Ultima ora
Publicat: joi, 16 februarie 2017

Lacul Vidraru

Lacul Vidraru este un lac de acumulare în județul Argeș, pe râul Argeș, creat de Barajul Vidraru, în anul 1965.

Barajul a fost construit pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor. Este situat între Munții Ghițu și Munții Frunții unde lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale altor afluenți direcți cum ar fi râul Doamnei, Cernatul, Topologul etc. Lacul are o suprafață totală de 893 ha, o lungime de 10,3 km, o circumferință de 28 km și o adâncime maximă a apei de 155 m iar înălțimea barajul este de 166 m.

Construirea barajului Vidraru a început în anul 1960 și a durat cinci ani și jumătate. Pentru realizarea barajului au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost escavate 1.768.000 de m³ de rocă, s-au turnat 930.000 m³ de beton și au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic, acesta fiind considerat de către specialiști o adevărată bijuterie inginerească.

Conform „Planului de Apărare al Argeșului”, împotriva dezastrelor, dacă barajul Vidraru s-ar rupe, viitura ar atinge 12 metri înălțime în Pitești și ar ajunge în 72 de minute de la ruperea barajului.

La Barajul Vidraru se poate ajunge pe drumul DN7C numit și Transfăgărășan, ce pornește de la orașul Curtea de Argeș. Barajul și lacul au foarte multe întrebuințări sportive, turistice și de agrement, precum bungee jumping, ski nautic, plimbări cu vaporașul etc.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>