunoaștem mai bine, să ne respectăm unul pe celălalt, să ne prețuim, iar în ultimii ani vorbeam destul de des despre proiecte și îmi aduc aminte despre o conversație pe care am avut-o la un moment dat, când, reamintindu-l pe Lao Tzu în legătură cu faptul că proiectele presupun întotdeauna un prim pas, el a replicat că este important ca acel pas să fie făcut în direcția cea bună, pentru că altfel drumul va dura mai mult. Aș vrea să ni-l amintim așa cum era și cum a rămas întotdeauna, cu un entuziasm debordant și cu un curaj care astăzi pare că lipsește; cuvântul lui a fost întotdeauna în slujba țării, pentru interesul național, pentru ceea ce înseamnă de fapt mai curând viitorul. Într-o vreme în care pare că ura domină societatea, încercarea noastră din această seară de a ni-l readuce aproape, prin gândurile și ideile lui, pe Ion Marin este remarcabilă, pentru că ni-l menține contemporan și ne determină să privim mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Putem lua exemplul lui de militant în sprijinul unei cauze în care, în final, fiecare dintre noi, în adâncul lui, crede. De aceea, Ion Marin rămâne un purtător de stindard, un om care a știut să înceapă proiecte, să pornească pe un alt drum atunci când cel inițial a ajuns într-un punct mort, iar prin fiecare dintre aceste exerciții a adus alături noi generații, tineri ziariști dintre care unii astăzi îi onorează memoria. Mulțumesc pentru această distincție și… să nu spuneți presei că mi-ați oferit acest premiu”.

Nu doar un jurnalist, ci și un om pasionat de știință

Unul dintre chimiștii de top, cel care a impus un brand internațional, în condițiile în care România nu are foarte multe astfel de branduri, este Ștefan Manea, președintele „Hofigal”, care a primit Diploma de Excelenţă şi Trofeul „România 2000” pentru contribuția la prestigiul intern și internațional al cercetării românești. Chimistul de renume internațional a pus, în urmă cu peste două decenii, bazele unui proiect care avea să se dovedească de o valoare excepțională pentru cercetarea din România: „Hofigal”. Brand românesc de largă recunoaștere atât în țară, cât și peste granițe, compania se remarcă în domeniul cercetării avansate puse în slujba sănătății. Situată pe un loc fruntaș în Europa în privința valorificării fondurilor europene și cercetării, este o structură solidă, cu sute de angajați, cu profesioniști redutabili pe segmentul produselor naturale, cu un obiect de activitate ce se confundă cu cercetarea și înalta tehnologie farmaceutică. Compania are o cifră de afaceri impresionantă, laboratoare de ultimă generație și contribuții publice greu de egalat, inclusiv în plan educațional și de specialitate. Toate aceste realizări stau sub semnul activității lui Ștefan Manea, fondatorul companiei, specialist de excepție, cel care a reușit să convingă Academia de Științe Medicale să includă în programa universitară științe până recent ignorate, precum enzimologia, gemoterapia și aromoterapia. Prestigiul internațional al „Hofigal” s-a concretizat în nenumărate medalii de aur la toate târgurile de inventică la care a participat, astfel că în prezent compania figurează pe primul loc ca număr de cercetări și aplicații practice. Ștefan Manea este de ani buni alături de Fundația „România 2000” și de ziarul „Ultima oră”. Reputatul cercetător a prezentat în cadrul Galei o carte scrisă de Ion Marin, intitulată „Știința și miracolul medicinei naturale. Convorbiri cu Ștefan Manea”.

„Aceste discuții au durat aproape doi ani și jumătate. Am fost uimit de faptul că un jurnalist poate să pătrundă și să înțeleagă o serie întreagă de lucruri, de fenomene de natură chimică și de aspecte de specialitate, mai ales legate de viața și sănătatea oamenilor. Venea mereu cu noi întrebări legate de discuțiile anterioare. Am fost uluit de câte cunoștințe putea să aibă acest ziarist care îmi cerea cărți de specialitate. Am fost și profesor universitar, dar nu am avut studenți care să pătrundă și să înțeleagă fenomenele ca Ion Marin… și era ziarist! Acest lucru m-a impresionat de fiecare dată. La rândul lui, era fascinat de activitatea noastră. Din această carte veți vedea marea personalitate a lui Ion Marin, nu numai ca jurnalist, ci și ca om pasionat de știință”, a mărturisit Ștefan Manea.

