Liber la vize de scurtă durată pentru cetățenii Republicii Moldova

 

Cetățenii moldoveni vor putea curând călători în spațiul Schengen fără vize, conform unei propuneri legislative aprobate de Parlament joi, agreate deja informal cu Consiliul. Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a îndeplinit toate cerințele pentru ridicarea vizelor, conform Planului de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor.
Regulamentul privind vizele din 2001 conține lista statelor non-UE ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen („lista negativă”) și a celor ai căror cetățeni nu au nevoie de vize („lista pozitivă”).
Revizuirea prezentă transferă Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă. Moldovenii care au pașapoarte biometrice (cu un cip care conține imaginea facială și amprentele deținătorului) vor putea călători în spațiul Schengen pentru perioade între 90 și 180 de zile.
„Astăzi este o zi importantă nu numai pentru politica de vize a UE în general, ci mai ales pentru Republica Moldova. Sunt fericită că Parlamentul a aprobat cu o majoritate atât de mare decizia de a ridica vizele pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus Tanja Fajon (S&D, SL).
„Regimul liber de vize este unul dintre cele mai concrete elemente din relația cu UE și una dintre măsurile concrete, importante pentru oameni, mai ales pentru tineri. Moldova deschide un nou capitol. Guvernul trebuie să își continue drumul european, iar eu salut eforturile viitoare care vor fi făcute în acest sens”, a adăugat ea.
Ce urmează

 

După aprobarea Parlamentului, Consiliul ar urma să aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai târziu în luna aprilie, după verificarea legală a textelor în toate limbile.”Regimul liberalizării vizelor pentru cetățenii moldoveni ar putea să fie aplicabil chiar înainte de vară”, a spus Fajon.
Cetățenii moldoveni beneficiază deja de un acord de facilitare a vizelor cu UE, în vigoare din ianuarie 2008 (a actualizare intrând în vigoare din iulie 2013). Conform datelor Comisiei Europene, numărul cererilor de viză de scurtă ședere în Schengen depuse de cetățenii moldoveni a rămas constant în ultimii trei ani (oscilând între 50 000 și 55 000). Mulți cetățeni moldoveni au deja pașaport românesc.
Moldova a ridicat vizele pentru cetățenii UE la 1 ianuarie 2007.

Reacții oficiale de la București:

Preşedintele Traian Băsescu salută votul Parlamentului European în favoarea eliminării regimului de vize în spaţiul Uniunii Europene aplicabil cetăţenilor Republicii Moldova.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă încrederea că guvernele statelor membre vor formaliza cât mai curând acordul în Consiliul Uniunii Europene, demers care va încheia procedura de modificare a Regulamentului nr. 539/2001 în favoarea ridicării restricţiilor de circulaţie pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Băsescu doreşte să felicite Guvernul Republicii Moldova pentru consecvenţa cu care a urmărit îndeplinirea tuturor condiţiilor legate de procesul de liberalizare a regimului de circulaţie. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, apreciază că eliminarea obligativităţii vizelor, alături de parafarea, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din perioada 28 – 29 noiembrie 2013, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova constituie rezultate semnificative care demonstrează justeţea angajamentului pro-european al autorităţilor de la Chişinău”, transmite Președinția.

În acest context, Traian Băsescu consideră oportun să adreseze un apel la întreaga clasă politică pro-europeană din Republica Moldova pentru consolidarea orientării ţării către integrarea în Uniunea Europeană, ca singură opţiune verificată de asigurare pe termen lung a dezvoltării economice şi sociale la nivel naţional.

Preşedintele subliniază, şi cu acest prilej, importanţa semnării înainte de luna august a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, semnarea, intrarea în vigoare provizorie şi ratificarea celor două acorduri în cât mai multe state membre înainte de sfârşitul anului contribuind, în mod decisiv, la întărirea legitimităţii opţiunii de integrare europeană a Republicii Moldova.

**************

Primul-ministru al României, Victor Ponta, salută votul pozitiv, de joi, al Parlamentului European privind liberalizarea vizelor de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori de paşapoarte biometrice.
De asemenea, primul-ministru este încrezător în finalizarea cât mai rapidă a procedurilor la nivel european, astfel încât cetăţenii din Republica Moldova să poată beneficia cât mai curând de libertatea de circulaţie în spaţiul european.
Premierul României subliniază că liberalizarea vizelor este o măsură pe care România a susţinut-o extrem de activ, prin demersurile sale, şi care va avea un impact foarte concret şi pozitiv pentru societatea Republicii Moldova, pentru fiecare cetăţean.
Primul-ministru reafirmă şi cu această ocazie sprijinul deplin al Guvernului României pentru atingerea obiectivelor europene ale Chişinăului.

**************

Eurodeputata PNL Renate Weber a susținut, în plenul Parlamentului European, că liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova este un pas normal, care ar recunoaște eforturile de reformă ale instituțiilor și ale cetățenilor moldoveni, în vederea integrării europene și care ar dovedi, în mod practic, angajamentul Uniunii Europene de a întări legăturile cu această țară.

„Politica de vize a Uniunii Europene reprezintă un rezultat imediat și concret al parteneriatelor pe care le construim și al angajamentelor reciproce pe care le semnăm cu țări terțe. Este important să ne ținem promisiunile privind țările cu care avem un astfel de angajament, iar Republica Moldova este una dintre aceste țări” – a spus eurodeputata PNL Renate Weber în această dimineață, în timpul unei dezbateri în plen pe marginea a două rapoarte privind „Politica UE în materie de vize”.

Renate Weber a reamintit faptul că, „în ultimele luni, Moldova a fost expusă la presiuni multiple și la o serie de sancțiuni, în special provenind din Rusia”:
„Aceste acțiuni au fost menite să sporească tensiunile din societatea moldovenească și au avut un impact negativ asupra economiei, cu scopul de a descuraja angajamentul țării față de integrarea europeană. Cu toate acestea, guvernul și poporul Moldovei nu și-au redus eforturile de promovare a valorilor europene. Hotărârea lor de a pune în aplicare reforme dure și dificile a rămas fermă, și au făcut o alegere clară spre integrarea europeană”.

„Liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova nu este altceva decât un pas normal, dovedind astfel – cu această realizare extrem de tangibilă! – angajamentul Uniunii de a întări legăturile cu țara lor! Haideți să dovedim că suntem mai mult decât o Europă de cuvinte și promisiuni – suntem o Europă de acțiune!”
**************

În contextul acordării votului favorabil joi în Parlamentul European pentru liberalizarea vizelor de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova, ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a declarat:
“ Doresc să salut, în numele Ministerului Afacerilor Externe şi în numele meu personal, acest vot pozitiv al Parlamentului European. România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar decizii precum cea de astăzi reflectă pe deplin această prioritate majoră a politicii externe a României.
In acelaşi timp, votul de astăzi transmite un puternic mesaj politic de sprijin al Uniunii Europene faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Această etapă este un pas esenţial în procesul decizional privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Vreau să le mulţumesc şi europarlamentarilor români, care au avut o contribuţie importantă în cadrul acestui demers.
Liberalizarea vizelor este urmarea firească şi meritată a patru ani de eforturi serioase şi curajoase ale autorităţilor de la Chişinău. Pentru că a îndeplinit un set complex de criterii şi a parcurs un întreg proces de reformă, fără precedent în Vecinătatea Estică, Republica Moldova se va bucura în curând de libertatea de circulaţie în spaţiul UE .
Am încredere că etapele procedurale rămase vor fi parcurse în cât mai scurt timp, astfel încât cetăţenii de peste Prut să primească vestea mult aşteptată în lunile imediat următoare.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.