Ultima ora
Publicat: marți, 14 martie 2017

MĂRȚIȘOR-Casa memorială Tudor Arghezi

Poet , prozator și jurnalist , Ion Nae Theodorescu , căci așa se numea înainte să capete pseudonimul „Tudor Arghezi” , care vine din Argesis , vechiul nume al Argesului , se naște la data de 21 mai 1880 în București și moare tot aici pe data de 14 iulie 1967 , la vârsta de 87 de ani.

A fost căsătorit cu doamna Paraschiva Burda , cu care a făcut doi copii , pe  Mițura și peBaruțu .Pe lângă familie , iubea foarte mult animalele de companie , a avut mai mulți câini dar s-au dus , unul câte unul… cel despre care a scris , însă , a fost „Zdreanță” , cu toții ne aducem aminte cu drag de minunata poezie care îi purta numele , pe care am studiat-o în școala gimnazială.

CRONICA „MĂRȚIȘORULUI”

Când auzim de mărțișor , cu toții ne gândim la simbolurile primăverii care se oferă doamnelor și domnișoarelor ( Moldova este un caz special , fiindcă acolo bărbații primesc mărtișoare) dar și la luna martie. Ei bine , prin „Mărțișor” înțelegem-Casa memorială a lui Tudor Arghezi.

În anul 1926 el a devenit proprietarul unui teren  de 17.250 m.p. din fosta moșie a statului , urmând ca patru ani mai târziu , să se stabilească cu toată familia în noua locație.

Timp de nouă ani de zile , din 1930 până în 1939 , Tudor Arghezi și Paraschiva , soția sa , au conceput planurile construirii casei și a anexelor.

Între 1933-1935 , s-a ocupat de construirea clădirii viitoarei tipografii. Printre numeroasele opere scrise la „Mărțișor” , se află : „Flori de mucigai” (1931) , „Ochii maicii Domnului” (1934) , „Cărticica de seară” (1935) , „Cimitirul Buna-Vestire” (1936) .

În luna octombrie a anului 1941 devine posesorul cărții de meșter tipograf-culegător și al Bravetului de meserie.  În 1946 i se decernează Marele premiu național de poezie , iar în 1957 i se acordă titlul de „Laureat al Premiului de stat pentru poezie”.

Anul 1959 produce o schimbare în viața scriitorului și se mută împreună cu familia sa într-o locuință din oraș , cu dorința de a reveni la „Mărțișor”.

După moartea lor , conform testamentului , ansamblul de la „Mărțișor” devine „Casa memorială Tudor Arghezi-Mărțișor , obiectiv cultural și național ,  administrat  de Muzeul Literaturii Române.

Înăuntru se găsesc foarte multe tablouri în care sunt expuse fotografii cu Tudor Arghezi și soția sa , dar și cu alte personalități. De asemeni , putem vedea înrămate portretele desenate de către fiica scriitoului , Mițura.

Într-una din camere se găsește biroul lui Tudor Arghezi , despre care ne vorbește în „Manuscriptum” nr.2 (7) 1972 : „PATRIA LITERATURII MELE. Mărțișorul e patria literaturii mele.De acolo au ieșit CUVINTELE POTRIVITE și toate scrierile adunate acuma într-o mulțime de volume , gândite la o masă dintr-o cameră mică pe care mi-o rezervasem pentru reverie. Mărțișorul așa cum se găsește , după ani și ani de muncă , e opera soției mele , Praschiva Burda , care , venind din Bucovina cu toate apucăturile țărănești , a căutat să facă din Mărțișor o grădină. Ea a muncit-o cu sapa și cu lopata , dând și eu câte un ajutor , pe ici pe colo , după micile mele priceperi. În Mărțișor am trăit vreme îndelungată în tovărășia nevesti-mi și a câinilor noștri care au dispărut câte unul. În Mărțișor copiii noștri au devenit oameni mari , mari în sensul maturității. Pentru mine Mărțișorul e un lucru de neuitat.Cred că acolo mi s-a plămădit cerneala și mi-a înviat oarecum condeiul.”

Camera copiilor părea neschimbată , înăuntru erau două pătuțuri , unul dintre ele era strâns , iar în celălalt se găseau jucării de pluș foarte vechi , așezate cu mare grijă. Printre ele era și un cățeluș de pluș adus de copilașii de la o grădiniță , împreună cu o diplomă , ambele cadouri au fost aduse în memoria lui Zdreanță.

Biblioteca lui Tudor Arghezi era încărcată cu tot felul de cărți , dar o carte mare , așezată pe raftul de jos , a fost cea care ne-a atras atenția , acea carte era despre Mihai Eminescu.

Într-o cameră am găsit macheta „Mărțișorului” care era absolut superbă , dar și un gramofon (aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe discuri) care arăta destul de bine , având în vedere cât timp a trecut de atunci.

Pe acea vreme nu erau calorifere pentru a genera căldură , iar în casă aveau în fiecare cameră câte o sobă . Cea mai mare și cea mai frumoasă se afla undeva pe hol și era pictată cu floricele albastre. Am aflat ulterior că peste drum de noi a fost o închisoare iar deținuții erau cei care făceau sobele de teracotă.

Gradina muzeului este imensă , peste tot este verdeață , sunt plantate flori și copaci , iar acum că este primăvară , este locul perfect pentru a vă relaxa și pentru a vă îmbunătăți cultura generală.

Tot în curtea muzeului se găsesc trei morminte , cele ale soților sunt puse unul lângă celălalt în cavouri , iar lângă ele se află mormântul fiicei lor , Mițura, care a decedat de curând.

Poate ce vă voi povesti în continuare vă va face să credeți anumite lucruri despre mine sau pur și simplu nu mă veți crede , cert este că am dovada , o fotografie făcută de colega mea , Daniela.

Amândouă am observat pe mormântul lui Tudor Arghezi un om cu un cățel lângă el , făcut din picăturile ploii , asta înseamnă puterea Lui Dumnezeu!

Când ne plimbam prin curtea casei memoriale a poetului , ne-am adus aminte de copilărie , căci am văzut cotețul cățelușului Zdreanță și ne-am gândit imediat la poezie, iar lângă acesta , împrejmuit de un gărduleț micuț , era mormântul lui.

Muzeul este deschis toată săptămâna cu excepția zilei de luni , între orele 10-18 ,iar elevii și studenții au reducere.

Adresa muzeului : Strada Mărțișor nr. 26 , sector 5 , nr. de telefon : 021.332.5900

Alexandra Elena CHIRA

Pentru fotografii, accesati link-ul : edanielasite.wordpress.com

Casa memorială Tudor Arghezi-MĂRȚIȘOR

Ziarul Ultima Oră este de acord cu orice tip de comentariu atât timp cât păstrează termenii unui limbaj civilizat, fără atacuri injurioase ori diverse amenințări la adresa semnatarilor articolelor susmenționate. Restul mesajelor ( cu un conținut inadecvat, injurios, nepotrivit cu ținuta morală și etică a publicației noastre ori având o clară tendință de mesaj publicitar) va fi eliminat din sistem iar ”atacatorii” vor fi blocați. Vă mulțumim!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>