A fost vital, tenace, un ziarist care știa să atace

Personalitate de primă mărime a vieții culturale din România, academicianul Răzvan Theodorescu a primit Diploma de Excelență și Trofeul „România 2000” pentru aportul determinant la susținerea și promovarea istoriei și culturii naționale. Anvergura personalității academicianului Răzvan Theodorescu este neîndoielnică. Reputat istoric de artă, domnia sa și-a pus întreaga viață în slujba culturii României. Activitatea marcantă și personalitatea sa științifică au făcut să se afle în fruntea unor instituții de învățământ prestigioase din țară, iar meritele incontestabile de istoric și specialist au depășit granițele României – a fost ales membru în două academii europene, cea albaneză și Academia macedoneană. Ca ministru al Culturii s-a remarcat prin demararea unor importante restaurări de monumente, a sprijinit creaţia plastică și a deschis 11 muzee noi. Iar din mandatul în fruntea Televiziunii Române poate cea mai însemnată realizare este crearea unui canal specializat, care a devenit „TVR Cultural”. Personalitate științifică prodigioasă, Răzvan Theodorescu a publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate. În cadrul Academiei Române este Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual. În cuvântul său adresat participanților la festivitate, reputatul academician a subliniat că „galeria personalităților trecute și prezente premiate arată cât de importantă a fost Fundația «România 2000» și cât de importantă este în continuare. Vreau să vă spun că dincolo de profesionalism și cultură, Ion Marin avea caracter. Grație neuitatului Ion Marin, am reușit emisiuni de radio și de televiziune și proiecte împreună în vremuri în care ziariștii fugeau de stânga care-ncotro. Ion Marin n-a vrut nimic pentru sine; n-a dorit decât să lupte pentru idealurile lui de patriot. A fost vital, tenace, un ziarist care știa să atace și să spună lucrurilor pe nume, ceea ce nu este foarte simplu. Astăzi Ion Marin ar fi fost extrem de prețios pentru gazetărie. Sper să continuați această tradiție”, a spus academicianul Răzvan Theodorescu.

Vom continua să spunem adevărul, pentru că de asta suntem aici

Comentator sportiv renumit, apoi parlamentar și înalt funcționar public, Dumitru Pelican a fost distins cu Diploma de Excelență și Trofeul „România 2000” pentru verticalitate în discursul public. Cunoscut ca om de radio şi de televiziune, dl. Pelican este recunoscut ca un reputat reprezentant al vieţii publice. A deţinut importante funcţii administrative, între care, timp de opt ani, pe cea de director executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde a obţinut rezultate de excepţie. A fost membru în Consiliul de Administraţie al SRTV, realizator şi colaborator permanent la numeroase televiziuni, fiind o prezenţă activă pe principalele canale de televiziune, cu un discurs incisiv, dedicat binelui colectiv, sprijinirii oamenilor, combaterii corupţiei şi nedreptăţilor sociale. Marcat de emoție, dl. Dumitru Pelican a evocat, la rândul său, memoria lui Ion Marin:

„Este unul dintre rarele momente când am emoții în fața microfonului, pentru că omul care a pus bazele acestui eveniment de tradiție, acestei Fundații și acestei redacții nu mai este printre noi. L-am respectat pe Ion Marin, ne-au legat 15 ani de prietenie, zeci de emisiuni moderate de domnia sa pe teme dintre cele mai diverse – sociale, economice și politice. Era un om extraordinar, un fel rar de luptător neînfricat pentru adevăr și cinste și îmi spunea deseori că semănăm… Și în gazetărie, ca și în politică, duritatea înseamnă să-ți asumi riscuri; după multe emisiuni moderate de Ion Marin sunau telefoanele de la persoane deranjate… Ion Marin era necruțător și îmi spunea mereu că vom continua să spunem adevărul, pentru că de asta suntem aici”.

Multe dintre realizările Uniunii Ziariștilor Profesioniști i se datorează

Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, este un reper al presei românești, căruia Fundația „România 2000” și cotidianul „Ultima oră” i-au conferit Diploma de Excelență și Trofeul, onorând astfel lupta sa fără încetare și fără odihnă, de ani la rând, pentru înscrierea jurnaliștilor printre categoriile de creatori, cu toate beneficiile aferente pentru cei ce trudesc în această nobilă profesie. Acest demers a reușit. Mai mult, sub conducerea sa, UZPR s-a modernizat și flexibilizat, căpătând o nouă dimensiune internă și o certă anvergură externă, prin crearea în diaspora a numeroase filiale ale Uniunii. Toate acestea au sporit vizibilitatea UZPR și au solidificat renumele instituției, de reprezentant al unei bresle de profundă utilitate publică. Primind distincția, președintele UZPR și-a mărturisit bucuria primirii Premiului amestecată cu tristețea dispariției lui Ion Marin:

