Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Ieşirea de la guvernare: între criza de demnitate şi "spectacolul jalnic"

Telenovela liberală a început să capete accente tragi-comice. De unde decizia aproape unanimă de ieşire de la guvernare sugerase o criză de demnitate a partidului condus de Antonescu, intrarea în scenă a lui Tăriceanu a dus lucrurile într-o direcţie lipsită de sens. Ieşirea fostului premier pe sticlă a sugerat, pentru început, o reacţie logică. Tăriceanu apărea ca un personaj ponderat şi realist: „o criză de orgolii şi ambiţii politice”; „Am fost protagoniştii unui spectacol jalnic!”; „Nu voi accepta decizia luată ieri pentru că a fost luată pe baza unor afirmaţii false!”; „Colegii mei au fost induşi în eroare!”.

Spectacolul jalnic, însă, abia începea. De mirare pentru un om cu experienţă şi pretenţiile lui Tăriceanu ce s-a întâmplat în continuare: omul a luat chestiunea pe cont propriu şi s-a dus la Ponta să rezolve criza. Ca să fie mai elocvent, l-a sunat pe Antonescu din biroul premierului şi mă mir că nu i l-a dat pe acesta la telefon să-şi confirme bunele intenţii.

Odată cu această mişcare şi cu ceea ce a urmat, Tăriceanu s-a cufundat complet în ridicol şi penibil. A anunţat formarea unui nou partid (compus, deocamdată din el şi Stroe) care să suplinească partenerul liberal din USL, manifestându-şi chiar disponibilitatea de a candida la preşedinţie, susţinut de PSD, pentru a-l învinge pe Antonescu!

De aici înainte comentariile sunt inutile. Antonescu a profitat de ocazie şi l-a ridiculizat, soluţie infinit superioară unei strofocări autoritare faţă de rebeliunea in spe. Liberalii de la nivelurile superioare ale administraţiei au urmat directiva demisiei din funcţiile politice, unii mai calmi, alţii mai iritaţi. Excepţie a făcut Gelu Diaconu de la ANAF care s-a arătat atât de îngrijorat de pericolul prăbuşirii instituţiei în absenţa sa încât a refuzat să plece, argumentând că el este, de fapt, un tehnocrat. Probabil că exemplul său va fi luat şi de alţii, stimulaţi în special de faptul că tocmai cel care le cere acest sacrificiu, nu e dispus să-l facă el însuşi: mai presus de muritorii de rând, Antonescu nu demisionează din funcţia – tot politică – de preşedinte al Senatului, aşteptând probabil ca fostul său prieten să-l victimizeze prin înlocuire, cu votul plenului. Primul dintre cei care s-au arătat gata pentru o asemenea măsură este Blaga, cel de la care a preluat funcţia.

Deocamdată, domneşte o linişte relativă în tabăra liberală. Desigur, viaţa e mai comodă în Opoziţie, dar nu la fel de plăcută ca la Putere. Spiritele vor începe să se agite, de la nivelurile inferioare şi n-ar fi exclus ca ficţiunea reformatoare a lui Tăriceanu să aibă ceva succes. Mai ales dacă Ponta o va stimula cu niscai funcţii.

Octavian ANDRONIC

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=24589

Publicat de la data feb. 28 2014. Categorii PUNCTUL PE Y.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 iunie 2018, 4:54
 

V
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:31
Apus: 21:04
Prognoza 23 iunie 2018
Zi
 

ENE
Înnourat
21°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

E
Predominant senin
12°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:35 si 20:30 In zona : Județul Constanta: Hârșova, Ciobanu; Se vor semnala : descărcări electrice, averse din care se vor cumula peste 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 19:20 si 20:20 In zona : Județul Maramureş: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Maramureş: Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Vișeu de Jos, Ruscova, Repedea, Bogdan Vodă, Leordina; Se vor semnala : frecvente […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 19:20 si 20:30 In zona : Județul Suceava: Câmpulung Moldovenesc, Vicovu de Sus, Straja, Moldovița, Vatra Moldoviței, Fundu Moldovei, Brodina, Putna, Bilca, Frumosu, Pojorâta, Sadova, Izvoarele Sucevei, Ulma, Moldova-Sulița, Cârlibaba, Breaza; Se vor semnala : averse care vor depăși […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10Fenomene vizate: perioade […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : Interval de valabilitate: 22 iunie, orele 06 – 23 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : pe arii extinse instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate Mesaj :      ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 22 […]

Loto

Horoscop

 • 107.608 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team