Ultima ora
Publicat: marți, 24 septembrie 2013

Raport: În UE există 3.600 de organizații criminale internaționale

După un an și jumătate de activitate, comisia specială pentru crimă organizată, corupție și spălare de bani își prezintă raportul final. Raportorul Salvatore Iacolino (Italia), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), a spus într-un interviu, pentru europa.eu, că recomandările comisiei nu trebuie să rămână doar pe hârtie. Votul raportului a avut loc pe 18 septembrie.

În UE există 3.600 de organizații criminale internaționale. Care sunt prioritățile prezentate în raportul comisiei, după 18 luni de activitate?

Principala provocare a Uniunii Europene este dezvoltarea cooperării juridice și coordonarea politicilor naționale. Trebuie să avem un singur cadru legal: o sentință pronunțată într-un stat membru trebuie aplicată și în celelalte. Un exemplu bun este condamnarea „asocierii mafiei”, care acum există doar în Italia.

Putem vorbi de o mafie europeană?

Mafia nu este legată de zonele geografice. În Germania, cel mai mari organizații criminale sunt turcești sau rusești. De aceea, o provocare europeană are nevoie de o soluție europeană.

Una din cele mai mari realizări ale UE a fost piața unică. Dar trebuie să facem în așa fel ca o companie condamnată pentru corupție într-un stat să nu își poată desfășura activitatea în altul.

O mare parte din raport se referă la aspectele financiare ale organizațiilor criminale.

Trebuie să atacăm bunurile infractorilor, să interzicem secretul bancar și să eliminăm din UE paradisurile fiscale. De aceea este importantă dezvoltarea unei guvernări bancare puternice. Ce am scris în raport nu trebuie să rămână doar pe hârtie.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>