„Îl știu de mult, de la începuturile sale gazetărești. Știu de destinul său, de lupta sa, de calitatea sa de luptător extraordinar pentru adevăr și pentru dreptate și care căuta mereu calea cea mai bună, chiar dacă nu întotdeauna cea ușoară sau cea ușor de găsit. Ion Marin a fost foarte apropiat de mine și de Uniunea Ziariștilor Profesioniști, mi-a fost alături în toate momentele în care a trebuit să ne zbatem pentru a împlini dezideratul de înscriere a jurnaliștilor printre creatori. Braț la braț ne-am dus în locuri importante ca să izbândim poziționarea breslei în societate acolo unde ar trebui să fie. Multe dintre marile noastre realizări recente i se datorează. Ion Marin nu este aici, dar eu nu-l simt plecat; mi-a fost atât de aproape, încât sunt momente în care mă gândesc ce-ar fi făcut el într-o situație sau alta dintre cele care intervin”.

Un prieten pe care nu-l voi uita niciodată

Prof. univ. dr. Nicolae Croitoru își leagă numele, în ultimii ani, de una dintre cele mai remarcabile investiții din România: o fabrică ultramodernă, tehnologizată la cele mai înalte standarde internaționale, care îmbuteliază ceea ce specialiștii consideră a fi cea mai pură apă minerală din România și una dintre cele mai bune din lume: „Keia”. După cercetări îndelungate, investiții însemnate și eforturi constante, Nicolae Croitoru, Director General al companiei „Nicoltana”, cu capital românesc, a reușit performanța remarcabilă de a construi și pune în funcțiune o capacitate de producție care valorifică o bogăție naturală inestimabilă, în depline condiții ecologice – apa minerală „Keia”, captată din Izvorul Zăganului.  Unitatea de producție îmbuteliază sute de milioane de litri de apă minerală „Keia” în fiecare an, dintre care o bună parte merg spre export, punând astfel localitatea și pe harta economică a României, nu doar pe cea turistică. În timp, apa minerală „Keia” a cucerit piața internă și internațională prin calitățile de excepție atestate de specialiști. Pentru toate aceste realizări, Nicolae Croitoru a fost distins cu Diploma de Excelenţă şi Trofeul „România 2000” pentru descoperirea și valorificarea la înalte standarde a celei mai pure ape minerale românești. În cuvântul său, laureatul a menționat faptul că Ion Marin i-a fost un prieten la care a ținut enorm. „Nu-l voi uita niciodată”, a spus Nicolae Croitoru.

Omagiem împreună memoria unui mare ziarist

Există personalități a căror anvergură aproape nu mai are nevoie de prezentare. Din această categorie ilustră face parte prof. univ. dr. Irinel Popescu, întemeietorul şcolii româneşti de transplant hepatic. În anul 2000 realiza primul transplant hepatic în România, căruia i-au urmat alte peste 150 de transplanturi hepatice și 1.500 de rezecții hepatice. Expert al Consiliului Europei în probleme de transplant, are o activitate de perfecționare de excepție, la prestigioase entități universitare din Europa și SUA. Grație unei activități complet dedicate medicinei românești, eminentul medic a întemeiat o adevărată școală românească de transplant hepatic, experiența și cunoștințele sale de excepție fiind transmise mai departe către studenții de la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, în calitate de profesor de Chirurgie și Coordonator de programe de formare al platformei de cercetare „George Emil Palade”. Medicina românească îi datorează domnului prof. univ. dr. Irinel Popescu un avânt cu totul deosebit și o serie de premiere care îi confirmă prestigiul. Prof. univ. dr. Irinel Popescu a fost distins cu Diploma de Excelenţă şi Trofeul „România 2000” pentru merite excepţionale în revoluționarea și progresul științei medicale românești și mondiale.

„Sunt onorat să fiu aici într-o companie atât de distinsă. Omagiem împreună memoria unui mare ziarist. Să nu uităm că trăim în epoca fakenews… ei bine, Ion Marin a făcut parte din categoria ziariștilor adevărați, care mai întâi se informau și apoi informau opinia publică. Datorită unui astfel de profesionalism, pentru care am un respect deosebit, a devenit formator de opinie. Este o specie din ce în ce mai rară, din păcate. Personalitatea unor oameni ca Ion Marin ne poate părea hiperbolizată în această penurie care devine evidentă, dar în același timp poate deveni un reper de la care generațiile viitoare să învețe și să refacă o profesie de care cu toții avem nevoie. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase la adresa profesiei mele, care, în ciuda vicisitudinilor, este pregătită în continuare să-și facă datoria. Medicina este o profesie de credință, iar medicii vor pune mereu pe primul plan grija față de omul bolnav”, a punctat renumitul chirurg.

