Ultima ora
Publicat: duminică, 26 februarie 2017

În cât timp am putea ajunge la noul sistem TRAPPIST-1 cu ajutorul tehnologiilor din zilele noastre

Descoperirea celor şapte planete care au aproximativ mărimea Terrei şi care orbitează în jurul aceleaşi stele, TRAPPIST-1, a provocat imaginaţia oamenilor care au început să se întrebe. ,,Cât ar putea dura drumul până la una dintre aceste exoplanete?”

TRAPPIST-1 se află la 39 de ani lumină de Pământ sau 360 trilioane de kilometri. Aşadar, o călătorie până acolo ar dura 39 de ani dacă am putea călători cu viteza luminii. Însă în prezent nicio navă spaţială nu poate călători la o asemenea viteză, notează Space.

Însă, cu tehnologia pe care o avem disponibilă în zilele noastre, cât timp ar dura până am ajunge la TRAPPIST-1?

Având în vedere viteza unei nave spaţiale şi calculând timpul necesar pentru ajungerea la TRAPPIST-1 poate fi realizat un calcul simplu. Deoarece viteza este egală cu distanţa împărţită la timp, perioada totală a călătoriei ar trebui să fie egală cu distanţa până la TRAPPIST-1 (39 de ani lumină) împărţiţi cu viteza navei spaţiale.

New Horizons este cea mai rapidă sondă din istorie, în prezent călătoreşte cu o viteză de 14,31 de kilometri pe secundă. În acest ritm,  sondei i-ar trebui 817.000 ani pentru a călători cei 39 de ani lumină.

Sonda Juno, a NASA, a zburat mult mai repede decât New Horizons în timpul apropierii de gigantul gazos Jupiter, în 2016. Cu ajutorul gravitaţiei lui Jupiter, Juno a ajuns la o viteză maximă de 265.000 de kilometri pe oră. Ceea ce face ca Juno să fie cea mai rapidă sondă creată de om (deşi viteza iniţială a lui New Horizons a fost mult mai mare decât cea a lui Juno după lansare).

Voyager 1, cea mai îndepărtată sondă de Pământ, a părăsit sistemul solar şi a ajuns în spaţiul interstelar în 2012. Conform NASA, viteza cu care călătoreşte în prezent este de 61.476 km/h. Voyager 1 ar putea ajunge la TRAPPIST-1 în 685.000 ani.

Space Shuttle

Sonda a călătorit în jurul Pământului la o viteză maximă de 28.160 km/h.  Având în vedere viteza sondei, aceasta ar putea ajunge la TRAPPIST-1 în 1,5 milioane de ani.

Starshot

O sondă foarte rapidă care ar putea ajunge la TRAPPIST-1 într-un timp mult mai scurt ar putea fi cea la care visează Stephen Hawking în iniţiativa sa Breackthrough Starshot.

Sondele lui Hawking propulsate de o undă laser ar putea , teoretic, zbura la o vitează de 216 milioane de kilometri pe oră. Aproximativ de 4.000 de ori mai rapid decât sonda NASA, New Horizons. O sonda atât de rapidă ar putea ajunge la noul sistem solar în mai puţin de 200 de ani

Cu ajutorul tehnologiei din zilele noastre nimeni nu ar putea ajunge pe TRAPPIST-1 în timpul vieţii.

Sursa: descopera.ro

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>