Ultima ora
Publicat: luni, 20 ianuarie 2014

Marile descoperiri ale secolului XX . Anul 1921

Extrasul de insulină oferă speranță diabeticilor

În experimentele lor pe câini, medicii Frederick Banting și Charles Best au reușit să izoleze hormonul insulină, care va ajuta la tratarea bolnavilor de diabet. Insulina este un hormon produs de pancreas, care ajută celulele corpului să absoarbă glucoza generatoare de energie. Totuși, la persoanele bolnave de diabet pancreasul nu produce destulă insulină, astfel încât nivelul glucozei din sânge crește alarmant, deseori cauzând moartea. Banting și Best au indus diabetul la câini în mod artificial, prin obstruarea canalelor pancreatice. Ei au izolat insulina din celulele produse de pancreas și au injectat-o câinilor care au fost astfel vindecați.

Cultivarea perlelor

O nouă industrie se dezvoltă în Japonia-cultivarea perlelor. Perlele naturale sunt accidente ale naturii, care se formează atunci când o particulă iritantă pătrunde în scoica stridiei. Aceasta nu poate elimina corpul străin și ca un mod de apărare, secretă în straturi o substanță numită sidef, înconjurând intrusul și formând astfel perla. Acum s-a descoperit o modalitate de a provoca scoicile să producă perle în mod artificial: introducerea unei mărgele în straturi care durează o perioadă de la 1 până la 3 ani.

Pete de cerneală la diagnosticare

În cartea sa Psychodiagnostik, psihiatrul elvețian Herman Rorschach a descris o nouă metodă de analizare a stării mentale a persoanelor suferind de diferite probleme psihiatrice sau psihologice. Metoda constă în cererea ca pacientul să descrie ce vede în fiecare lucrare dintr-un set standardizat de desene alb-negru și colorate, realizate din pete de cerneală. Nu există răspunsuri corecte sau greșite. Rorschach pretinde că răspunsurile unei persoane oferă priviri introspective în atitudinile, conflictele, emoțiile, relațiile cu părinții, orientarea sexuală, gradul de inițiativă, creativitatea, capacitatea de relaționare cu alte persoane ale acesteia. Momentan, opiniile privind validitatea testului sunt împărțite.

Sursa: scrieliber.ro

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>