Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Homo erectus, mai deştept decât se credea

Membrii speciei Homo erectus erau cu mult mai inteligenți decât se crezuse inițial, se arată într-un studiu publicat în luna martie în revista de specialitate Cambridge Archaeological Journal. O teorie avansată de Terrence Twomey, antropolog în cadrul Universității din Melbourne, Australia.

„Unul dintre primii reprezentanți ai genului Homo, Homo erectus, a fost și cel care a folosit pentru prima dată focul, o activitate care necesită planificare și cooperare. Ar fi fost nevoie de o inteligență sporită pentru a aprinde un foc și a-l întreține, ceea ce înseamnă că până acum am subestimat acest individ”, susține antropologul australian.

Cele mai vechi urme ale focului folosit în scopuri domestice au fost descoperite în peștera Wonderwerk din Africa de Sude, urme ce datează de acum 1 milion de ani. Într-un alt sit arheologic, de data aceasta în Israel, au fost identificate urme similare datând de acum circa 800.000 de ani, descoperiri ce susțin ipoteza conform căreia Homo erectus a fost primul hominid care a îmblânzit focul și l-a folosit în scopuri domestice.

”Cel mai probabil, Homo erectus a învățat să păstreze focul după ce acesta s-a aprins în urma unui fulger sau din alte motive strict naturale. Este posibil ca el să fi învățat să își aprindă propriile focuri ciocnind pietre sau frecând lemne uscate, activități ce implică o  inteligență sporită”, adaugă Terrence Twomey. „De asemenea, acei primi oameni ar fi trebuit să adune lemnele de foc cu ore sau chiar zile înainte, să anticipeze furtunile și să protejeze flăcările fragile în fața intemperiilor. Folosirea focului pentru gătit însemna și capacitatea de a aștepta până în momentul în care carnea este gătită, test pe care cimpanzeii l-au picat cu brio. A aprinde, a menține și folosi focul este, cu siguranță, o activitate mai complexă decât pare la prima vedere, iar asta înseamnă că Homo erectus era un hominid cu o inteligență mai mare decât am crezut noi până în prezent”, concluzionează omul de știință australian.

Sursa: Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=1891

Publicat de la data Mar 15 2013. Categorii CALEIDOSCOP.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1   ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 21 martie, ora 14 – 22 martie, ora 15 Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, […]

23 martie 2018, 16:48
 

NE
Rafale
-1°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -7°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 92%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:14
Apus: 18:31
Prognoza 24 martie 2018
Zi
 

SSV
Noros
2°C
Vânt: 4 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NV
Parţial înnourat
-7°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 80.945 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team