Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Ministerul Apelor și Pădurilor dezinformează cetățenii în cazul accidentului ecologic de pe râul Arieș!

Joi 06 aprilie 2017 Secretarul de Stat din Ministerul Apelor și Pădurilor, Doamna Olimpia Negru a emis un comunicat de presă în legătură cu poluarea produsă în data de 04.06.2017 pe râul Arieș de către Cupru Min ca urmare a unui accident tehnologic produs la iazul de decantare aferent exploatării miniere Valea Șesei în care specifică:

”Poluarea de pe râul Arieș, produsă după ce o sondă a iazului de decantare a cedat, nu a fost cu substanțe chimice, fiind doar un episod temporar de creștere a turbidității în cursul de apă, și nu s-a pus problema să existe impact transfrontalier al acestui incident …”

 

”În acest sens, comisia a dispus continuarea depunerii sterilului de flotație conform tehnologiei de lucru stabilită de proiectant, cu evitarea aportului de apă suplimentar pe zona de infiltrare”.

 

Iată două afirmații care dovedesc că autoritățile noastre fie nu cunosc meseria pe care o practică, fie vor să dezinformeze cu bună știință populația din zonele afectate de acest dezastru ecologic produs numai și numai din neglijența titularului activității, la care se mai asociază și indiferența manifestată de autoritățile județene de specialitate care aveau obligația să monitorizeze starea calității componenților mediului înconjurător din zona acestui obiectiv considerat cu risc major.

Referitor la dezinformare ”nu a fost cu substanțe chimice, fiind doar un episod temporar de creștere a turbidității în cursul de apă”, dovedește că acest demnitar nu știe ce este o stație de flotare a minereului și mai ales cum funcționează aceasta. Astfel, operațiunea de flotare se realizează prin introducerea rocii sfărâmate într-o baie cu fluid preparat din substanțe chimice foarte toxice care sunt deosebit de agresive la nivelul rocii, făcând astfel posibil recuperarea minereului din rocă.

În timpul flotării, cea mai mare parte a rocii sfărâmate introdusă în baia de flotare reacționează cu fluidul de flotare, transformând roca sfărâmată într-un nămol intens hidratat cu substanțele chimice special preparate pentru operațiunea de flotare.

Scurgerile necontrolate care s-au realizat din iazul de decantare au fost constituite atât din fluidul nociv de flotare care a ajuns în iaz, cât și din nămolul rezultat prin transformarea pe cale chimică a rocii mamă care a fost depus în iazul de decantare sub formă de deșeu păstos.

Numai din această rezumativă prezentare rezultă că în albia râului Arieș au ajuns cantități foarte mari atât de substanțele chimice din fluidul de flotare, cât și din complexul de specii chimice care hidratează nămolul rezidual, toți aceștia reprezentând poluanți deosebit de periculoși pentru om și mediu înconjurător care au contaminat nu numai apa din albia râului ci și acviferul de mică adâncime din lunca Arieșului.

Nămolul care a ajuns în albia râului a contaminat deosebit de grav apa și albia râului, apoi, o parte s-a depus ca sediment pe fundul albiei, iar o altă parte s-a dispersat, ajungând în data de 7 aprilie, în albia râului Mureș, unde își continuă procesul de contaminare a calității apei și a acviferului de mică adâncime.

Constatăm cu regret că un demnitar de stat, în loc să informeze corect populația, preferă să ne dezinformeze bagatelizând efectele dezastrului ecologic produs, dezastru care va continua să se manifeste încă mulți ani de la declanșării acestui accident tehnologic.

 

Gravitatea actului de dezinformare nu stă numai în faptul că a mințit populația, ci în eschivarea Doamnei Secretar de Stat de la datoria profesională de a informat corect populația în vederea luării de către fiecare cetățean în parte din localitățile riverane a măsurilor de prevenție care se impun pentru a își proteja singuri sănătatea lui și a familiei sale, cât și bunurile personale.

Prin această dezinformare, acest demnitar condamnă cu bună știință cetățenii, plătitori corecți de taxe și impozite, care locuiesc în zonele riverane celor două râuri la deteriorarea voită a stării de sănătate, prin ascunderea și bagatelizarea efectelor nocive ale acestui dezastru ecologic, fapt care a fost recunoscut chiar și de către titularul activității.

Practicarea acestor formule de dezinformare a populației de către demnitarii și autoritățile statului trebuie să înceteze imediat, pentru că aceste practici decredibilizează nu numai pe acești mincinoși care rostesc aceste neadevăruri, ci tot aparatul ministerial unde din păcate se vede că se dorește să se perpetueze această practică.

Poate că la intervenția noastră, acest demnitar de stat va avea demnitatea să iasă public și să rectifice conținutul comunicatului de presă inițial și va avea moralitatea de a ne informa corect, pe baza unor buletine de analiză corecte și reprezentative realizate asupra calității resursei de apă din zonă.

Mircea Vintilescu

Vicepreședinte Partidul Ecologist Român

Foto: Facebook.com/Baic Teodor Augustin

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=78362

Publicat de la data apr. 9 2017. Categorii Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 iunie 2018, 0:53
 

NNE
Senin
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:30
Apus: 21:03
Prognoza 19 iunie 2018
Zi
 

ENE
Predominant însorit
31°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NNE
Senin
18°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 20 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 20:40 si 21:40 In zona : Județul Olt: Corabia, Brastavățu, Rusănești, Tia Mare, Vădăstrița, Cilieni, Traian, Vișina, Obârșia, Scărișoara, Studina, Vlădila, Vișina Nouă, Vădastra, Grădinile; Se vor semnala : frecvente descărcări electrice,averse ce vor cumula 25 l/mp
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 20 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 20:15 si 21:30 In zona : Județul Alba: Aiud, Blaj, Teiuș, Șona, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sântimbru, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Hopârta, Rădești; Se vor semnala : Frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula peste 20-25 l/mp
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 17 iunie, ora 15 – 18 iunie, ora 05 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : pe arii relativ extinse instabilitate atmosferică accentuată Mesaj :   ACTUALIZARE ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ           În după-amiaza zilei de duminică […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 17-06-2018 Ora : 15 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 17 iunie, ora 15 – 18 iunie, ora 21 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor […]

Loto

Horoscop

 • 106.129 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team