Ultima ora
Publicat: joi, 12 decembrie 2013

Lanțul ”loviturilor de stat” – Andrei ALEXANDRU

Disputa politică a ajuns la noi un fel de încăierare generală în care singura regulă e că nu există nicio regulă, unde fiecare se bate cu fiecare, ca-n filme, iar spectatorul, cetățeanul, contribuabilul nu mai distinge care sunt cei buni și care sunt cei răi, dacă or mai exista buni în tot acest talmeș-balmeș. Acuzații dintre cele mai aiuritoare și lovituri piezișe curg din toate părțile, fără ca miza acestei ”ciomăgeli” să aibă vreo legătură cu viața de zi cu zi a oamenilor sau, ferească Dumnezeu, cu promisiunile electorale.
Am ”filmat” cu încetinitorul o astfel de ”ciomăgeală”, poate vă ajută la ceva, stimați cititori.
În urma celei de-a doua suspendări de către Parlament și ori de câte ori este acuzat sau ”strâns cu ușa”, Traian Băsescu se apără și contraatacă cu sintagma: ”lovitură de stat”. Definiția academică a ”loviturii de stat” n-are nicio relevanță în cazul de față. Important, aici, e să vedem ce înțelege președintele României prin această sintagmă. Ieri, la televiziunea B1TV, domnul președinte a spus: ”Atunci când sunt lovite instituțiile statului nu te poți referi în alți termeni. Că o faci zi de zi prin declarații politice, că o faci prin acțiune politică ce duce la diminuarea activității acestor instituții sau că o faci pentru îndepărtarea șefului statului, e lovitură de stat”. Nu împărtășesc această definiție sau interpretare dată noțiunii de lovitură de stat, dar, haideți, s-o presupunem corectă, ceea ce ne va duce la concluzia că el însuși, președintele României, dă lovituri de stat.
Cîteva minute mai târziu, în aceeași emisiune, prin acțiunea politică și prin declarația sa, Băsescu dă o ”lovitură de stat”. Ba, chiar două-trei lovituri de stat. Prima ”lovitură de stat” o dă Curții Constituționale, atunci când declară că va împiedica, boicota și obstrucționa împlinirea procedurii de numire a lui Lucian Bolcaș ca judecător la CCR. Face asta pentru că nu-l agreează pe Bolcaș, pentru că se teme că nu va mai beneficia de partizanatul deciziilor Curții sau pentru alte motive, e mai puțin important în analiza de față. Important este că Băsescu dă o ”lovitură de stat” CCR, conform propriei definiții: prin obstrucționarea numirii lui Bolcaș, diminuează activitatea acestei instituții.
A doua ”lovitură de stat”, o dă chiar instituției prezidențiale. Băsescu: ”Nu eu conduc Partidul Mișcarea Populară, eu doar îl ajut să pornească”. Acest ajutor acordat unui partid, recunoscut în direct de președinte, este anticonstituțional și, ca urmare, diminuează activitatea Președinției. Avem, deci, o doua lovitură de stat. Ea nu este gratuită, e făcută în interes personal, după cum a firmat președintele în aceeași emisiune: ”Eu voi investi în Partidul Mișcarea Populară, care e făcut pentru după încheierea mandatului meu”. E limpede. Președintele României folosește autoritatea sa, resursele Administrației Prezidențiale, consileri prezidențiali (Lăzăroiu, Cristian Diaconescu sau Funeriu, trimis ieri la demonstrații de stradă) și logistică, pentru un partid, adică, pentru o instituție de drept privat. Aceste declarații și acțiuni, fiind neconstituționale, diminuează activitatea Președinției, constituindu-se într-o nouă ”lovitură de stat”. Dacă ar fi să acceptăm definiția lui Băsescu și în alte cazuri, când el a acționat ca președinte-jucător, încălcând astfel Constituția la capitolul ”Președintele României”, atunci avem de-a face cu N lovituri de stat puse la cale sau înfăptuite de Băsescu. Practic, întreaga sa activitate în calitate de Președinte e un lanț de lovituri de stat. Sigur, el își permite, pentru că a primit asigurări de la Ponta că nu va mai fi suspendat, și, deci, nici demis.

O a treia ”lovitură de stat” este dată de președintele României prin acțiunea concretă a nesemnării Legii Bugetului pe 2014, acțiune care diminuează serios activitatea Guvernului și a multor instituții dependente de banii alocați lor prin Buget. Dar, la atâtea ”lovituri de stat” rămase nepedepsite, ce mai contează una în plus sau în minus.
Înainte să închei, țin să readuc în memoria publică două episoade definitorii pentru caracterul și modul de operare al mult stimatului nostru Președinte.
În perioada 1997-2000, pe când era ministrul Transporturilor în Guvernul Convenției Democrate și avea preocupări legate de posibilele urmări penale ale înstrăinării flotei comerciale a României, dl. Băsescu nu era de fel potrivnic, ca azi, corupției și furtului cu legea în mână, nu era atât de necruțător cu corupții, tocmai el care se bucură de imunitate absolută în fața Justiției. Aș spune că era mut, foarte înțelegător și chiar cooperant. Colegul său de Guvern, ministrul Justiției pe atunci, Valeriu Stoica, a impus pentru o scurtă perioadă o ordonanță de urgență prin care bancruta frauduloasă era dezincriminată în Codul Penal. O perioadă scurtă, dar suficient de lungă pentru ca cei câțiva clienți direcți sau mai puțin direcți ai casei de avocatură Stoica să scape de pușcărie, după ce furaseră bine-mersi diverse sume din bănci. Cum Dumnezeu să sară atunci Băsescu cu declarații pe tema corupției, cum o face azi în mod ipocrit, când el însuși avea propriile schelete pitite prin dulapuri.
Al doilea episod relevant pentru ”bărbăția” pe care Băsescu o clamează cu orice prilej. Ieri, la B1TV, Băsescu a aruncat în mod laș vina pentru legiferarea dezastruosului sistem de vot uninominal, pe care acum s-au trezit să-l desființeze, în cârca lui Cristian Pârvulescu. Asta în loc să-și recunoască responsabilitatea în promovarea și legiferarea, alături de Boc și Geoană, a acestei legi nefericite. Cu luni de zile înainte ca Băsescu să promulge această lege, la o emisiune moderată de Răzvan Dumitrescu, i-am solicitat președintelui să mai reflecteze asupra oportunității acestei legi, să se mai consulte cu partidele. Răspunsul lui a fost: ”Dar cine e Andrei Alexandru să-mi spună mie ce să fac ? E partid ?”. În același ton, ”Prostănacul”, pe vremea aceea președinte al PSD și al Senatului a declarat pentru ”Evenimentul zilei” : ” O să-i rup picioarele lui Andrei Alexandru”.
Într-un comentariu viitor, voi analiza în spirit critic și tot cu încetinitorul cealaltă echipă de ”bătăuși” politici.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>