Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Marile descoperiri ale secolului XX – Anul 1925

Publicat: miercuri, 19 februarie 2014

1. Leica place amatorilor și profesioniștilor

Aparatele de fotografiat sunt tot mai mici și mai de calitate. Compania germană Leitz a lansat un aparat de fotografiat de înaltă calitate, Leica, ce poate fi transportat și folosit cu ușurință. Nu e nevoie de trepied, fotograful fixează distanța prin rotirea unui inel metalic aflat pe lentilă. Există și alte elemente de reglare simple, pentru a controla expunerea, astfel încât aparatul să poată realiza fotografii la diferite grade de lumină.

2. Găsirea inelului lipsă în Africa de Sud

Antropologul sud-african de origine australiană Raymond Dart a identificat un nou tip de strămoș uman. Botezat de Dart Australopithecus africanus, descoperirea s-a bazat pe examinarea craniului fosilizat al unui copil din Taung, Africa de Sud, găsit în urmă cu ceva timp. Specimenul, care avea două până la trei milioane de ani, reprezintă esențialul inel lipsă, relaționând maimuțele și oamenii. Descoperirea a determinat revizuirea completă a speculațiilor privind originea omenirii care fusese inițial plasată în Asia. Cu toate acestea, afirmația lui Dart potrivit căreia genul hominid ar fi avut o poziție și o dantură similară oamenilor moderni – în ciuda creierului redus și asemănător cu cel al maimuțelor-a fost întâmpinată cu ostilitate de alți antropologi.

3. Primul film TV

Ideea că filmele pot fi transmise prin aer asemenea semnalelor radio este descoperirea inventatorului scoțian John Logie Baird, care tocmai a făcut prima demonstrație în fața membrilor Institutului Regal din Londra. Baird consideră că a rezolvat problema descompunerii unei imagini în mișcare, în mici segmente ce pot fi transmise. Echipamentul său folosește discuri rotative pentru a descompune imaginea într-o serie de linii. Filmele TV ale lui Baird sunt foarte neclare, dar unii cercetători au prezis deja că un sistem de scanare electronic, mai sofisticat, va da rezultate superioare calitativ.

4. Descoperirea importanței fierului pentru celulele roșii

Cercetările efectuate pe câini arată că avem nevoie de fier în alimentație pentru a ne menține sănătoși. Patologul american George Hoyt Whipple a luat sânge de la câini, astfel încât aceștia să devină anemici în mod artificial, aceasta fiind o boală a sângelui în care producerea de celule roșii scade sub limita normală. Whipple a supus câinii unor diete, pentru a afla dacă alimentele afectau formarea celulelor roșii. El a observat că la acei câini care se hrăneau cu ficat, care este bogat în fier, numărul celulelor roșii creștea mai repede decât la ceilalți. Celulele roșii sunt produse în măduva oaselor și, din cercetările sale, Whipple a concluzionat că fierul joacă un rol important în formarea acestora.

5. Pauli avansează „principiul de excluziune”

Fizicianul austriac Wolfgang Pauli a avansat o importantă lege numită „principiul de excluziune”, care definește posibilele stări energetice ale electrozilor în cadrul atomilor. Propunerile lui Pauli fac legătura între teoria cuantică și caracteristicile cunoscute ale atomilor diferitelor elemente. Pauli afirmă că fiecare electron dintr-un atom are un nivel de energie sau stare cuantică, ce poate fi diferit prin patru numere, numite numere cuantice. Trei dintre aceste numere definesc zona (numită orbital) pe care electronul o ocupă în atom. Al patrulea număr definește o proprietate a electronului numită rotirea sa, care poate avea una din două valori. Fundamental pentru propunerile lui Pauli este principiul de excluziune, care afirmă că într-un atom nu pot exista doi electroni cu aceeași stare cuantică. Ca urmare, în orice orbital atomic pot exista maxim doi electroni. Acest fapt are implicații extraordinare în ceea ce privește structura atomică și grupările diferitelor substanțe chimice din sistemul periodic.

Sursa: scrieliber.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=24045

Publicat de la data feb. 19 2014. Categorii ACTUALITATE, ȘTIINȚĂ, STUDENT NEWS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 octombrie 2018, 12:10
 

ENE
Predominant înnourat
15°C
18 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 58%
Vânt: 18 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:39
Apus: 18:20
Prognoza 23 octombrie 2018
Zi
 

VSV
Înnourat
19°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SV
Parţial noros
8°C
Vânt: 11 km/h SV
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 140.845 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team