Ultima ora
Publicat: miercuri, 11 decembrie 2013

Legea amnistiei, din nou pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților

Legea care prevede amnistia şi graţierea reintră din nou pe ordinea de zi a ședinței plenului Camerei Deputaților, marți, 17 decembrie.

Pe site-ul Camerei Deputaților, proiectul apare ca ultimul punt pe ordinea de zi de pe 17 decembrie.

Deputatii au retras proiectul din plen, marți, în urma presiunii publice.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Bogdan Ciucă, a declarat că această lege nu va afecta Raportul MCV.

„Suntem reticient în a crede că va afecta raportul MCV pentru că noi vorbim de o politică penală europeană, unde legea amnistierii şi graţierii se înscrie perfect, vorbim de hotărâri şi condamnări CEDO pentru care UE ne critică. CEDO se preocupă să dea o hotărâre pilot”, a subliniat Ciucă.

Întrebat dacă acest proiect legislativ i se poate aplica şi lui Gigi Becali, Ciucă a răspuns că nu „ştie care este condamnarea domnului Becali”.

„Sunt exceptate infracţiunile de corupţie, sunt exceptate toate infracţiunile cu violenţă, omor, pedofilie, viol. În afara acelor infracţiuni exceptate expres în lege sunt şi toate celelalte infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu limita mimină a pedepsei de peste şapte ani. Toate infracţiunile care privesc corupţia sunt excluse”, a declarat Ciucă.

Deputatul PC a precizat că este nevoie de această lege, deoarece România este condamnată la CEDO pentru „rele tratamente în detenţie” şi este obligată să plătească două milioane de euro despăgubiri. Mai mult, el susţine că se plătesc 17 milioane de euro lunar pentru întreţinerea deţinuţilor.

„Noi suntem condamnaţi la CEDO pe bandă rulantă, CEDO îşi pune problema unei hotărâri pilot privind relele tratamente în detenţie. Avem două milioane de plătit la CEDO doar pentru această speţă. După rusia şi Turcia suntem pe locul trei la CEDO cu cauze care vizează relele tratamente în închisoare, din cauza incapacităţii de cazare. Suntem cu 12.000 de deţinuţi cazaţi peste capacitatea raportată la metri cubi şi metri pătraţi raportaţi la normele europene. La ora actuală să întreţii un deţinut costă între 2.300 – 2500 de lei vechi, întreţinerea pe lună, mai mult un copil. Înmulţiţi cu 34.000 de deţinuţi şi o să aflaţi că statul român pe lângă ceea ce trebuie să plătească la CEDO trebuie să plătească 17 milioane de euro în fiecare lună”, a afirmat Ciucă, pentru gandul.

Potrivit acestuia, conform datelor statistice, doar 0,93% dintre cei aflaţi în detenţie sunt acolo pentru „infacţiuni de serviciu. dare, luare de mită”.

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>