Ultima ora
Publicat: joi, 16 februarie 2017

Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș  este situată în orașul cu același nume, fiind una dintre cele mai cunoscute monumente de arhitectură din Țara Românească și este inclusă pe lista monumentelor istorice din România.

În timpul domniei lui Carol I aceasta a fost transformată în necropolă pentru familia regală. În anul 1857,  complexul mănăstiresc a fost părăsit iar doua incendii din anul 1866 și anul 1867 au distrus clădirile seminarului, locuințele, paraclisul și turnul de intrare. Restaurările au început în anul 1875 de către arhitectul francez Lecomte du Nouy. În anul 1886 restaurarea bisericii a fost finalizată și s-a început construirea palatului administrativ din partea de est a complexului. Din anul 2009 a început construcția catedralei unde vor fi mutate mormintele regilor români și moaște sfinte, iar biserica va deveni muzeu.

Mănăstirea a fost construită pe sediul vechii Mitropolii a Țării Românești, de  către Neagoe Basarab. Construirea mănăstirii a început în anul 1514, lucrările s-au încheiat trei ani mai târziu. Din unele surse istorice reiese faptul că din lipsa banilor zugrăvirea bisericii nu a fost terminată înainte de trecerea întru cele veșnice a lui Neagoe Basarab. Ginerele voievodului, Radu de la Afumați, a continuat decorarea așezământului , pictura interioară fiind realizată de „zugravul Dobromir”.

Biserica este alcătuită dintr-un pronaos supralărgit având 12 stâlpi interior ce susțin o turlă pe mijloc și două turnulețe laterale. Restul bisericii și altarul susțin de asemenea o turlă înaltă ce se îmbină cu restul ansamblului cu ajutorul unor bolți. Biserica are o puternică temelie: un vast pavaj orizontal din blocuri de piatră, marginile lui terminându-se cu un fel de împrejmuire din floroni sculptați din piatră. Pereții exterior sunt împărțiți în două zone demarcate printr-un brâu împletit.
Mănăstirea Curtea de Argeș este și necropolă regală, aici fiind înmormântați regii și reginele României Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea și regina Ana.

Legenda Meșterului Manole

În apropierea mânăstirii Curtea de Argeș se află fântâna meșterului Manole, legendarul constructor al mânăstirii lui Neagoe Basarab, erou al mai multor balade populare.
Legenda spune că meșterul Manole și-a zidit soția, Ana, în zidurile mănăstirii, deoarece tot ce construia în timpul zilei se dărâma inexplicabil noaptea.
Cât despre „Fântâna lui Manole” , aceasta reamintește povestea meșterului Manole, care, neputând coborî de pe biserică după terminarea ei, și-ar fi făcut aripi din șindrilă și a sărit de pe acoperișul mănăstirii. În locul în care s-ar fi prăbușit, sufletul său s-a transformat într-un izvor.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>