Ultima Oră

Hotelul Griviţa renaşte din propria ruină

Nimeni nu s-a sinchisit de faptul că în ultimii 20 de ani Hotelul „Griviţa” de pe Polizu s-a deteriorat constant, sub privirile municipalităţii. Civicii lui Nicuşor nu mai puteau de grija Halei Matache, clădire lipsită de orice valoare, în timp ce elementele decorative unice ale hotelului Griviţa riscau să cadă în capul trecătorilor.

Spre deosebire de Hala Matache, un soi de magazie veche unde se vindea carne, hotelul Griviţa are o istorie. A fost construit în 1905 şi s-a numit, un timp, Hotel Bratu. Nu a fost un hotel de lux, dar era unul dintre cele mai confortabile din Bucureşti. Este motivul pentru care marele Enescu închiria aici cu lunile un apartament cu pian, iar celebra soprană Haricleea Darclee şi-a petrecut tot aici ultimii ani din viaţă.

Dotat cu o faţadă impunătoare, cu elemente decorative remarcabile, hotelul făcea pereche cu clădirea din Polizu a Politehnicii, monument de arhitectură. A funcţionat ca hotel până după revoluţie, când a fost achiziţionat de fraţii Micula. Procesul intentat de moştenitori a durat însă 17 ani, timp în care clădirea s-a degradat considerabil. În jurul ei fusese ridicat în 2005 un stabiliment hotelier modern (EUROHOTEL) ai cărui proprietari au negociat cu moştenitorii achiziţionarea sa. În loc să-l demoleze – cum ar fi făcut un investitor mai pragmatic – au ales soluţia reconstituirii sale prin realizarea unei noi structuri interioare din beton şi compartimentarea sa în module spaţioase dotate cu tot confortul modern.

„Am cheltuit o grămadă de bani cu refacerea elementelor decorative de stucatură, de pe faţadă şi cu refacerea acoperişului din tablă cu elementele specifice vremii, realizate de artizani ai tinichigeriei” – spune cel care se ocupă îndeaproape de supervizarea lucrărilor, co-proprietarul Iulian Tudor. „Am dat de lucru specialiştilor de la fondul Plastic şi studenţilor de la Arte, pentru că toate aceste piese au trebuit să fie reproduse manual.”

Lucrările începute în mai anul trecut avansează în ritm alert. Din cele 74 de cămăruţe iniţiale au rămas 30 – 24 de camere single şi 6 apartamente. Spaţiul de la parter va fi ocupat de un restaurant, cofetărie, lobby circular unificat cu cel al hotelului nou, cu care va face corp comun în acest perimetru. Subsolul va fi reamenajat cu spaţii de bucătărie, SPA, jacuzzi şi masaj. Complexul ce se va numi „Eurohotel Griviţa” va dispune, în final, de 130 de camere, la nivelul de trei stele superior.

Deşi din afară semnele reconstrucţiei nu sunt încă foarte vizibile, doar cinci luni ne mai despart de termenul la care proprietarii intenţionează să organizeze festivitatea de inaugurare: în septembrie.

Comments

comments

Short URL: http://ultima-ora.ro/?p=6402

Posted by on Mai 18 2013. Filed under BUCURESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2018 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Constanța: Constanța, Eforie, Mangalia, Năvodari, Techirghiol, 23 August, Agigea, Corbu, Costinești, Limanu, Tuzla;Județul Tulcea: Sulina, Beștepe, C.A. Rosetti, Ceamurlia de Jos, Chilia Veche, Crișan, Jurilovca, Mahmudia, Maliuc, Murighiol, Nufăru, Sfântu Gheorghe, Valea […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-01-2018 Ora : 21 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 21:30 si 02:00 In zona : Județul Olt: Cungrea, Curtișoara, Dobroteasa, Grădinari, Leleasca, Pleșoiu, Sâmburești, Strejești, Teslui, Verguleasa, Vitomirești, Vulturești;Județul Vâlcea: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Drăgășani, Ocnele Mari, Budești, Dănicei, Drăgoești, Frâncești, Galicea, Golești, Ionești, Lungești, Mihăești, Milcoiu, Mitrofani, Nicolae […]

22 ianuarie 2018, 23:50
 

N
Parţial noros
0°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 74%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:44
Apus: 17:11
Prognoza 23 ianuarie 2018
Zi
 

V
Parţial însorit
1°C
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

E
Parţial noros
-7°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Horoscop

Statistica
Designed by Gabfire themes