Ultima ora
Publicat: miercuri, 08 ianuarie 2014

Lecţia doamnei Blându – Octavian ANDRONIC

Dacă nişte parlamentari britanici – dintre aceia care au agitat spiritele în legătură cu năvala romano-bulgară de după 01 ianuarie 2014 – însoţiţi de jurnaliştii de la tabloidele care au dus această grea campanie, doreau să aibă o imagine mai reală asupra asaltului la care e supus Albionului, ar fi trebuit să se afle pe aeroporturile din Londra, la ora sosirii curselor de la Bucureşti.

Ar fi putut înregistra în direct – şi în limba engleză – afluxul de elevi români care învaţă la colegiile britanice, pentru care părinţii (care au) plătesc sume care ar acoperi cu prisosinţă cheltuieli pe care Marea Britanie le-ar face cu serviciile sociale acordate imigranţilor. Dar, bineînţeles că un astfel de aspect n-ar avea impactul dorit, mai ales dacă s-ar şti şi amănuntul că majoritatea acestor elevi sunt sensibil mai conştiincioşi şi mai buni decât multe din loazele de viţă veche britanică.

Aceiaşi interlocutori s-ar putea întreba, însă, pe bună dreptate, de ce un număr atât de mare de copii din România preferă să-şi completeze studiile aici. Avem două răspunsuri. Primul – pentru că şcoala britanică are tradiţii şi renume, bazate pe o experienţă seculară. Şi al doilea: pentru că şcoala românească se află în cădere liberă, din prestigiul său din urmă cu vreun sfert de secol nemairămânând nimic. Aşa că cine doreşte cu adevărat să înveţe – şi are şi mijloacele necesare – trebuie să-şi caute realizarea pe altundeva.

Condiţia actuală a şcolii româneşti este strălucit ilustrată de cazul doamnei învăţătoare Blându, cea cu “cadourile” pentru profesori, din al cărei discurs a reieşit nu doar cinism şi impertinenţă, dar şi un mare dispreţ pentru adevărata profesie. Din nefericire, “reţeta” doamnei Blându nu este izolată. Practica este generalizată şi şcoala s-a transformat într-un centru de profil ilicit pe spinarea părinţilor, prin mecanismele şantajului: nu contribui la “cadouri”, copilul tău va suporta consecinţele.

Inspectoratele şcolare se prefac a fi mirate de o situaţie pe care o tolerează şi perpetuează fără nici o jenă. Iar dacă doamna învăţătoare Blându va fi scoasă basma-curată, nu mai este nevoie de nici o demonstraţie pentru faptul că lucrurile stau rău. Rău de tot.

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>