Eveniment cu totul deosebit și atât de emoționant

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, este inginer geochimist cu o îndelungată activitate în administrația publică. Edilul conduce Sectorul 2 al Capitalei cu o eficiență și o disciplină care ar putea servi drept model altor organisme locale. Specialist în management public modern, mai exact omul potrivit la locul potrivit, în activitatea sa reflectă pe deplin toată experiența și cunoștințele accumulate în domeniu, pe care le pune în practică în beneficiul cetățenilor Sectorului 2. Cu o acțiune directă și țintită spre folosul public, Mihai Mugur Toader pune pe frontispiciul activității personale și a instituției valori cum sunt respectul față de lege și cetățean, performanța, integritatea, onestitatea, spiritul de echipă, inovarea, egalitatea de șanse și responsabilitatea socială. Pentru performanță și eficiență în administrația publică, Mihai Mugur Toader a primit Diploma de Excelenţă şi Trofeul „România 2000”. Declarându-se onorat de conferirea distincției, primarul Sectorului 2 a spus că, în opinia sa, „Premiul este unul pentru echipa de la Sectorul 2, formată din colegi și colaboratori, precum și din locuitorii Sectorului 2. Performanța și eficiența în acest domeniu atât de pragmatic nu se pot obține decât printr-un efort susținut din partea tuturor factorilor implicați. Vă felicit pentru acest eveniment cu totul deosebit și atât de emoționant, omagiu adus d-lui profesor Ion Marin, la care sunt prezente atâtea personalități remarcabile ale vieții publice din România!”.

Am pentru ce să-i mulțumesc lui Ion Marin

Reprezentant de marcă al breslei jurnaliștilor, Florian Bichir s-a remarcat rapid ca gazetar prin condeiul acid și onest, prin atitudine și echidistanță, calități profesionale rare chiar și în mass-media. În spatele acestor demonstrații de profesionalism stă o pregătire solidă, care ar putea oricând servi drept model. Doctor în teologie și licențiat în filologie, cunoscutul ziarist are în background acumulări de excepție, care l-au plasat ca o voce remarcabilă a gazetăriei din România ultimelor decenii, la publicații centrale de primă importanță. Florian Bichir a fost distins cu Diploma de Excelenţă şi Trofeul „România 2000” pentru contribuția semnificativă la evoluția jurnalismului românesc postdecembrist. În calitate de coleg de breaslă, Florian Bichir s-a referit la Ion Marin în termeni elogioși: „Ion Marin trăiește în sufletul meu. Era un justițiar. Era jurist la bază, avea logică, avea țintă, avea dreaptă măsură. Am lucrat cu profesorul Ion Marin, iar când am fost cu el în echipă am avut ce învăța. Consider că i-am fost ucenic și am pentru ce să-i mulțumesc lui Ion Marin, unul dintre cei mai buni jurnaliști pe care i-a avut România după 1989”.

Întoarcere la valorile jurnalismului clasic, pe care Ion Marin le-a consacrat la cel mai înalt nivel

În 1976, Anca Vlad intra la Academia de Studii Economice – secţia Relaţii Economice Internaţionale. Imediat după absolvirea studiilor, a început să-și edifice o carieră care astăzi poate fi considerată impresionantă. După 1990 a înființat compania „Fildas Trading”, care debuta cu şapte angajaţi. Grație muncii doamnei Anca Vlad, astăzi Grupul „Fildas” se numără printre primele în branşă, are o cifră de afaceri de sute de milioane de euro și peste 5.000 de angajaţi. Aria de cuprindere a Grupului include un brand special, destinat produselor de nutriţie şi îngrijire pe bază de plante, un post de televiziune online, reviste de sănătate tipărite în peste 250.000 de exemplare. Preocupată de interconectarea dintre afaceri, cultură și implicarea  socială, doamna Anca Vlad a înființat, de asemenea, Fundaţia „Fildas Art”. Personalitate dedicată binelui public, a reuşit performanţa de a fi aleasă în Asociaţia Internaţională a Femeilor Întreprinzătoare  și a primit Medalia de Aur pentru Excelență în Practica Afacerilor, în cadrul celui de-al patrulea Forum Internaţional pentru Excelență în Practica Afacerilor, organizat la Geneva. În calitate de ambasadoare a antreprenoriatului feminin românesc, doamna Anca Vlad a participat activ la manifestări organizate de diverse instituţii din țară și de peste hotare, implicându-se activ în promovarea imaginii externe a României. Pentru viziunea și vocația demonstrate în practica afacerilor, doamna Anca Vlad a fost distinsă cu Diploma de Excelenţă şi Trofeul „România 2000”. În mesajul transmis, transmis de Oana Georgescu, deținătoare la rândul său a Diplomei de Excelenţă şi Trofeului „România 2000” în anul 2013, laureata a subliniat: „Ne dorim un mediu al afacerilor mai puțin ostil și mai încurajator. De altfel, marele nostru prieten, ziarist și profesor Ion Marin cunoștea bine lumea noastră, pentru care avea un respect deosebit. Îi zâmbim cu drag, dincolo de nori”.

