Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Mircea Dumitru, despre Casa Universitarilor: Universitatea trebuie să-și onoreze și misiunea civică și socială

Publicat: vineri, 09 iunie 2017

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, consideră că instituția pe care o conduce trebuie să își onoreze misiunea civică și socială pe care o are față de urbe, prin refuncționalizarea Casei și Grădinii Universitarilor, astfel încât aceasta să-și recapete importanța pe care o are pentru viața culturală a Capitalei.

„Acesta este un loc extraordinar în centrul Capitalei în care Universitatea poate să-și onoreze și această misiune, foarte importantă, alături de cea educativă și de cercetare științifică, misiunea pe care o are față de locuitorii acestui oraș, față de urbe în general, o misiune civică și socială. (…) Cred că un loc precum Casa Universitarilor poate să exploreze și să dezvolte și alte dimensiuni ale vieții academice și universitare, să fie un loc în care să putem organiza simeze, în care să avem conferințe, o prezență constantă a celorlalți universitari din București și, de asemenea, cum am făcut-o în ultima vreme, să dezvoltăm și viața artistică”, a spus joi Dumitru la conferința pe tema „Grădini Posibile”, găzduită de Casa Universitarilor.

Evenimentul a marcat reintrarea Grădinii Casei Universitarilor în circuitul urban, în cadrul ediției din acest an a festivalului Street Delivery (9—11 iunie), un eveniment manifest pentru revitalizarea spațiului public, organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România.

Potrivit organizatorilor, proiectul „Posibilitatea unei grădini urbane”, găzduit de Universitatea din București și organizat în parteneriat cu Street Delivery, va readuce Grădina Casei Universitarilor în circuitul public „prin intervenții strategice minimale, dublând Grădina Icoanei și reîntregind simbolic un parc istoric al Capitalei”.

Pe parcursul festivalului, Grădina Universitarilor va găzdui o zonă umbrită de lounge, precum și ateliere de grădinărit, un brunch party și dezbaterile Street Talks despre spațiile verzi ale Bucureștiului.

Mai mult, prin parteneriatul cu Fundația Cărturești, Universitatea intenționează ca pe viitor să poziționeze Casa Universitarilor și Grădina Botanică într-un circuit al evenimentelor culturale, educaționale și sociale, cu impact asupra comunității.

Președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Sturdza, a declarat că „există dorința de a permanentiza acțiunile și în grădină și în casă” prin regândirea accesului în acest spațiu „pe principiul unui palat”, inclusiv prin organizarea, în spațiile din grădină, a unor ateliere pentru studenții arhitecți și pentru cei de la Universitatea din București.

Potrivit Fundației Cărturești, „un spațiu verde care a fost inaccesibil publicului larg decenii la rând, Grădina Universitarilor acoperă aproximativ 4.000 mp de junglă urbană din jurul unui monument istoric clasa A ridicat în 1860 — Casa Librecht-Filipescu, cunoscută azi drept Casa Universitarilor”.

Street Delivery 2017 se desfășoară succesiv în șase orașe, pe parcursul a trei săptămâni: București: 9-11 iunie; Timișoara: 16-18 iunie; Iași: 16-18 iunie; Cluj-Napoca: 17-18 iunie; Baia-Mare: 30 iunie — 2 iulie; Bacău: 30 iunie — 2 iulie.

La București, în cadrul Street Delivery 2017, a cărei temă este „Grădini Posibile”, vizitatorii vor avea la dispoziție, pe strada Arthur Verona și în parcul Gradina Icoanei, tururi ghidate, workshopuri creative pentru copii și adulți, ateliere de sticlărie, de croitorie, linogravură sau serigrafie, două scene de muzică, proiecții de film susținute de Anim’est, Cinepub și NexT Film Festival, sesiuni live de graffiti, instalații urbane și idei pentru grădini neconvenționale.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=81723

Publicat de la data iun. 9 2017. Categorii EDUCATIE, EDUCAȚIE&ȘTIINȚĂ, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 august 2018, 19:44
 

NE
Soare
32°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 31°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 23%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:20
Apus: 20:20
Prognoza 17 august 2018
Zi
 

NE
Parţial însorit
34°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Predominant senin
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-08-2018 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:30 si 15:30 In zona : Județul Cluj: Baciu, Apahida, Bonțida, Chinteni, Borșa, Dăbâca, Vultureni; Se vor semnala : averse care vor cumula 25... 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindina […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-08-2018 Ora : 14 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 14:30 si 15:30 In zona : Județul Bihor: Aleșd, Bratca, Vadu Crișului, Borod, Șuncuiuș, Aușeu, Măgești, Bulz; Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-08-2018 Ora : 14 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 14:25 si 15:30 In zona : Județul Mureş: zona de munte; Se vor semnala : averse de ploaie care vor cumula local 25-30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-08-2018 Ora : 14 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 14:10 si 15:30 In zona : Județul Alba: : zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Alba: Cugir, Zlatna, Câmpeni, Abrud, Săsciori, Bistra, Baia de Arieș, Șugag, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Almașu […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 16-08-2018 Ora : 14 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 14:05 si 15:00 In zona : Județul Cluj: Poieni, Săcuieu, Ciucea; Se vor semnala : averse torenţiale care vor depăşi 35 ... 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, grindina de dimensiuni […]

Loto

Horoscop

 • 121.370 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team