Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

ICPE-CA: preocupari pentru mediu – prevenirea exploziilor si incendiilor devastatoare la echipamentele electrice

Publicat: miercuri, 11 octombrie 2017

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu ICMET Craiova si Institutul de Cercetari pentru Acoperiri Avansate ICAA, a derulat si finalizat proiectul PNII „Ulei electroizolant prietenos mediului, pentru echipamente electrice”.

Partenerii proiectului au abordat problematica inlocuirii uleiurilor existente de transformator din echipamentele electrice (sunt produse derivate din titei, foarte greu biodegradabile  ce emana poluanti toxici in timpul exploatarii si prezinta risc ridicat de explozii urmate de incendii devastatoare).

Urmare a cercetarilor complexe intreprinse a fost conceput si realizat un fluid electroizolant absolut prietenos mediului, uşor biodegradabil in cazul unor deversari accidentale, obtinut din resurse regenerabile, fara produse secundare nevalorificabile si/sau deseuri tehnologice.

Din beneficiile uleiului obtinut in cadrul proiectului putem enumera: este un produs prietenos mediului; fata de uleiurile traditionale prezinta siguranta sporita in exploatare, avand punctul de inflamabilitate de doua ori mai ridicat, ceea ce face ca riscul exploziilor urmate de incendii devastatoare sa fie substantial diminuat; are compatibilitate sporita cu materialele din transformator – nu corodeaza cuprul si nu degradeaza sistemul de izolatie (formarea de produşi toxici in urma degradarii hartiei de izolatie de 10 ori mai mica decat la uleiurile traditionale) – ceea ce face ca siguranta si durata de exploatare a transformatoarelor sa creasca substantial.

Pentru ca evenimente nedorite ca cele din 22 aprilie 2017 din Botosani sa devina doar amintiri este necesar ca noul produs sa fie certificat si introdus in fabricatie curenta si, evident, sa fie introdus atat in transformatoarele noi cat si in cele in exploatare, eliminandu-se cele aproximativ 200 de tone de uleiuri minerale importate, periculoase pentru mediu.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=86420

Publicat de la data oct. 11 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 septembrie 2018, 15:06
 

S
Soare
28°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 29°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 30%
Vânt: 7 km/h S
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 7:02
Apus: 19:13
Prognoza 23 septembrie 2018
Zi
 

SE
Parţial însorit
25°C
Vânt: 7 km/h SE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

ESE
Senin
13°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-09-2018 Ora : 9 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 09:00 si 10:30 In zona : Județul Constanta: Constanța, Medgidia, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Hârșova, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Tuzla, Lumina, Nicolae Bălcescu, Topraisar, 23 August, Agigea, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Limanu, Ciobanu, Crucea, Albești, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 22-09-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 07:35 si 10:00 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, […]

Loto

Horoscop

  • 131.807 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team