Ultima ora
Publicat: joi, 09 ianuarie 2014

Isărescu nu mai pariază pe leu?

Banca Națională a României, prin vocea lui Mugur Isărescu, uneori, și cel mai adesea prin vocea consilierului Adrian Vasilescu, a susținut ca variantă sigură pentru cetățenii care își  protejează economiile, moneda națională. Au spus-o apăsat, constant. Iată că ultima ieșire a lui Isărescu înmoaie discret pledoaria pentru leu și lasă să se întrevadă că o depreciere a monedei naționale ar fi chiar în logica financiară. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, acesta precizând că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. 

”În mod normal ar trebui să se ducă (rezervele minime obligatorii în lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple. Şi utilizarea excesivă a cuvântului depreciere, trebuie interpretată puţin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obişnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este în jur de 1%. Păi şi până în timpul etalonului aurului o astfel de mişcare era normală (. ..) Nu mai avem acest sistem şi este normal ca volatilităţiile să fie mult mai mari”. “Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic ”, a spus Isărescu la conferinţa de miercuri de prezentare a primelor decizii de politică monetară din acutalul an, citat de dcnews. Potrivit guvernatorului BNR, prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii vor fi eliberate către bănci circa 500 de milioane de euro şi 4 miliarde de lei, mai  rearcă același site. Este prima oară când reprezentatul de vârf al Băncii Naționale a României nu mai face apologia economisirii în lei și lasă deschis subiectul.

L. Prahoveanu, AMPress

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>