Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Homo erectus, mai deştept decât se credea

Publicat: vineri, 15 martie 2013

Membrii speciei Homo erectus erau cu mult mai inteligenți decât se crezuse inițial, se arată într-un studiu publicat în luna martie în revista de specialitate Cambridge Archaeological Journal. O teorie avansată de Terrence Twomey, antropolog în cadrul Universității din Melbourne, Australia.

„Unul dintre primii reprezentanți ai genului Homo, Homo erectus, a fost și cel care a folosit pentru prima dată focul, o activitate care necesită planificare și cooperare. Ar fi fost nevoie de o inteligență sporită pentru a aprinde un foc și a-l întreține, ceea ce înseamnă că până acum am subestimat acest individ”, susține antropologul australian.

Cele mai vechi urme ale focului folosit în scopuri domestice au fost descoperite în peștera Wonderwerk din Africa de Sude, urme ce datează de acum 1 milion de ani. Într-un alt sit arheologic, de data aceasta în Israel, au fost identificate urme similare datând de acum circa 800.000 de ani, descoperiri ce susțin ipoteza conform căreia Homo erectus a fost primul hominid care a îmblânzit focul și l-a folosit în scopuri domestice.

”Cel mai probabil, Homo erectus a învățat să păstreze focul după ce acesta s-a aprins în urma unui fulger sau din alte motive strict naturale. Este posibil ca el să fi învățat să își aprindă propriile focuri ciocnind pietre sau frecând lemne uscate, activități ce implică o  inteligență sporită”, adaugă Terrence Twomey. „De asemenea, acei primi oameni ar fi trebuit să adune lemnele de foc cu ore sau chiar zile înainte, să anticipeze furtunile și să protejeze flăcările fragile în fața intemperiilor. Folosirea focului pentru gătit însemna și capacitatea de a aștepta până în momentul în care carnea este gătită, test pe care cimpanzeii l-au picat cu brio. A aprinde, a menține și folosi focul este, cu siguranță, o activitate mai complexă decât pare la prima vedere, iar asta înseamnă că Homo erectus era un hominid cu o inteligență mai mare decât am crezut noi până în prezent”, concluzionează omul de știință australian.

Sursa: Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=1891

Publicat de la data mart. 15 2013. Categorii CALEIDOSCOP.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 august 2018, 0:39
 

NV
Parţial înnourat cu furtună
23°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 60%
Vânt: 0 km/h NV
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:22
Apus: 20:17
Prognoza 19 august 2018
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:40 si 01:00 In zona : Județul Giurgiu: Giurgiu, Comana, Călugăreni, Vărăști, Băneasa, Frătești, Izvoarele, Hotarele, Prundu, Oinacu, Colibași, Valea Dragului, Vedea, Stănești, Daia, Putineiu, Greaca, Găujani, Malu, Toporu, Gostinari, Slobozia, Mihai Bravu, Gostinu, Schitu, Gogoșari, Herăști, Isvoarele;Județul Teleorman: […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 121.700 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team