Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Ministrul Educației, despre starea învățământului românesc

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat, marți, că nu se pune problema renunțării la evaluările naționale, adăugând că acestea sunt bine-venite pentru ca profesorii să vadă parcursul elevilor la școală.

„Nu se pune această problemă (a renunțării la evaluările naționale — n.r). Eu am exprimat un punct de vedere personal că sunt sisteme performante în lume și am dat ca exemplu sistemul japonez unde, până la vârsta de 10 ani, copiii nu dau asemenea evaluări. Și am spus că, așa cum prevede legea educației, aceste evaluări care sunt prevăzute în clasa a II, a IV, a VI-a sunt foarte bine-venite. Deci, avem nevoie din timp în timp să vedem parcursul unui elev și, în funcție de asta, profesorul ar trebui să-i pregătească o fișă de parcurs pentru viitor care să îl aducă la nivel cu ceilalți. Deci e o evaluare de nivel de pregătire și este foarte bine-venită”, a afirmat Năstase, după audierea la Comisia de învățământ a Camerei Deputaților.

Potrivit ministrului Educației, aceste evaluări lasă impresia unor examene.

„Lucrul acesta, fiind organizat la nivel național, cu subiecte unice, lasă impresia unui examen de bacalaureat sau a unui examen de evaluare națională, or, acest lucru, după părerea mea, ar trebui să se întâmple de mai multe ori pe parcursul învățământului primar, dar asta trebuie să o facă în mod individual fiecare cadru cu elevii pe care îi are în clasa respectivă și să pregătească foarte minuțios aceste fișe pe care să le discute eventual și cu părinții și cu elevii pentru că altfel degeaba dăm aceste evaluări”, a explicat Pavel Năstase.

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, declara, în 10 martie, într-un interviu la Europa FM că nu este de acord cu evaluările naționale pentru elevii din învățământul primar.

„Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. (..) Creierul, din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după aceea este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii șapte ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire”, a susținut demnitarul.

Pe de altă parte, șeful Educației anunță că instituția nu este în măsură să facă anul acesta evaluarea școlilor doctorale, subliniind că este nevoie de instrumente și resurse financiare.

„Aceste școli doctorale nu au fost niciodată evaluate. Anul acesta se referă la o situație de fapt. Nu cred că suntem în măsură ca anul acesta să facem această evaluare a școlilor doctorale. Deci, ne trebuie instrumentele respective, ne trebuie resursele financiare necesare ca să facem o asemenea evaluare. Nu este o rea-voință din partea noastră, este o situație de fapt pe care trebuie să o înțelegem și să o pregătim foarte bine, ca peste un an de zile să avem o evaluare reală a școlilor doctorale”, a afirmat Năstase.

El a prezentat prioritățile pentru învățământul superior, menționând că cea mai importantă este clasificarea universităților și ierarhizarea proceselor de studii.

„Mâine (miercuri — n.r.) vom avea o întâlnire de lucru cu rectorii și președinții senatelor din toate universitățile din România, unde vom dezbate și această problemă. (…) Avem de asemenea școlile doctorale, care trebuie să le acredităm, ele sunt în momentul de față acreditate într-un fel provizoriu până la începerea anului universitar”, a adăugat Năstase.

El a spus că ministerul are în lucru un proiect care vizează o nouă lege a Educației, dar și mai multe acte normative.

„Dorim să colaborăm cu Președinția României, unde există un proiect „România educată”, dorim să colaboram cu Academia Română, care are o strategie care se numește „Școala și educația în viziunea Academiei Române”. Plecăm de la ceea ce există și, pe baza unei analize de tip diagnostic, care o numim noi ‘starea educației’ și care se va realiza prin intermediul unui proiect pe fonduri europene pe care îl vom accesa, vom reuși să obținem informațiile și cunoștințele necesare astfel încât să putem să producem și să răspundem acestor provocări”, a mai spus Năstase.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=76726

Publicat de la data mart. 14 2017. Categorii EDUCATIE, EDUCAȚIE&ȘTIINȚĂ, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 iunie 2018, 18:35
 

E
Parţial însorit
20°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 55%
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:31
Apus: 21:04
Prognoza 24 iunie 2018
Zi
 

SSE
Parţial însorit
25°C
Vânt: 7 km/h SSE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

E
Predominant senin
13°C
Vânt: 0 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 08:45 si 12:00 In zona : Județul Teleorman; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului ce vor atinge la rafală 55-60 km/h.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 8 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 08:40 si 11:00 In zona : Județul Olt: Caracal, Corabia, Drăgănești-Olt, Brastavățu, Osica de Sus, Izbiceni, Fărcașele, Rusănești, Ianca, Tia Mare, Radomirești, Mărunței, Fălcoiu, Izvoarele, Vădăstrița, Dăneasa, Dobrosloveni, Cilieni, Traian, Stoicănești, Grojdibodu, Vișina, Redea, Rotunda, Gostavățu, Obârșia, Deveselu, Scărișoara, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-06-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 07:00 si 11:00 In zona : Județul Mehedinţi: Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Vânju Mare, Gogoșu, Jiana, Pătulele, Cujmir, Breznița-Ocol, Bălăcița, Tâmna, Salcia, Devesel, Oprișor, Gârla Mare, Gruia, Punghina, Malovăț, Bâcleș, Prunișor, Dârvari, Hinova, Burila Mare, Vânători, Vlădaia, Pădina, Obârșia de […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 21-06-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 22 iunie, ora 16 – 23 iunie, ora 10Fenomene vizate: perioade […]

Loto

Horoscop

 • 108.196 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team