Dan Matei Agathon a fost, la rândul său, laureat al ediției jubiliare a Premiilor Fundației „România 2000” și ziarului „Ultima oră”, pentru viziune și acțiune în numele progresului societății românești. Personalitate a vieții politice cu îndelungată expertiză, fost ministru al Turismului, și-a legat numele de procesul relansării și modernizării domeniului, al promovării imaginii României peste hotare, aspect pentru care a militat din funcții de rang înalt. Deținător al Ordinului „Steaua României” în grad de cavaler, Dan Matei Agathon este în continuare un vector al evoluției și un susținător al valorilor naționale.

Un exponent al performanței economice românești este Mitru Crișan. Din 1997, de la înființarea companiei „Teletext”, și-a dedicat întreaga energie, pricepere și experiență dezvoltării fabricii de lactate, punând accent pe modernizare și inovație, pe investiţii importante. Rezultatele nu au întârziat. Grație seriozității și profesionalismului, compania din Slobozia, producător al renumitului brand „Diami”, este astăzi un reper economic recunoscut în țară și în lume, care a primit acreditarea internațională pentru cele mai înalte standarde privind siguranța, igiena și calitatea alimentelor. Astfel, produsele „Diami” pot fi comercializate în orice rețea de magazine din Europa și din lume. Cetățean de onoare al orașului Slobozia, Mitru Crișan s-a implicat profund în susținerea comunității, sprijinind manifestări culturale și sportive, ONG-uri cu activități caritabile și asociații ale persoanelor defavorizate. În cadrul festivității, a primit Diploma de Excelenţă şi Trofeul „România 2000” pentru contribuția la performanțele incontestabile ale zootehniei românești moderne și pentru acreditarea internațională privind calitatea produselor „Diami”.

În anul 2007, Cristian Gava devenea cel mai tânăr membru al Uniunii Scriitorilor din România, grație unui talent deosebit, pe care l-a manifestat plenar încă de la vârsta de 8 ani, când a publicat primul volum de versuri, „Sunt o rază”. Au urmat altele și toate acestea au generat o impresie puternică; Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor, l-a numit „un tânăr supradotat”. Aceste realizări remarcabile și foarte timpurii l-au propulsat imediat pe Cristian Gava în atenția publicului, care s-a așteptat la un parcurs pe măsura debutului. Acesta nu a întârziat. Astăzi, Cristian Gava este un tânăr erudit capabil să evalueze corect și obiectiv aspecte de mare întindere din politică, istorie sau cultură. Drumul său firesc a fost spre jurnalism, domeniu unde abilitățile sale sunt foarte bine puse în valoare. Pentru aceste merite a fost distins cu Diploma de Excelenţă şi Trofeul „România 2000”, pentru claritate și atitudine în transmiterea mesajului public: „Nu pot vorbi fără emoție despre o personalitate marcantă, cea a marelui jurnalist Ion Marin. Ziarul «Ultima oră» era fondat în 1914, an crucial pentru Europa, pentru civilizația occidentală – lumea, așa cum era cunoscută, urma să fie dinamitată. Astăzi, lumea este din nou în fața unor provocări. Este nevoie de o întoarcere la valorile jurnalismului clasic, cele care l-au ghidat pe Ion Marin și pe care le-a consacrat în presa românească la cel mai înalt nivel”.

Festivitatea, organizată impecabil și mediatizată pe larg, s-a încheiat cu premierea solistei Eliza Nirlu și a consilierului Marian Pușcașu.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>